Conectează-te cu noi

Social-Cultură

DEJ | Criză de apă îmbuteliată în magazine! Stocurile s-au epuizat, iar oamenii se îndreaptă spre izvoare

Publicat acum

pe

Stocurile de apă îmbuteliată ale societăților comerciale din Dej s-a epuizat, din cauză că dejenii au luat cu asalt magazinele încă de ieri după-amiază pentru a-și face provizii de apă potabilă.

Situația devine critică de la o oră la alta, iar dejenii se așează în cozi interminabile la izvoarele de pe raza municipiului Dej și din localitățile apropiate, iar cei mai norocoși apelează la bunătatea celor care dețin fântâni. Încă de aseară, stocurile de apă îmbuteliată ale mai multor magazine s-a epuizat, tocmai pentru că oamenii au decis să-și facă provizii de apă, neștiind cât timp va dura până când apa le va curge din nou în robinete.

Urmare a unor dificultăți neprevazute în executarea lucrărilor de cuplare a unor rețele noi la rețeaua existentă, lucrări executate de firma Boccardo în zona Bunești-Nima, Compania de Apă SOMEȘ S.A. anunță, cu regret, că întreruperea neașteptată a furnizării apei în unele zone din municipiul Dej și localități periferice, se prelungește.

În prezent, personalul Companiei de Apă SOMEȘ S.A. de la sediul central și Sucursala Dej acordă asistența constructorului în găsirea unei soluții tehnice care să permită reluarea furnizării normale a apei în zonele afectate, în cursul zilei de azi, 7 decembrie”, precizează reprezentanții companiei.

La fel ca și aseară și azi-noapte, dejenii se așează la izvoarele situate pe raza municipiului Dej și stau zeci de minute la coadă pentru a lua câteva bidoane cu apă. În magazine, rafturile cu apă îmbuteliată sunt goale.

Citește și:

Municipiul Dej FĂRĂ APĂ, ziua 2. Avaria nu s-au rezolvat azi-noapte!

Social-Cultură

Parohia Rugășești, în straie de sărbătoare! Părintele Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom – FOTO

Publicat acum

pe

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 17 iunie, Sfânta Liturghie în parohia Rugășești.

Slujba a fost săvârșită după ce ierarhul a binecuvântat lucrările ce s-au făcut în ultimii ani la lăcaşul de cult. Din soborul de slujitori au facut parte consilierii eparhiali pr. Cristian Baciu și arhid. Claudiu Ioan Grama, protopopul Dejului, pr. Ioan Buftea și alți preoți, fii ai satului sau invitați din localitățile învecinate.

ÎPS Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură „Casă în ceruri”, făcând referire la valorile eterne în comparație cu lumea în care trăim, lume în care bunurile materiale primează.

Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul împărtășirii, copiii din localitate, alaturi de interpreți de folclor din zona Dejului, au interpretat pricesne.

Ca o recunoaștere pentru activitatea pastorală şi misionară desfășurată în parohia Rugășești, parohul comunităţii, Pr. Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

De asemenea, primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, a primit din partea ÎPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului pentru mireni.

Ordinul Sf. Pahomie de la Gledin a fost oferit de către ÎPS Andrei epitropului bisericii, Petru Bujiță, iar diplome de aleasă cinstire au fost oferite consisiului și comitetului parohial, cântăreților bisericești, paraclisierului și celorlalți ctitori.

Continuă să citești

Social-Cultură

Paparudele, sărbătorite azi în Nireș, au adus ploaia în comuna Mica – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Astăzi s-a desfășurat în localitatea Nireș o nouă ediție a sărbătorii tradiționale „Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori ai comunei Mica și nu numai.

Sărbătoarea – organizată în fiecare an de Primăria Comunei Mica, Consiliul Local Mica și Centrul de Informare Turistică Mica – a început imediat după terminarea slujbei de la biserică, la ora 12:30, în centrul localității Nireș.

Conform tradiției, mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Alaiul umblă prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în „raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine. O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț, iar localnicii o răsplătesc cu bani, pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

”Paparudele e de când am fost noi copii. Am 81 de ani și tot așa a fost… Înainte a fost la Ispas, român cu ungur laolaltă. Mai de mult hotarul era plin cu bucate, acum niciun pământ nu mai e lucrat…”, ne-a spus un bărbat din sat.

”Tradiția e din moși-strămoși. E o tradiție frumoasă, mie îmi place. Când am venit prima dată aici și am văzut m-a cam întristat așa un picuț, când am văzut cum îi udă… Am pățit-o și eu! Și pe mine m-a prins, eram îmbrăcată frumos și m-a aruncat în vale, peste pod… În vale m-au aruncat, în apă, îmbrăcată gata… Zice că dacă plouă de Paparude atunci vin, dacă nu plouă de Paparude înseamnă că nu, că se udă ei… Îmi place foarte mult, e mai frumoasă că <<Împănatul boului>>”, ne-a explicat o altă femeie.

”Această tradiție este foarte veche. Eu mă bucur că împreună cu tinerii din sat, inclusiv cu oameni de alte vârste, ducem tradiția mai departe. Este un lucru foarte bun, îmbucurător pentru că nu trebuie să ne uităm tradițiile și locurile unde ne-am născut. După cum vedeți, deja picură…. înseamnă că vom avea roade bune”, a declarat pentru Dej24.ro primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Dacă ți-a plăcut acest MATERIAL VIDEO nu uita să te abonezi la canalul de Youtube Dej24.ro pentru a vedea și alte știri din Dej și împrejurimi!

Continuă să citești

Social-Cultură

Municipiul Dej, capitala dansului sportiv pentru a 11-a oară, grație Cupei Latino Angels – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Municipiul Dej a devenit, pentru a 11-a oară, capitala dansului sportiv pentru o zi. În Sala Sporturilor a avut loc astăzi Cupa Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție.

Peste 200 de perechi de dansatori din țară – care au concurat la 32 de categorii, în funcție de vârstă și nivel de pregătire – au răspuns ”prezent” invitației de a participa la cea de-a XI-a ediție a Cupei Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție. Vals, quickstep, slowfox, tango, chacha, samba, rumba și passo doble – au fost cele opt stiluri de dans (standard și latino-americane) care au făcut spectatorii din Sala Sporturilor să se bucure de un adevărat spectacol de grație și culoare.

Concursul Național de Dans Sportiv s-a întins pe parcursul a 13 ore, iar dansatorii veniți din întreaga țara (cu vârste cuprinsă între 4 și 50 de ani) au dat tot ce au avut mai bun, pe parchet, pentru a se clasa pe podium și pentru a primi cupele, medaliile și diplomele pregătite de organizatori. Dacă până acum sportivii dejeni și-au demonstrat măiestria la alte concursuri naționale și internaționale, de data aceasta ei au evoluat în fața propriilor susținători, iar dejenii au venit în număr mare pentru a-i vedea și încuraja.

Competiția de dans a fost organizată de Clubul de Dans Sportiv Latino Angels, amfitrionul acestui spectacol fiind – de la prima ediție și până acum – profesorul Alexandru Miheștean, ”secondat” de Vlad Pîslariu – campion mondial în anul 2013. Întrecerea din Sala Sporturilor – ajunsă la cea de-a XI-a ediție – s-a desfășurat sub egida Federației Române de Dans Sportiv (F.R.D.S.).

Preşedintele clubului Latino Angels şi organizatorul competiţiei, Alexandru Miheştean s-a declarat mulţumit de buna desfăşurare a concursului și a anunțat deja că se gândește la ediția din 2019. De asemenea, acesta a mulțumit pentru implicare Primăriei Municipiului Dej și Consiliului Local Dej (reprezentante de primarul Morar Costan și consilierul Gheorghe Giurgiu), precum și sponsorilor și tuturor părinților copiilor care fac parte din clubul său.

Nota bene: Pe cât de frumoasă a fost competiția în sine, pe atât de suburban a fost comportamentul unui ”oficial”, care – deranjat că jurnalistul Dej24.ro filmează sportivii, din apropierea sa -, a oprit efectiv una dintre finale și a întrerupt munca talentaților dansatori. Întrebat care este motivul pentru care nu se poate filma din respectiva zonă (deși i s-a menționat că e vorba de un partener media), pe un ton lipsit de bun-simț, oficialul s-a rezumat să spună că ”nu ai voie să filmezi de aici pentru că așa spun eu”, fără să explice care este într-adevăr ”problema” și din ce postură vorbește (cu mențiunea că în jur erau oricum și alți oameni care pozau sau filmau nestingheriți). Ulterior, un arbitru bine-voitor ne-a explicat de unde a venit ”frica” oficialului zelos: ”să nu cumva să fie filmate notele arbitrilor și puse pe internet…” (de parcă din tribune sau orice alt colț al sălii, cu zoom, nu s-ar putea face asta!). Poate că în alte părți se procedează așa, însă ”domnul oficial” (care nu este pentru prima dată la Dej) ar trebui să știe că jurnaliștii imortalizează doar prestațiile sportivilor – aflați, de altfel, în centrul atenției – și nu sunt nicidecum interesați de activitatea celor care notează sportivii…

Revenim cu rezultatele obținute de sportivii dejeni!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare