Recomandări
Care este de fapt misiunea militarilor din Dej, plecați în Afganistan – FOTO
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișProtecția forței este misiunea principală pe care o desfășoară în Afganistan militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” Dej în cadrul Resolute Support.
Acest gen de misiune presupune activități desfășurate atât în vederea asigurării prezenței în aria de responsabilitate cu scopul descurajării și limitării acțiunii insurgenților în zona din vecinătatea Bazei Aeriene Kandahar (KAF), cât și luarea măsurilor de amenajare a principalelor puncte de acces în bază. Adaptarea permanentă la schimbările ce au loc în zona Kandahar se realizează prin verificarea stării facilităților din aceste zone de acces și a capacității lor de răspuns la orice incident, sarcină îndeplinită de ofițerii de stat major ai batalionului.
Maiorul Marius Butilă este ofițer de sprijin cu foc în cadrul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani”. Are o bogată experiență în ceea ce privește misiunile în Afganistan deoarece acum este la patra dislocare aici. A început în 2007 ca și comandant de pluton, ulterior a îndeplinit alte funcții în cadrul unităților cu care a fost în misiune.
„Resolute Support este o misiune în care principala noastră sarcină este să asigurăm protecția Bazei Kandahar, dar în același timp să asigurăm un bun parteneriat cu forțele de securitate afgane care își desfășoară activitatea în aria de operații în care noi acționăm. De la o misiune la alta am reușit să identificăm schimbări ale mediului în care ne desfășurăm operațiile. Pot spune că și aceasta este o misiune grea, având în vedere faptul că sunt foarte multe activități mai puțin chinetice, dar cu o mare expunere a forțelor românești și presupune o mare atenție, o bună pregătire, o cunoaștere a mediului în care ne desfășurăm activitatea.
Azi am executat o misiune de patrulare în care obiectivul principal a fost evaluarea punctului principal de acces în Baza Militară KAF, o evaluare a măsurilor de securitate care sunt acolo în momentul de față și măsurile pe care noi le putem lua în scopul creșterii protecției forțelor de securitate care își desfășoară activitatea în acest punct de intrare către Baza KAF. Ulterior am desfășurat o misiune de angajare a liderului local dintr-o localitate aflată în vecinătatea Bazei, o misiune în care am încercat să identificăm problemele cu care ei se confruntă în momentul de față, modalitățile prin care noi i-am putea ajuta. S-a mai executat și o evaluare a postului de poliție din localitate și de asemenea o angajare a comandantului acestui post de poliție în scopul creșterii nivelului de cooperare cu forțele de coaliție și asigurarea tuturor măsurilor de protecție în zona localității și în imediata vecinătate a bazei Kandahar”.
În sprijinul activității militarilor din cadrul batalionului există structuri specializate în desfășurarea de acțiuni care vizează relația populației civile, a liderilor locali atât cu forțele alianței cât și cu forțele de securitate afgane. Aceștia au rolul de a facilita, întreține și susține aceste relații, munca lor desfășurându-se în permanență ca suport a acțiunii forțelor din cadrul Armatei Naționale Afgane și a Poliției Afgane în relația cu comunitatea locală. Locotenentul Răzvan Nelepcu este specialist CIMIC (cooperare civili-militari) în cadrul batalionului de protecție a forței și participă de multe ori la activitățile de angajare a liderilor locali sau comandanților din cadrul poliției și armatei afgane.
„Prin misiuni CIMIC înțelegem misiuni de sprijin a populației civile și de creștere a încrederii acestei populații către autoritățile civile afgane și forțele de securitate afgane. Executăm periodic astfel de acțiuni specifice, cu sprijinul militarilor din cadrul batalionului, așa cum a fost cea de azi. În cadrul acestei activități am distribuit materiale la școala dintr-o localitate aflată în apropierea Bazei Aeriene Kandahar, împreună cu liderul local și cu reprezentanții poliției afgane. Este vorba atât de rechizite școlare cât și produse de asistență umanitară reprezentate de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii. Rezultatul acestor activități reprezintă scopul final al misiunii noastre, acela de a creea o legătură între populația civilă și autoritățile din zonă, de a crește coeziunea și sprijinul dintre aceste două părți. În momentul în care s-a creat această legătură și este un sistem funcțional, misiunea noastră este îndeplinită.
Vom continua și pe mai departe cu acțiunile de distribuire de materiale de asistență umanitară către alte sate din zona de responsabilitate, dar și cu alte activități. Vom iniția și dezvolta proiecte diverse în ajutorul acestor comunități. Acestea vizează construirea de fântâni, în locurile unde existența lor este deficitară, distribuirea de medicamente, sau renovare de clinici și școli.
Misiunile sunt executate în parteneriat româno-american, în asistența forțelor afgane. Cooperarea înseamnă în primul rând identificarea problemelor din zonă, identificarea resurselor care sunt la dispoziția noastră și apoi acționarea lor spre rezolvarea problemelor identificate. Resursele sunt în mare parte de natură financiară, fie din partea SUA fie a ONG-urilor prezente în zonă.
Ca o constatare personală, din experiența proprie, situația economică și socială a populației din zonă s-a îmbunătățit față de acum câțiva ani când am mai fost în Afganistan. S-au creat legături între populație și reprezentanții autorităților, iar acum există un dialog, o relație între aceste două părți, lucru inexistent acum câțiva ani”.
În aceeași direcție de sprijin a reprezentanților guvernului și a forțelor de securitate afgane, acționează și specialistul PSYOPS (operații psihologice), maistrul militar clasa I Oliver-Adrian Oprea, care s-a alăturat batalionului încă din perioada de pregătire a misiunii.
„Scopul principal al activităților noastre, desfășurate în colaborare cu forțele de securitate afgane, este de a schimba, prin mijloace specifice aflate la dispoziție, mentalități și comportamente, astfel încât populația să înțeleagă mai multe despre posibilitățile din viitorul lor. Produsele se realizează în cadrul centrelor de PSYOPS și conțin mesaje de încredere a populației afgane în forțele proprii și în reprezentanții guvernului. Sunt mai multe tipuri de mesaje, începând de la cele scrise, pe toate produsele pe care noi le distribuim populației, mesaje video concepute pentru locuitorii orașelor, acolo unde există mijloace de recepție dar de bază sunt mesajele audio distribuite la radio și care sunt cele mai accesibile pentru marea majoritate a populației. În acest sens la acțiuni de distribuire de materiale așa cum a fost cea de azi, distribuim radiouri concepute astfel încât să poată fi utilizate cu surse de curent alternative, baterii, încărcare solară sau cu ajutorul unui dinam propriu. Pe aceste radiouri se pot asculta atât posturi comerciale cât și posturile susținute de specialiștii PSYOPS din cadrul Armatei Naționale Afgane și unde distribuim mesaje. Sprijinim specialiștii afgani prin crearea de mesaje, explicăm rolul mesajului și bineînțeles urmărim și primirea unui feed-back corect, astfel ca să observăm evoluția populației locale. Pe parcursul timpului s-a putut constata o evoluție în sens pozitiv în perceperea forțelor, în înțelegerea lucrurilor, o evoluție mai ales în ce privește accesul copiilor la educație și dorința lor de a învăța”.