Conectează-te cu noi

....

Social-Cultură

Cimitirele din Dej, OAZE DE LUMINĂ, de Ziua Morților – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

....

luminatia-ziua-mortilor-1De Ziua Morților, mii de lumânări au fost aprinse și în acest an în cimitirele din municipiul Dej pentru pomenirea celor trecuți în neființă.

1 Noiembrie, Ziua Morților, Ziua Luminației sau doar Luminaţia, aşa cum se mai numeşte, a transformat mormintele din Dej, și din întreg Ardealul, în adevărate altare acoperite de flori, în special cu crizanteme – flori specifice acestei sărbători. Creștinii care păstrează tradiţia cu sfinţenie au îngrijit mormintele în ultimele zile pentru ca astăzi să arate deosebit.

....

Lumânări, candele și jerbe de flori au fost puse pe morminte, în memoria celor trecuți în neființă. Fiecare loc de veci a devenit astfel un mic altar de lumină, cel puțin pentru câteva ore.

Astăzi, încă de la orele prânzului, credincioşii din Dej au mers la mormintele celor adormiţi pentru totdeauna și s-au rugat pentru sufletele lor. Și cum se obișnuiește de zeci de ani, conform tradiției, localnicii au dat pomană în memoria morților. Aceștia au dus la cimitire dulciuri și alte produse de patiserie și le-au dat copiilor sau sărmanilor.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii. Din acest motiv, proverbul popular “despre morți, numai de bine” se respectă cu sfințenie, cel puțin la cimitir.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER