Recomandări
INTERVIU. Teofil-Mihai Herineanu: ”Pasiunea pentru istorie a fost moștenită de la bunicul meu”
Publicat acum
10 anipe
Dej24.ro a stat de vorbă cu Teofil-Mihai Herineanu, elevul din Dej care a obținut premiul I și medalia de aur la Olimpiada de Istorie, și vă prezintă mai jos cele mai importante lucruri spuse de acesta.
Întrebat cum și-a descoperit pasiunea pentru istorie și mai ales ce l-a determinat să participe la Olimpiada de Istorie, Teofil-Mihai ne-a răspuns că ”pasiunea a fost moștenită, cu siguranță, de la bunicul meu, Ioan Georgiu, acesta fiind profesor de istorie. Începând cu clasa a IX-a, domnul profesor Horațiu Moldovan, prin respectul arătat atât față de elevi, cât și față de materie m-a inspirat în a participa la olimpiada de istorie. Cu toate că în acel an nu am reușit să mă calific la faza națională, am continuat să mă pregătesc, urmând ca în următorii 3 ani să obțin primul loc la etapa județeană și participarea la cea națională, unde am obținut Premiul al III-lea pe clasa a X-a, Premiu Special pe clasa a XI-a, iar anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, premiul I”.
Despre subiectele de la Olimpiada de Istorie 2015 – Faza Națională, Teofil-Mihai spune că ”în momentul când am văzut subiectele am fost foarte încântat, deoarece speram că voi reuși să dau tot ce am mai bun și să obțin un rezultat frumos. Chiar și așa, cea mai delicată problemă din subiectul de la națională mi s-a părut a fi formularea unui punct de vedere referitor la intrarea României într-o alianță militară în perioada 1940-1950, cand țara noastră a fost aliată, pe rând, atât cu Axa, cât și cu Națiunile Unite. Oricum, la afișarea rezultatelor am fost cu adevărat fericit, deoarece am realizat că toată munca depusă m-a condus la acest rezultat mult așteptat”.
Elevul de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Dej recunoaște că familia și profesorul de istorie au avut un rol extrem de important în obținerea acestui frumos rezultat. ”Țin să menționez că un rol extrem de important l-a avut familia, prin crearea unui mediu propice pentru învățat, precum și școala (domnul profesor de istorie, precum și domnii directori, dar și ceilalți profesori, care au fost înțelegători), prin condițiile excelente de pregătire pe care mi le-au creat. Pentru mine, domnul profesor Horațiu Moldovan a avut un rol crucial deoarece, prin modul său de a fi și de a preda, m-a făcut să aleg această materie. Doresc să mulțumesc lui Dumnezeu, iar apoi familiei și școlii pentru susținere și pregătire. Sper ca, în continuare, profesorii din Dej să își mențină standardele ridicate, astfel încât elevii din Dej să aibă posibilitatea sa obțină și de acum înainte rezultatele cele mai bune”.
Tânărul de aproape 20 de ani ne-a spus că își dorește să urmeze Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj. ”Nu pot nega importanța istoriei în viață, dar consider că pentru mine cel mai potrivit ar fi să merg la Drept, de unde am mult mai multe posibilități de realizare pe plan profesional. Pot alege între mai multe domenii de activitate, dar și între a lucra la stat si la privat. Dreptul este ceea ce îmi doresc sa fac, încă din urma cu 5-6 ani și cred că mi se va potrivi cel mai bine”, ne-a mărturisit Teofil-Mihai.
Întrebat ce sfaturi are pentru tinerii care își doresc să obțină aceleași rezultate, elevul de clasa a XII-a ne-a explicat că ”în primul rând este nevoie de pasiune. Și aici nu vorbesc doar despre istorie, în orice domeniu, pentru a exista performanță, trebuie pasiune. Iar apoi desigur, un profesor care să îi învețe, motivație și, mai ales, mult studiu”.
Vă reamintim, în perioada 6-10 aprilie, la Oradea s-a desfășurat Faza Națională a Olimpiadei de Istorie – ediția a XXXIX-a. Teofil-Mihai Herineanu a reușit să obțină Premiul I și medalia de aur, iar lotul județean din care a făcut parte s-a situat pe locurile fruntașe ale clasamentului.