Conectează-te cu noi

Social-Cultură

DEJ | A început școala! Clopoțelul a umplut din nou curțile școlilor – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

inceputul-anului-scolar-lapi-liceul-teoretic-alexandru-papiu-ilarian-dej-3

Școlile din Dej și-au deschis din nou porțile pentru sutele de elevi care au început azi noul an școlar.

Astăzi, clopoțelul a sunat din nou și a anunțat sute de elevi din Dej începerea unui nou an școlar. Cei mici, însoțiți de părinți, frați sau de bunici, și-au făcut în această dimineață apariția în curțile școlilor din Dej nerăbdători pentru a lua parte la începerea noului an școlar. Cei mici, dar și cei mari, nu au putut păși pragul școlilor fără cel puțin o floare în mână, special pregătită pentru doamna educatoare, învățătoare sau pentru doamna dirigintă.

Emoțiile au fost mari astăzi la Dej la revederea colegilor și a profesorilor, dar și mai mari în cazul elevilor care doar astăzi au făcut cunoștință cu noii colegi.

După ceremonia de deschidere a noului an școlar, elevii au pășit din nou în sălile de curs mai încrezători, cu forțe proaspete și dornici să învețe mai mult. La ceremonii au participat mai multe oficialități, între care primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan, deputatul Cornel Itu, consilierul județean Vasile Sălătioan, preotul protopop Ioan Buftea sau preotul Ioan Bolbos.

Vezi mai jos IMAGINI FOTO/VIDEO de la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej.

STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2016-2017

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a aprobat, prin ordin, structura anului şcolar 2016-2017.

Potrivit documentului, anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017). Cursurile anului şcolar 2016-2017 încep luni, 12 septembrie.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017), vacanţă intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 – 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie – 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Astfel, în funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de regulă, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

Ministerul Educaţiei va elabora metodologia de organizare şi desfăşurare a programului „Şcoala altfel”, care va fi aprobată separat, prin ordin de ministru, după ce în prealabil va fi supusă dezbaterii publice. Obiectivul major este acela de a veni în sprijinul profesorilor şi de a genera coerenţă, la nivel naţional, precum şi o mai bună organizare a programului, în spiritul metodelor inovative şi educaţiei nonformale.

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua internaţională a educaţiei), 5 iunie (Ziua învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua copilului).

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură cele 169 de zile de cursuri prevăzute în ordin, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale organizate în sistemul naţional de învăţământ.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER