Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Batalionul 811 Infanterie „DEJ”, de 25 de ani una dintre unităţile de elită ale Armatei României – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” aniversează 25 de ani de la înființare, prilej cu care, astăzi, la sediul unității militare s-a desfășurat o ceremonie prin care s-a marcat momentul.

Festivitățile au debutat cu primirea raportului col. dr. Petru Pah, șeful de stat major al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” și cu intonarea Imnului Național al României. Apoi, același col. dr. Petru Pah a citit Ordinul Ministrului Apărării Naționale privind aniversarea a 25 de ani de la înființarea batalionului, urmat de mesajul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, citit de col. Cristian Serescu.

Ceremonia desfășurată la sediul unității a continuat cu oficierea serviciului religios, mesajul loc. col. Adrian Burlacu (comandantul Batalionului 811 Infanterie „DEJ”) și cu acordarea mai multor recompense în semn de recunoștință. Au urmat alocuțiunile susținute de Gl. lt. (Rz.) Alexandru Rus (primul comandant al batalionului), primarul Morar Costan, col. dr. Ioan Marian Cristurean (locțiitorul Comandantului Brigăzii 81 Mc. ”General Grigore Bălan”), col. Cristian Serescu (reprezentantul șefului Statului Major al Forțelor Terestre) și col. dr. Petru Pah (șeful de stat major al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”).

În final, s-au conferit decorații mai multor militari din cadrul batalionului (pentru activitatea de 15, 20 și 25 de ani), iar apoi a urmat tradiționala defilare. Ultima parte din program a cuprins realizarea unei fotografii de grup, vizitarea unității și o masă festivă.

La mulți ani, Batalionul 811 Infanterie „DEJ”!

În urmă cu 5 ani, Dej24.ro vă prezenta aniversarea de 20 de ani a batalionului din Dej. Detalii și imagini foto/video din 26 februarie 2015, AICI.

Știai că…?

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a fost înfiinţat la 1 martie 1995 în baza Ordinului General al ministrului apărării naţionale cu nr. OG-2 / 1995, în localitatea Dej.

Prin decretul prezidențial număr 352 din 4 septembrie 1996, unitatea a primit drapelul de luptă în data de 25 octombrie 1996.

În martie 1997 batalionul a fost nominalizat ca şi componentă a Forţei de Reacţie Rapidă și a funcţionat ca o structură similară unităţilor de acest tip din forţele armate ale ţărilor membre NATO.

Este o unitate tactică luptătoare, subordonată Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, capabilă să acţioneze în situaţii de criză şi de război împotriva oricăror ameninţărilor la adresa securităţii şi apărării naţionale.

Obţinând rezultate foarte bune la toate activităţile desfăşurate şi dând dovadă de un înalt profesionalism, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a câştigat încrederea eşaloanelor superioare, astfel încât a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la peste 30 de exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale precum și la 5 misiuni în teatrele de operații: Kosovo – 2002, Irak – 2003 și 2006, Afganistan – 2010 și 2015.

Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor şi valorile înrădăcinate de-a lungul celor 25 de ani, a transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României.

În anul 2005, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a fost certificat ca forţă la dispoziţia NATO, fiind prima unitate de acest gen din Armata României.

Ca o recunoaştere a meritelor aduse Armatei României şi ţării, militarii Batalionului 811 Infanterie „DEJ” au fost recompensaţi cu numeroase decoraţii şi distincţii, iar Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat, astfel:

– la data de 12.12.2006, a fost decorat de către preşedintele României cu „Ordinul Naţional Pentru Merit” în grad de cavaler, cu însemne de război;

– la data de 23.04.2007, a primit „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”;

– la data de 22.02.2011, a fost decorat de către preşedintele României cu „Ordinul Naţional Pentru Merit” în grad de ofiţer, cu însemne de război;

– la data de 23.04.2014, a fost decorat de către preşedintele României cu „Emblema de Onoare a S.M.G”;– la data de 18.07.2014, a primit „Emblema de Onoare a Armatei României”.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER