Conectează-te cu noi

....

Social-Cultură

Ziua Europei a fost marcată astăzi și la Dej, în Piața Bobâlna – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

....

Ziua Europei a fost marcată și la Dej, în Piața Bobâlna, prin mai multe activități cultural-artistice.

....

Primăria Municipiului Dej a organizat astăzi, 9 mai, cu începere de la ora 13, în Piața Bobâlna din centrul municipiului, activități dedicate Zilei Europei. Manifestările au debutat cu scurte discursuri susținute de edilul orașului, ing. Morar Costan și de prof. Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal și direcției Cultură-Sport.

Evenimentul a continuat cu parada statelor membre ale Uniunii Europene prezentată de elevii tuturor liceelor dejene (cu mențiunea că ”grecii” și ”nemții” au și dansat, iar ”românii” au pregătit pâine și sare pentru oficialitățile prezente), urmat de un moment muzical oferit de Corala „Armonia” a Casei de Cultură „George Coşbuc”, dirijor Doina Sima Minea.

Programul artistic, prezentat de Mariana Reman, a fost completat de recitalurile susținute de Marin și Petra Grad și de Fanfara reprezentativă a municipiului Dej, aflată sub bagheta maestrului Vasile Sima-Minea.

La acest eveniment au participat numeroși profesori de la mai multe instituții de învățământ din municipiu, dar și diferite oficialități locale, în frunte cu primarul Morar Costan, viceprimarul Teodora Muncelean, consilieri locali sau reprezentanți ai diferitelor partide politice.

Conform Wikipedia, pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1950. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949, și astfel, în 1964 a ales această dată pentru a celebra propria înființare. În 1985, Comunitățile Europene (care mai târziu au devenit Uniunea Europeană) au adoptat drapelul Europei folosit de Consiliul Europei până atunci, ca simbol propriu al comunităților. Cu toate acestea, liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.

9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, cum ar fi Turcia. Datorită naturii politice a zilei, au fost observate încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei. Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept. În contrast, Declarația Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel ale Franței și Germaniei.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER