Conectează-te cu noi

Politic

ALEGERI LOCALE 2020 | Dej – Cine vrea să fie primar, numele vehiculate – VOTEAZĂ ÎN SONDAJ!

Publicat acum

pe

loading...

De-abia s-au încheiat alegerile prezidențiale și deja se pune țara la cale pentru următoarele alegeri, cele locale, ce vor avea loc în vară, pe 7 iunie 2020. Este de așteptat ca lupta pentru Primăria Municipiului Dej să fie una strânsă.

Până în acest moment nimeni nu și-a anunțat intrarea în competiția pentru Primăria Municipiului Dej. Totuși, actualul primar al Dejului, Morar Costan va fi cel mai probabil, din nou, candidatul social-democraților. Aflat la al treilea mandat de edil, Morar Costan și-a zdrobit adversarii la precedentele locale. Pe 10 iunie 2012, Morar Costan obținea nu mai puțin de 67% dintre voturi (10.954 voturi din totalul celor 16.357 voturi valabil exprimate). Principalul său contracandidat, PDL-istul Gheorghe Benea convingea atunci doar 18% dintre alegători (2.934 voturi). Patru ani mai târziu, în 2016, Morar Costan primea 9066 voturi, reprezentând 62,17%. Adversarul său, PNL-istul Aurelian Mureșan era votat de 3713 persoane, reprezentând 25,46%. Având aceste cifre ”în spate”, Morar Costan ar putea fi îndreptățit să viseze la al patrulea mandat, deși – conform unor voci din oraș – cifrele sale ar fi în scădere. Chiar și așa, susțin aceleași ”guri”, PSD-istul ar avea ”un procent suficient de bun, de peste 50%, încât să câștige, din nou, Dejul”.

În cursa pentru Primăria Dej se va înscrie și Aurelian Mureșan, președintele PNL Dej. În decembrie 2015, Mureșan anunța că intră în lupta pentru scaunul de primar al municipiului Dej și prelua, oficial, funcția de conducere deținută până atunci de cei doi co-președinți, Marius Mînzat și Dan Gavrea. Candidatul PNL s-a alăturat partidului din care face parte în 2009, iar în 2012 a devenit consilier local și viceprimar al municipiului Dej. La localele din urmă cu patru ani, Mureșan a obținut 3713 voturi (25,46%) și a pierdut alegerile în fața lui Morar. În 2017, acesta a fost reconfirmat președinte PNL Dej. Anul acesta, tot Mureșan ar avea prima șansă pentru a fi desemnat candidatul liberalilor la locale. Conform surselor noastre, și consilierul local Marius Butuza ar putea reprezenta o opțiune pentru liberali. Este de așteptat ca PNL-iștii să profite de ”valul PNL” (liberalii au câștigat alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019, inclusiv la Dej) și pentru prima dată în ultimii ani să îi pună cu adevărat probleme actualului edil. Atât în 2012, cât și în 2016, opoziția nu a avut șanse în fața lui Morar, însă anul acesta liberalii simt ”miros de sânge” și cred că pot câștiga.

În 2016, Dej24.ro anunța că Uniunea Maghiară Democrată din România (UDMR) nu va avea reprezentat pentru fotoliul de primar al municipiului Dej. Cel mai probabil, nici anul acesta maghiarii din oraș nu vor avea candidat pentru funcția de primar, urmând să se regăsească doar pe listele pentru Consiliul Local.

În 2016, Sebastian Lazin candida pentru Primăria Dej din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP). Cum Lazin este foarte aproape de a se alătura PNL, PMP va avea un alt candidat. Traian Mureșan ”s-a ocupat” în ultimul timp de filiala din Dej, însă nu se știe dacă acesta va fi ”alesul” PMP sau dacă se va miza pe altcineva. Momentan sunt vehiculate mai multe nume, unele deja consacrate, cunoscute publicului larg.

Nici Vicențiu Știr – desemnat candidat ALDE la Primăria Dej în 2016 – nu va mai candida în 2020. Ioan Făt a preluat șefia organizației ALDE Dej în 19 aprilie 2018 (în urma retragerii lui Vicențiu Știr) și, validat de Biroul Județean ALDE Cluj, a asigurat interimatul până la alegerile de februarie 2019, când a fost ales președinte. Încă nu se știe dacă omul de afaceri va candida la localele din acest an, însă la ora redactării materialului este favorit pentru această postură.

Pro România, partidul lui Victor Ponta, este nou pe scena politică. Vasile Revnic conduce organizația locală Pro România și cel mai probabil va fi ”vârf de lance” la localele din 2020. Vă reamintim, Revnic a fost singurul candidat independent din județul Cluj la alegerile parlamentare din 2016.

Alianța USR-PLUS Dej a produs supriza la alegerile europarlamentare din 2019, când a obținut locul doi la nivelul municipiului Dej, devansând PSD. Ulterior, la prezidențiale, în primul tur, USR-PLUS s-a ales cu 1990 voturi, reprezentând 13,03% (locul 3). Alexandrina Haranguș este președinte USR Dej, aceasta fiind aleasă de aproximativ două săptămâni în fruntea formațiunii. Totuși, nu este sigur că Haranguș va fi candidatul alianței la localele din 2020. Mai multe nume sunt vehiculate în spațiul public, o decizie urmând să fie luată în perioada imediat următoare.

Cum ”stânga” s-a impus detașat la ultimele alegeri locale, există voci care susțin că ”dreapta” ar trebui să fie reprezentată de un singur candidat – susținut de PNL, PMP, ALDE, USR-PLUS, etc. Cei care cred în această variantă sunt convinși că doar împreună pot să îl învingă pe Morar Costan și să oprească ”hegemonia roșie”.

Și Consiliul Local Dej va suferi modificări. La această oră, PSD are 11 scaune, PNL 5, UDMR 2 și PRM 1. Ne așteptăm ca în 2020 numărul aleșilor PSD să scadă drastic și cel puțin două locuri să fie ocupate de alte partide, precum USR-PLUS, PMP sau ALDE. Astfel, din punct de vedere al reprezentării politice, Consiliul Local Dej ar urma să fie mult mai echilibrat și astfel ”alianțele” între partide ar putea deveni cu adevărat importante în vederea formării unei majorități.

Cine credeți că va fi ales edil în 2020? Vă invităm să votați în SONDAJUL de mai jos! (*alegeți candidatul și apoi apăsați ”vote” pentru a finaliza procesul de votare)

Dacă duminică ar avea loc alegeri locale, pe cine ați vota pentru funcția de primar al municipiului Dej?

View Results

Loading ... Loading ...

Politic

Alegerile locale ar putea avea loc în 6 luni de la încetarea stării de urgență

Publicat acum

pe

loading...

”Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra celor parlamentare planează un mare grad de incertitudine”, susține preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Constantin Mitulţu – Buică, într-o scrisoare adresată președintelui, premierului, președintelui Camerei Deputaților și vicepreședintelui Senatului.

AEP propune prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali şi organizarea alegerilor locale în şase luni de la încetarea stării de urgenţă.

”Epidemia de COVID – 19  a generat multiple consecinţe negative şi a avut un impact major asupra întregii societăţi româneşti. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, ce ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”, scrie Constantin Mituleţu – Buică, argumentând că foarte multe state şi-au amânat alegerile şi referendumurile programate în acest an.

De asemenea, statele care au decis să respecte datele de organizare a scrutinelor iau măsuri speciale pentru a evita contactele fizice şi pentru a asigura sănătatea publică.

În cazul României, alegerile locale ar urma să aibă loc în 28 iunie, iar hotărârile pentru organizarea lor ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie.

Mituleţu-Buică menţionează că, indiferent de opţiune – organizarea scrutinului la terman sau amânare – este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce implică o durată minimă între 3 şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.

Depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege.

În aceste condiţii, AEP transmite şi un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de CJ se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor.

De asemenea proiectul menţionează că alegerile se organizează în cel mult şase luni de la data încetării stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Continuă să citești

Politic

Cornel Itu: ”Am decis să donez jumătate din indemnizația de deputat”. Cum a ajutat spitalul din Dej?

Publicat acum

pe

loading...

Deputatul dejean Cornel Itu a anunțat, printr-un comunicat de presă, că își donează jumătate din indemnizația de parlamentar pentru achiziționarea unor echipamente medicale. De asemenea, a ajutat și spitalul din Dej.

”În această perioadă dificilă pentru întreaga țară, cadrele medicale și personalul auxiliar sunt eroii naționali! Sunt cei care ne salvează viețile prin activitatea lor și sunt, totodată, cei care se expun direct pericolului de infectare! Sunt alături de personalul medical și depun toate eforturile pentru a-i sprijini cu echipamente medicale de care au urgentă nevoie. Alături de colegii mei din Grupul Parlamentar al PSD, am decis să donez jumătate din indemnizația de deputat, pentru achiziționarea de echipamente medicale. Totodată, am ajutat Spitalul Municipal Dej cu 1.000 de perechi de mănuși de unică folosință, iar în perioada următoare sper să pot furniza și alte materiale necesare. De asemenea, am sprijinit financiar, printr-o donație, Spitalul municipal Dej.

Pe de altă parte, așteptăm cu toții ca Guvernul să își facă datoria, nu doar să promită și să dea sfaturi! E nevoie de acțiune urgentă! PSD vrea modificarea, de urgență, a legislației, altfel încât consiliile locale și județene să poată aloca, la rândul lor, bani pentru dotarea spitalelor!”, a transmis Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj printr-un comunicat de presă.

Continuă să citești

Politic

Deputatul dejean Cornel Itu: ”Românii au nevoie urgentă de măsuri care să-i protejeze!”

Publicat acum

pe

loading...

Deputatul dejean Cornel Itu este de părere că, în contextul pandemiei de coronavirus, românii au nevoie urgentă de măsuri care să îi protejeze.

”Pe fondul crizei de sănătate pe care a adus-o epidemia de coronavirus, românii au nevoie de intervenția fermă a statului, pentru a nu se ajunge și într-o criză socială și economică. Vedem cu toții că Guvernul Orban ezită să pună în aplicare anumite măsuri de acest fel, menite să-i protejeze de efectele reducerii activității economice.

Astfel, PSD a depus în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a ratelor bancare pentru firme și populație.

Măsura se va aplica tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor bancare va opera până la finalul anului 2020. Durata contractuală se va prelungi corelativ. Sunt, alături de colegii mei, semnatar al acestui proiect.

Este o măsură esențială propusă de social-democrați în setul de proiecte încă de săptămâna trecută. În Ungaria, o astfel de decizie a fost deja luată!”, transmite printr-un comunicat de presă Cornel itu – deputat PSD Circumscripția 13 – Cluj.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare