Conectează-te cu noi

Administraţie

Bugetul municipiului Dej a fost APROBAT! Află ce s-a discutat la ședință – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Consiliul Local Dej sedinta buget 2016 (4)

Zi de foc pentru consilierii dejeni. Astăzi s-a discutat, în cadrul primei ședințe ordinare din acest an, proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipiului Dej pe anul 2016.

Consilierii din cadrul Consiliului Local al Municipiului Dej s-au întrunit astăzi, cu începere de la ora 12:00, în cadrul primei ședințe ordinare din acest an. Pe ordinea de zi s-au aflat 23 de proiecte de hotărâre, ultimul punct vizând rezolvarea unor probleme ale administrației publice locale.

Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a vizat aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Dej pe anul 2016.

În urma mai multor expuneri, dezbateri și amendamente, care s-au întins pe o perioadă de aproape două ore, proiectul de buget pe anul 2016 a fost APROBAT cu 13 voturi „pentru” și 4 abțineri.

ACTUALIZARE: După expunerea primarului, făcută și în acest an cu ajutorul unui proiector, consilierii locali au trecut la discuții. Aproape toți aleșii locali au luat cuvântul și și-au expus doleanțele sau nemulțumirile. Spre exemplu, Simion Buburuz a vorbit despre importanța spațiilor verzi de la intrarea și ieșirea din municipiu. ”Dejul ne reprezintă pe toți și nu ne face cinste felul în care arată acestea”, a punctat liberalul. Nicolae Lazăr a adus și el în discuție zonele Hanul Ciorilor și Gara, zone unde primarul a promis că va interveni în scurt timp, cu bordură și trotuare, apelând chiar la specialistul în peisagistică. Mai mult decât atât, executivul a promis și locuri de parcare și asfalt în fața celor două blocuri din Hanul Ciorilor, așa cum este cunoscută de popor respectiva zonă.

Dora Muncelean a solicitat o sumă de bani pentru înființarea unui Centru de consiliere a victimelor violenței domestice, sumă care a fost alocată, ulterior, printr-un amendament. Un proiect important, conform edilului, prezentat în expunerea bugetului, constă în reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate din Pădurea Bunăr, acolo unde urmează să se implementeze un proiect mare. Totodată, nu a fost uitată nici Piața Agroalimentară din centrul municipiului, unde, de asemenea, vor avea loc lucrări de împrejmuire și nu numai, începute încă de anul trecut.

Buburuz a solicitat, în cel puțin trei rânduri, ca locațiile exacte ale unor investiții (precum locurile de joacă sau aparatele de fitness) să fie menționate în proiectul de buget pentru a se cunoaște exact toate datele, într-un mod transparent. UNPR-istul Lazăr, președintele ședinței de astăzi, a fost pentru câteva minute și ”purtătorul de cuvânt al locuitorilor din Dej-Triaj”. Acesta l-a întrebat pe primar ce urmează să se implementeze în zona respectivă, răspunsul edilului venind în scurt timp: iluminat public, locuri de joacă pentru copii (încă unul, și cel existent să fie mutat în zona romilor), precum și alocarea unor sume de bani pentru grădinița CFR. Nu au fost uitate nici reparațiile la drum, urmând ca anul viitor cetățenii din Dej-Triaj să aibă parte și de asfalt.

Cu siguranță cel mai ”acid” consilier local a fost Marius Butuza. Acesta s-a declarat dezamăgit de proiecția bugetară și de lista de investiții, spunând că nici în anii trecuți nu a fost mai mulțumit. ”Dacă îți propui obiective mici, nu vei ajunge în rândul oamenilor mari”, a mărturisit liberalul. Tot acesta l-a întrebat pe primar unde este centura ocolitoare a Dejului și unde sunt investitorii și parcurile industriale, acuzându-l pe edil că prin acest buget caută să își securizeze mandatul. Tot Butuza a continuat să întrebe, cumva retoric, ce s-a întâmplat cu proiectul ”centrul vechi”, cu reabilitarea ștrandului – pe care l-a denumit ”o ruină” – sau cu izvorul de pe strada Bistriței, despre care a menționat că primarul a promis în 2012 că îl va moderniza, mai ales că se află la intrarea în oraș și este un simbol pentru municipiu.

În replică, Morar Costan a revenit, pentru a mia oară, și a punctat datoria publică care a avut-o Dejul la preluarea mandatului de către domnia sa, și a exemplificat toate lucrările și investițiile demarate sub mandatul său: începând de la cablaje subterane, modernizare străzi, modernizare școli și până la dezvoltarea Parcului Balnear Toroc și altele.

După zeci de minute de discuții, a venit rândul unei pauze, dar nu înainte ca Buburuz să anunțe că ”vrem să votăm bugetul, dar toate modificările și amendamentele aduse, să fie actualizate în timp real și să ni se prezinte o formă actualizată a lor, înainte de a vota”.

Pauza a durat în jur de 20 de minute. După reluare, Vali Cîmpan a adus în discuție un lift pentru persoanele cu handicap pentru asigurarea accesului acestora, iar Federiga Viorel a cerut, din nou, angajarea unui aparat de specialitate propriu al Consiliului Local Dej, care să includă obligatoriu și un jurist. Tot acesta a propus și amânarea proiectului până la obținerea organigramei și a documentelor tehnice necesare aprobării proiectului bugetului. Văzându-se în această situație, Morar le-a transmis celor 17 aleși prezenți în sală că ”orice întârziere afectează demararea proiectelor”.

Viceprimarul Aurelian Mureșan a solicitat o nouă pauză ”pentru a fi completat bugetul cu amendamentele aduse”, moment în care s-a întrerupt ședința. După alte 15 minute, timp în care primarul și o angajată se plimbau prin sala de ședințe și notau într-un carnețel toate propunerile și amendamentele făcute, întrunirea s-a reluat și, în cele din urmă, s-a ajuns la un consens. Cele 9-10 amendamente au fost notate separat, urmând să fie incluse și ele în buget. În aceste condiții, după consultarea celor patru comisii de specialitate, s-a trecut la vot, iar bugetul a fost aprobat 14 voturi ”pentru” și 3 abțineri.

CITEȘTE ȘI:

Cum va fi împărțit BUGETUL municipiului Dej în anul 2016

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER