Conectează-te cu noi

Social-Cultură

CADOU DE ANIVERSARE? ÎPS Andrei Andreicuț, Cetățean de Onoare al Municipiului Dej – VIDEO

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej au decis azi, printr-un proiect de hotărâre, ca Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andirecuț, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului să devină ”Cetățean de Onoare” al municipiului Dej.

Proiectul de hotărâre a fost prezentat de inițiatorul lui, Morar Costan. În continuare, șeful Serviciului Cultură – Constantin Albinetz – a vorbit despre viața ÎPS Andrei Andirecuț, despre distincțiile și operele sale, precum și despre numeroasele sale fapte filantropice.

Nu comentăm expunerea făcută de Albinetz, însă redăm doar câteva informații prezentate de acesta.

  1. Andrei Andreicuț, pe numele de mirean Ioan Andreicuț, s-a născut în Oarta de Sus, județul Maramureș.
  2. Între 1967-1972 a urmat cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din cadrul Universității Tehnice de Constructii București.
  3. După doi ani de inginerie, între 1976-1978, a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu
  4. Din anul 1978 a fost preot în Turda
  5. În anul 1990, după alungarea episcopului Emilian Birdaș, a devenit episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
  6. Între anii 1996-2008 a fost decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.
  7. În ședinta din 18 martie 2011 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost ales în funcția de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Mitropoliei Clujului.

Observă cineva, undeva, municipiul Dej? Noi am ascultat cu atenție expunerea șefului Culturii, iar una dintre puținele încrucișări Andreicuț – Dej a fost următoarea: ”Numai în anul 2017, ÎPS Andrei Andreicuț a avut peste 20 de activități desfășurate în Protopopiatul Dej”.

Ca să ne înțelegem: nu contestăm cariera mitropolitului, nu contestăm faptele/preocupările sale social-filantropice, culturale, religioase, ecumenice sau inginerești (jos pălătia pentru acestea!), nu contestăm faptul că a sfințit/ ajutat la ridicarea a N biserici în Dej și că e foarte iubit și apreciat de credincioși…

Știm și că primirea titlului de ”Cetățean de Onoare” s-a făcut în baza unui statut/regulament (stabilit de municipalitate) și că s-au „bifat” cerințele prevăzute acolo… dar, de obicei, titlul de ”Cetățean de Onoare” este acordat ”unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității”.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de consilierii locali. Titlul îi va fi acordat mâine, chiar de ziua de naștere a mitropolitului proaspăt uns ”Cetățean de Onoare” al municipiului Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER