Conectează-te cu noi

Social-Cultură

De ce i-a scris dejeanca fetei care a fost violată de 7 indivizi? ”Le încurajez pe fete să nu tacă!”

Publicat acum

pe

scrisoare

Femeia din Dej, care zilele trecute i-a scris o scrisoare tinerei din Văleni, care a fost violată de 7 indivizi, explică de ce a recurs la acest gest.

Dej24.ro va prezentat în urmă cu 2 zile scrisoarea unei femei din Dej adresată tinerei din localitatea vasluiană Văleni, violată de 7 indivizi. Povestea acesteia a sensibilizat o țară întreagă, sute de mii de români semnând o petiție pentru pedepsirea indivizilor. Citește scrisoarea AICI.

Iulia Gavrilaș a acceptat acum să stea de vorbă cu reporterii Adevărul și a explicat de ce i-a scris fetei din Văleni: ”Să le încurajeaz pe fetele şi pe femeile care trec prin aşa ceva (n.r. prin violuri şi tentative de viol) să nu tacă. Mi se pare extrem de important pentru toată opinia publică să înţeleagă că un viol sau orice tentativă de viol este o experienţă extrem de traumatizantă care te face, mai ales ca tânără, să te simţi umilită, murdărită, terfelită. E greu să găsesc cuvintele prin care să califici felul în care te simţi după o astfel de experienţă”, le-a mărturisit Iulia.

Totodată, întrebată ce a simțit când a auzit de violul din Văleni, dejeanca a declarat: ”Revoltă. În primul rând, revoltă. Sunt extrem de revoltată. Nu pot să-mi reprim acest sentiment. Ăsta e sentimentul care m-a dominat de când am luat la cunoştinţă toate faptele legate de acest viol. Mă revoltă numai simplul gând că un om consideră poate să dispună de trupul cuiva fără consimţământul persoanei respective. Asta mi se pare ceva cumplit. Am încercat de câteva ori să mă pun în pielei fetei, dar nu pot. Este inuman ce i s-a întâmplat. E înfiorător să te gândeşti la asta. Nici nu pot să mă gândesc la momentele crunte prin care a trecut. Să vezi 7 animale care, pur şi simplu, nu ţin cont de tine, de plânsul tău, de implorările tale. Să auzi că plânge acolo şi că nu mai poate şi că e distrusă şi tu să continui să te bucuri de trupul ei ca un animal, ca un barbar, că nici animalele nu fac aşa ceva. E ceva strigător la cer, nici nu poate fi calificat. Să faci asta cu plăcere, cu sadism, să continui să faci lucrul ăsta ore în şir fără să te impresioneze durerea. Nu ştiu, e ceva cumplit…”.

”Citisem că un violator din SUA a primit o pedeapsă de 600 şi ceva de ani… e ca să se vadă că o astfel de faptă merită o pedeapsă cruntă, crâncenă, să simtă că îi iese pe nas şi pe urechi o nemernicie atât de mare. Să trăiască acolo în faţa lipsei lui de conştiinţă – că un om care are conştiinţă nu face aşa ceva – cu gândul că a comis o nemernicie atât de mare, că nu există decât să stea acolo ca o cârtiţă până închide ochii. Legile sunt foarte blânde la noi. Am citit o mulţime de ştiri despre violatori care au fost eliberaţi şi au comis, din nou, violuri, după ce au fost eliberaţi… Parlamentarii trebuie luaţi la răspundere şi să se implice mult mai mult în schimbarea legilor, şi să facă ceva pentru persoanele acestea care trec prin astfel de traume”, a mai declarat pentru aceeași sursă Iulia Gavrilaș.

Social-Cultură

Ambulanța face angajări temporare! Vezi posturile DISPONIBILE la substația Dej

Publicat acum

pe

loading...

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj face angajări temporare, prin procedură de urgență. Sunt trei posturi disponibile la nivelul substației Dej.

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj are nevoie de 10 asistenți medicali, 10 ambulanțieri (șoferi autosanitară) și 4 operatori registratori de urgență. Selecția candidaților se derulează în procedură de urgență, pe maxim 6 luni, în condițiile legislației în vigoare.

În ceea ce privește substația Dej, se caută un asistent medical și doi șoferi autosanitară. Și la Gherla ar urma să fie angajați tot doi ambulanțieri.

Dosarele se depun în perioada 9-13 aprilie, urmând ca selecția să aibă loc în data de 14 aprilie.

Continuă să citești

Social-Cultură

Arhiepiscopia Clujului: Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor

Publicat acum

pe

loading...

Arhiepiscopia Clujului a anunţat că Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinişoare, alături de un pahar etanş sau sticluţă cu vin, într-o pungă de plastic sigilată.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pachetul cu Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor.

”Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se arată în comunicat.

De asemenea, slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preoţi şi cântăreţi.

”Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <<Veniţi de luaţi lumină!>>, preoţii vor cânta de 3 ori <<Hristos a Înviat>>, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”, transmite Arhiepiscopia.

Continuă să citești

Social-Cultură

CNAM Dej | Clubul de robotică vrea să facă viziere pentru medici. Liceeni au nevoie de AJUTOR!

Publicat acum

pe

loading...

Clubul de Robotică Team VECTRON RO034 aparținând Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej și-a propus să realizeze viziere pentru medici.

În lupta cu COVID-19, cu ajutorul unei imprimante 3D, liceeni din Dej și-au propus să realizeze viziere pentru medici. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutor.

”Contribuie și tu la achiziționarea materiilor prime necesare și a imprimantei 3D (https://3d4all.ro/produs/imprimanta-3d-creality-ender-5/) de care au nevoie acești copii minunați!

Costul total pentru fabricarea primelor 100 de viziere este 3500 de lei (imprimanta 3D plus materiile prime). Imprimanta poate printa 9 viziere pe zi!

Donaţiile se pot face în contul RO72RNCB0108002702030001 deschis la BCR, FUNDATIA ANDREI MURESANU DEJ, strada 1 Mai nr 10, cont deschis la BCR DEJCOD FISCAL: 9855126”, se arată într-un anunț postat de CNAM Dej.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare