Administraţie
Centru PIETONAL în Dej. Proiectul a trecut, un consilier a RĂBUFNIT – GALERIE FOTO/VIDEO
Publicat acum
7 anipe
Centru pietonal în Dej – acesta este, fără doar și poate, cel mai îndrăzneț proiect al municipalității pentru următorii ani. Primul pas a fost făcut azi.
Consilierii locali din Dej s-au întrunit în această după-amiază, cu începere de la ora 15, într-o ședință de îndată pentru a dezbate mai multe proiecte pe fonduri europene. Unul dintre ele, deși nu neapărat cel mai important, prevede o transformare totală pentru zona centrală a municipiului nostru. Obiectivele principale ale proiectului ”zona pietonală” sunt:
- creșterea accesibilității și mobilității locuitorilor din zonele izolate către instituțiile publice și de interes din zona centrală
- creșterea calității serviciilor de transport în comun și a atractivității acestuia
- îmbunătățirea condițiilor de mediu
- protecția pietonilor și bicicliștilor față de riscurile generate de traficul auto
- îmbunătățirea infrastructurii rutiere
- reducerea poluării generate de trafic
- reducerea efectelor generate de vânt și a zgomotului
Conform proiectului, ar urma să sufere transformări spațiul public din Piața Bobâlna, al străzii 1 Mai până la intersecția cu George Coșbuc, precum și al Pieței 16 Februarie.
Primarul Morar Costan a explicat proiectul (VIDEO – cum se va modifica circulația, ce se întâmplă cu locurile de parcare din centru, unde va fi mutată statuia din Parcul Mic, de ce se va construi o stație de autobuz lângă părculeț și unde vor fi alei pietonale) în fața consilierilor locali prezenți la ședință și a declarat că își dorește să depună proiectul chiar mâine, având în vedere că azi s-a ”dat startul” finanțărilor de acest gen și se merge pe principiul ”primul venit, primul servit”.
Municipalitatea își propune să crească numărul de bicicliști cu 20%, a pietonilor cu 8,3% și a numărului de pasageri transport public cu 5,4%, la sfârșitul primului an după implementare (estimat 2022). Planurile sunt și mai mari. În 2026 se dorește ca toate aceste cifre să crească simțitor, respectiv: creșterea bicicliștilor cu 40%, a pietonilor cu 11,3% și a pasagerilor transport public cu 6,5%. În ceea ce privește ultimul aspect, municipalitatea dorește achiziționarea mai multor autobuze electrice de capacitate mică și medie.
Mai mult decât atât, primarul își propune ca prin acest proiect să reducă traficul de autoturisme personale cu 3% în primul an după implementare și cu 3,5% în ultimul an, în 2026. Reducerea cantității de emisii GES cu 3,1% – în final – este un alt obiectiv.
Alte ”aspecte” cuprinse în proiect sunt: piste de biciclete, lărgirea trotuarelor și a suprafețelor pietonale (13.000 mp), autobuze ecologice, trei stații de închiriere biciclete, sistem management inteligent al traficului și supraveghere video și trei stații de îmbarcare pentru călători transport public (modernizate sau nou construite).
Toate modificările aduse centrului ar urma să reducă locurile de parcare, oricum puține și în prezent. Edilul a declarat că dacă acest proiect va primi finanțare, aproximativ 90 de locuri de parcare vor dispărea, însă ”vor compensa” cele din Piața Agroalimentară (76 locuri) și se vor construi altele (din bugetul local) în zona Judecătoriei și lângă Poștă. Mai mulți consilieri locali, în frunte cu Lorand Varga, au avut discuții pe marginea acestui subiect și s-au arătat îngrijorați de numărul foarte mic de locuri de parcare, după finalizarea proiectului. Mai mult decât atât, ”prețurile pentru dejenii care vor alege să parcheze în zona centrală vor crește”, a mai transmis primarul, care a explicat că așa se întâmplă și în alte orașe din țară.
Valoarea proiectului se ridică la 7.146.084,47 milioane euro (fonduri nerambursabile din Programul Operațional Regional 2014-2020), urmând ca 2% să fie contribuția municipalității. Dacă va fi aprobat sau nu acest proiect vom afla în aproximativ trei luni, a explicat Morar Costan.
Primul pas a fost făcut în această după-amiază, când consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre și au dat ”undă verde” depunerii lui. Alte două proiecte, tot pe fonduri europene, au fost aprobate. Este vorba despre ”Modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală și Ocna Dej – Străzile Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor și Pinticului” și ”Modernizare coridor integrat de mobilitate urbană reprezentat de Străzile: 1 Mai, Ion Pop Reteganu, Pod Someș, Libertății, Bistriței, până la limita Unității Administrativ Teritoriale Dej, inclusiv acces către Autobaza Transurb S.A. Dej, modernizare Autobază Transurb S.A.”.
Simion Buburuz, din partea PNL, a răbufnit după prezentarea proiectului privind transformarea centrului. ”Mă îndoiesc că acest proiect a putut fi pus pe tapet, proiectat, gândit într-o săptămână… Nu poate fi schimbată soarta unui oraș într-o săptămână… Deranjul meu cel mare este că nu s-a discutat asupra acestui proiect… Suntem supuși riscurilor de a face niște greșeli. Aproape ne utilizați ca și mașini de vot… Eu cred că ar fi trebuit – în faza de gândire a proiectului, faza I, faza II… – să avem o discuție… De aceea suntem aici, să gândim, să luăm în calcul mai multe lucruri… ”, a declarat Buburuz, explicând oarecum că ”graba strică treaba”.
”Dacă într-o săptămână s-a decis soarta Dejului o să mă retrag. Nu poate fi găsită soluția într-o săptămână, indiferent cât de inteligenți am fi”, a mai spus liberalul înainte de a părăsi sala de ședințe.
În cele din urmă, proiectul a trecut cu 12 voturi ”pentru”, cei nouă PSD-iști prezenți la ședință beneficiind de ”sprijinul” celor doi reprezentanți UDMR, alături de liberalul Adrian Alexandru.