Conectează-te cu noi

Recomandări

În timp ce România fierbe, în Nireș se invocă ploile: Paparudele, tradiție de sute de ani – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

În timp ce România fierbe din cauza temperaturilor extrem de mari, într-o localitate din județul Cluj sătenii invoca ploaia printr-o tradiție care se păstrează de sute de ani.

Paparudele – căci acesta este numele tradiției – are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Sărbătoarea, veche de sute de ani, începe în localitatea Nireș imediat după ce se încheie slujba de la biserică, iar localnicii ies pe ulița satului.

Mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Cortegiul umbla prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în ”raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine.

”E din moș strămoși, de mult, din veci. Sărbătoare tradițională de mulți ani… Se udă, se îmbracă în mascați și după aceea se face un festival, cântec, joc și voie bună. Așa se zice din bătrâni că vin ploile… așa se spune… Eu particip de când eram tânăr, de 55 de ani de când sunt aici la Nireș”, a povestit un bătrânel.

”Eu am 72 de ani, dar asta a fost înainte cu mult… Din moș strămoși e venită. E o tradiție frumoasă a românilor… Să aducă ploile, dar nu cu necazuri… Îi ajut cu găleți cu apă, da, vin și își duc…”, a povestit o altă femeie.

Pentru o scurtă perioada, sărbătoarea Paparudelor a fost întreruptă. ”Este o sărbătoare veche, s-a organizat până aproape de anii 90, anii ’86-’87, după care a fost oprită de vechea dictatură. S-a reluat după ’93, ’94 și de atunci tradiția continuă. Este un obicei aducător de ploaie. Se invocă ploaia. Mai demult se organiza de Ispas, acum s-a ales o dată care să fie mai călduroasă. Practic se trece peste toate apele din localitate sperând astfel că cerul va fi darnic cu ploaia. Se udă frunzarul de către fete și soldații sunt cei care apără frunzarul. Este o luptă între cele două tabere. M-au udat, da, e plăcut, că e cald…”, a povestit o localnică care nu a scăpat neudată.

Un domn și-a amintit că și el s-a costumat în tinerețe și a participat la Paparude. ”Sigur, m-am îmbrăcat, dar atunci erau grupuri de fete, câte 5, 6, 7 și aveau apă pregătită. Când mergea frunzarul îl udau… îl spălau bine.. Noi fugeam după ele și le duceam la vale.. Le scăladam bine… Era frumos atunci”.

O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț pentru a impresiona localnicii. Astfel, dacă pe vremuri dansul era răsplătit cu ouă, mălai, lapte sau fructe, mai nou capra primește bani pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea este organizată, an de an, de Primăria Comunei Mica. ”Această tradiție este de cam 80 de ani, din Primul Război Mondial. An de an, tradiția merge mai departe și ne dorim în fiecare an să fie cât mai reușită. Tradiția semnifică invocarea ploilor, cu siguranță și zilele următoare o să ploaie și toate roadele vor fi mult mai bune în acest an, mai ales că se anunță un an secetos. Sunt sigur că ploaia o să vină în zona noastră”, a declarat primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

Administraţie

Soluții moderne de colectare a deșeurilor la Dej! Proiectul pilot există de ceva vreme pe o stradă din oraș – FOTO

Publicat acum

pe

FOTO – Facebook/Mandru ca-s dejean? (strada Zefir)
loading...

Fața salubrizării municipiului Dej urmează să se schimbe în următoarea perioadă, conform afirmațiilor făcute de primarul Morar Costan.

Potrivit acestuia, punctele gospodărești existente pe raza municipiului Dej ar urma să fie modernizate și altfel mobilate.

Am demarat un proiect pilot pe strada Zefir, unde am înlocuit punctul gospodăresc cu unul foarte modern. Am în proiect ca celelalte 30 de puncte gospodărești să le modernizăm, 80-90% în acest an, astfel încât să schimbăm cu totul fața salubrizării orașului”, a declarat Morar Costan, edilul municipiului Dej.

Întrebat cum vor arăta noile puncte de colectare a deșeurilor, acesta a spus că marea majoritate vor fi altfel mobilate și utilate. Conform acestuia, după ce fața salubrizării orașului va fi schimbată va fi de datoria dejenilor ca aceste locații modernizate să fie întreținute.

Vor fi puncte gospodărești cu totul și cu totul altfel mobilate. Responsabilitatea ne revine și nouă, tuturor cetățenilor municipiului Dej ca aceste zone să fie așa cum le amenajăm, să le întreținem”, a mai spus primarul.

Din cele 40 de puncte gospodărești existente pe raza municipiului Dej, 10 dintre acestea vor fi îngropate. Acest lucru nu poate fi deocamdată posibil, conform lui Morar Costan, din cauză că municipiul Dej face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, în celebrul proiect S.M.I.D. (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor), care are ca scop principal gestionarea deșeurilor în județul Cluj.

Noi avem un proiect acum, din 40 de puncte gospodărești, pentru 10 puncte gospodărești am făcut achiziția de europubele, care vor fi îngropate, dar nu putem face acest lucru acum, pentru că suntem efectiv în legătură directă cu investiția de la Eco-Metropolitan, acel proiect pe fonduri nerambursabile al județului. În momentul în care va fi un nou operator, acesta va trebui să aibă un sistem de macara la mașini, ca să poată ridica acele eurocontainere din subsol. Deci noi suntem pregătiți pe de-o parte pe linia asta și pe de altă parte pe celelalte 30 de puncte gospodărești să nu fie îngropate, să fie la suprafață, dar cu totul și cu totul altfel mobilate”, a conchis Morar Costan.

Continuă să citești

Administraţie

Salt tehnologic la Dej! De când vor putea circula dejenii cu autobuze electrice

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej intenționează să achiziționeze 20 de autobuze electrice de ultimă generație, investiţia urmând să fie suportată din fonduri europene.

Procedura de achiziție va demara în această vară, iar în primăvara anului viitor autobuzele electrice ar putea circula deja pe străzile Dejului.

Această procedură va demara în această vară și undeva în primăvara anului viitor, în aprilie-mai 2020, vom avea cele 20 de autobuze”, a declarat edilul Dejului, Morar Costan.

Potrivit acestuia, municipalitatea ar dori achiziționarea unor autobuze cât mai apreciate ca marcă, care să ofere confort și eficiență în transport.

Aș dori să avem autobuze de marcă cât mai apreciată. Vom fi foarte atenți în așa fel încât, dacă am putea, cea mai bună marcă să vină în Dej, dar vedem cum pentru că nu putem direcționa prin licitație marca respectivă, dar încercăm să aducem autobuze electrice în așa fel încât cetățenii municipiului Dej să fie mulțumiți de calitatea lor, de confortul lor și de eficiența lor”, a mai spus acesta.

Pentru că saltul tehnologic este inevitabil și pentru că pe străzile municipiului Dej au început să circule și autovehicule electrice, primarul Morar Costan promite că va facilita utilizarea stațiilor de încărcare a autobuzelor electrice și de către persoanele fizice care dețin autoturisme electrice.

În proiectul nostru o să avem și stație de încărcare și evident o să facilităm și pe cei care dețin autoturisme electrice. Evident că nu putem să nu ne pliem pe cerințele comunității noastre”, a conchis primarul municipiului Dej.

Continuă să citești

Recomandări

VIS DEVENIT REALITATE. O dejeancă i-a cântat Papei Francisc. ”Cuvintele sunt prea mici pentru a reda…” – FOTO

Publicat acum

peloading...

Maria Moldovan, o dejeancă în vârstă de 24 de ani, și-a îndeplinit recent unul dintre cele mai mari visuri ale sale: i-a cântat Papei Francisc, chiar la Vatican.

Dejeanca – care spune despre ea că iubește muzica de mică – a început să cânte de la o vârstă fragedă. A învățat la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej (a IX-a și a X-a) și la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca (ultime două clase), iar apoi a continuat studiile la Academia de Muzică ”Gh. Dima”. Maria, o fire ambițioasă și cu dorință de a realiza mai mult, nu s-a oprit aici. A aplicat pentru o bursă în Roma, pentru a studia Muzicoterapia, și a fost admisă. În paralel, dejeanca a început un master, la Academia de Muzică (fiind în anul trei) și s-a înscris și la Facultatea de Psihologie din Cluj.

De mică, Maria a avus un vis: să reușească într-o bună zi să îi cânte Papei. ”Marele meu vis a fost să ajung să cânt Sfântului Părinte, însă știam că acest lucru nu este chiar atât de ușor de realizat. Dar nu am încetat să sper și să cred că într-o zi va fi posibil. Astfel, am dat audiții pentru a intra intr-un cor care aparține de Vatican și care este prezent la multe evenimente cu Sfântul Părinte. Corul se cheamă <<Corul Diecezei de Roma>> și este dirijat de monsegnor-ul Marco Frisina, unul dintre cei mai mari compozitori și dirijori din Vatican. Deși este atât de renumit, monsegnor-ul este extrem de modest, mereu emană o prezență caldă, un zâmbet sincer și o privire blândă. De mică îi ascultam muzica și îl admiram, iar muzica sa mereu a avut un impact puternic asupra mea. Si faptul că am luat audițiile și am intrat in corul dânsului, pentru mine ca și muzician, înseamnă foarte mult”, a declarat pentru Dej24.ro Maria Moldovan, cea care și-a început cariera interpretând muzică folk, sub coordonarea profesorilor dejeni Kinga Nan și Ștefan Lako.

În urmă cu câteva zile, visul dejencei de a-i cânta Papei s-a îndeplinit. Cu ocazia comemorării liturgice a Sfintei Cecilia, fecioară și martiră, considerată ”patroana spirituală a muzicii”, în perioada 23-25 noiembrie, la Vatican a avut loc cea de-a treia Întâlnire Internațională a Corurilor Parohiale (în organizarea Consiliului pontifical pentru promovarea noii evanghelizări), unde s-au reunit peste 8000 de cantori și muzicieni de pe toate continentele.

În prima zi s-au desfășurat o serie de conferințe pe tema muzicii sacre, iar între acestea Corul Diecezei de Roma – din care face parte și Maria – a cântat. A doua zi, participanții la Întâlnirea Internațională a Corurilor au fost primiți în audiență de Papa Francisc, iar apoi dejeanca – alături de colegii ei din cor – a susținut un concert în cinstea Sfintei Cecilia.

”Pentru mine a fost un moment cu o încărcătură emoțională foarte mare. Practic marele meu vis a devenit realitate. Muzica pe care o cântam atunci era absolut înălțătoare, plus că eram acompaniați și de orchestră, și asta a făcut ca acest moment să fie și mai solemn și emoționant. Mi-aș dori să pot explica prin cuvinte ce am simțit în acel moment, însă cuvintele sunt prea mici pentru a reda exact bucuria pe care o simțeam. Pot doar să spun ca sunt cu adevărat o persoană binecuvântată și mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru”, ne-a mărturisit Maria, care este și compozitor, nu doar interpret.

Cea de-a treia zi s-a încheiat cu Sf. Liturghie prezidată în bazilica San Pietro de mons. Rino Fisichella (unde corul din care face parte Maria a cântat din nou) și cu rugăciunea ”Îngerul Domnului” în Piața Sfântul Petru condusă de Papa Francisc.
Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare