Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Tradiționala procesiune greco-catolică de la Gherla la Nicula. Programul manifestărilor

Publicat acum

pe

Sub semnul Centenarului Unirii și al Anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din 15 august 2018, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu Episcopul de Cluj-Gherla invită credincioșii la Pelerinajul tradițional la Nicula, sanctuar dedicat Maicii Domnului acreditat de-a lungul timpului de doi Papi: Sf. Părinte Clemente al XIII-lea în 1767 și Papa Pius al XI-lea în 1928, care au conferit indulgențe plenare pelerinilor la Nicula.

Pelerinajul greco-catolic la Nicula va începe, marți 14 august la ora 16.00, prin procesiunea pe jos a Ierarhului, preoților și pelerinilor, de la capela „Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla și până la biserica parohială din Nicula, unde, de la ora 18.15, va fi celebrată Vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de cuvântul de învățătură al Episcopului eparhial.

Rugăciunea va continua neîntrerupt până a doua zi, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, miercuri 15 august, când, de la ora 9.30, pe colina din fața bisericii va fi celebrată de către PS Florentin Sfânta Liturghie arhierească solemnă.

Pelerinajul actual greco-catolic la Nicula are ca destinație biserica parohială din sat. În biserica parohială din sat a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde „orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă și să se închine sfintei icoane”.

Între 1875-1879 s-a ridicat, de către Episcopii greco-catolici Ioan Vancea și Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost așezată spre cinstire Icoana făcătoare de minuni. În anul 1948, Mănăstirea a fost confiscată, odată cu arestarea Ierarhilor și desființarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autoritățile comuniste. În pofida desființării abuzive, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a continuat să existe cu prețul unor mari sacrificii. În cei 40 de ani de dictatură comunistă amintirea marilor pelerinaje și a Icoanei făcătoare de minuni de la Nicula, a fost pentru greco-catolicii din clandestinitate izvor de tărie și credință.

Cu încredere în ajutorul Maicii Sfinte, greco-catolicii au păstrat și mai târziu, după 1989, neîntrerupt firul pelerinajelor, nemaifiindu-le oferit prilejul de a celebra vreo Sfântă Liturghie la Mănăstirea ridicată de Episcopii români uniți.

An de an, până în 1948, de „Sfântă Mărie Mare”, aici se înălța deschizând cerul pentru sute de mii de pelerini glasul puternic al Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu, același glas care la 1 Decembrie 1918 anunța și mulțimilor adunate la Alba Iulia, Rezoluțiunea Marii Uniri.

Fiind închis la Mănăstirea Căldărușani de lângă București, în 1961, după deja 13 ani de detenție și domiciliu obligatoriu (care va dura până la moartea sa, din 1970), Episcopul Iuliu Hossu nota în caietele memoriilor: „Adună-ne, Maică Preacurată, iarăși pe toți la picioarele tale la Nicula, să-ți privim cu mângâiere ochii milostivi care au mângâiat mulțimile fără număr care s-au perindat de-a lungul șirului anilor, alergând la tine, scumpă Mamă, cu trupuri trudite de greutățile drumului, dar cu sufletele neînfrânte, puternice în tăria credinței, primind totdeauna toate piedicile puse la cale, pe calea cea frumoasă care ducea la tine, Maică Sfântă de la Nicula.

Eu merg mereu acolo, urc dealul împreună cu bunii credincioși, cu cerșetorii de la marginea drumului, cu toți cerșetorii cei mulți cerșind cele sufletești mângâieri de la Maica milelor; mă arunc cu gândul de atâtea ori, de nenumărate ori în brațele lor, care pe vremuri îmi smulgeau brațele în dreapta și stânga, cerând binecuvântarea de la mine, nevrednicul rob al Domnului, binecuvântarea Domnului pe care din a Lui încredințare o purtam; o dăruiam și o revărsam cu toată inima fericită, de la Domnul și Maica Domnului Isus.

Tot așa o fac și azi aici, de aici când scriu în grabă aceste șire, încredințând slabelor cuvinte comoara scumpă și sfântă a binecuvântării Domnului și a Maicii Preacurate să rămână prin a Domnului putere, binecuvântare vie, și atunci când mâna care o scrie nu va mai trăi în această viață, dar din mila Domnului și cu a Sa Dumnezeiască Atotputernicie va rodi în sufletele voastre, care veți mai trăi în această viață atunci, dar va rodi în sufletele copiilor și a copiilor copiilor voștri; plinește Doamne, îndurate Doamne, binecuvântă pe poporul Tău cu pace. Maică Preacurată, ocrotește și păzește-i în dragostea ta de Mamă”.

Sunt cuvinte de încurajare și pentru credincioșii de azi, care merg la Nicula pentru a o cinsti pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a-i cere ajutorul și mijlocirea, dar și pentru a primi, peste timp, în suflete, binecuvântarea Ierarhului martir și mărturisitor al credinței, Cardinalul Iuliu Hossu, cel care în curând va fi declarat Fericit al Bisericii Catolice.

Și la pelerinajul din acest an vor răsuna, ca odinioară, văile Niculii de cântarea: „Maică din Nicula, fii scăparea mea, și în ora morții, ușurarea mea’ și de rugăciunea: ‘Toată nădejdea noastră în tine o punem, Maica lui Dumnezeu, păzește-ne sub sfânt acoperământul tău!”.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER