Conectează-te cu noi

Social-Cultură

ÎPS Andrei, prezent în Parohia Sărata din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Duminică, 19 noiembrie, ÎPS Andrei a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Sărata, Protopopiatul Dej.

Ierarhul a fost întâmpinat la ora 9:30 de preoți și credincioși, iar de la ora 10:00 a oficiat, în biserica parohială, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte consilierul bisericesc, pr. dr. Cristian Baciu, consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit cuvântul de învățătură în cadrul căruia a vorbit credincioșilor despre modul responsabil de a chivernisi averea și despre cele două patimi impregnate în societatea contemporană: iubirea de avere și iubirea de plăcere:

Dorind oamenii să petreacă în desfătări, într-o viață de huzur, au nevoie de bunuri materiale, au nevoie de avere. Așa că, iubirea de plăcere și iubirea de avere sunt prezente peste tot. Ori Domnul Hristos, în Evanghelie, ne zice: Vedeți și păziți-vă de toată lăcomia căci viața cuiva nu stă în prisosul avuțiilor sale. Iubirea de avere și iubirea de plăcere, considerate doar din punct de vedere omenesc, dacă ne-ar aduce fericirea, încă ar însemna ceva. Dar, să știți iubiți frați și surori, că nici averea și nici plăcerea nu-l fac pe om fericit!”, a spus Mitropolitul Clujului.

Potrivit părintelui paroh Andrei Misaroș, în cadrul liturgic, copiii care frecventează cursurile școlii parohiale „Angels”, au susținut un micro-recital de colinde și a fost lansată revista parohială „Lumina satului”. În același cadru festiv a fost lansat și un CD cu colinde interpretate de copii din parohie.

După terminarea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările realizate la casa parohială, care a suferit un incendiu la începutul anului. Pentru activitatea rodnică desfășurată în cadrul parohiei, părintele paroh Andrei Misaroș a fost distins astăzi de Înaltpreasfințitul Andrei cu rangul de sachelar, care prevede dreptul de a purta brâu albastru. De asemenea, toți cei care s-au implicat în lucrările de renovare a casei parohiale și deasemenea cei care se implică în mod activ în viața parohiei au primit din partea chiriarhului locului diplome de aleasă cinstire.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Istoricul Parohiei Ortodoxe Sărata

Satul Sărata este unul din cele cinci sate care alcătuiesc Comuna Panticeu din Judeţul Cluj.

În anul 1795 este menţionată în „Cartea de aur” o primă biserică aşezată la intrarea în sat dinspre Panticeu în zona numită „Dos”ca fiind foarte veche. La numai un an 1796 este menţionată o altă biserică, probabil prima din cauza vechimii nu mai putea folosită, pe locul numit „Faţă” în care s-a slujit până anul 1950 când s-a început construcţia actualei biserici la care o mare parte din materialele lemnoase folosite au fost de la biserica de pe „Faţă”.

Ridicarea actualei biserici, de cărămidă, cu tot cu tencuielile interioare şi exterioare s-a desfăşurat între anii 1950-1956, fiind construită sub formă de navă cu o singură turlă.

La data de 21 octombrie 1956 Biserica a fost sfinţită de către Pre Sfinţitul Episcop Nicolae Colan, preot paroh fiind Bercaru Nicolae.

Între anii 1974-1976 păstoreşte părintele Bora Augustin, când se pictează Biserica şi se fac o serie de lucrări iar la dat de 28 septembrie 1975 Înalt Preasfinţitul Episcop Teofil Herineanu săvârşeşte resfinţirea sfântului locaş.

În data de 15.06.2000 un incendiu mistuie întreg interiorul Bisericii, astfel că începe o etapă foarte dificilă pentru cei 120 de credincioşii ai satului Sărata, păstoriţi de preotul Alin Fărcaş

Perioada cuprinsă între anii 2000-2003 este o perioadă de muncă asiduă, când se reface întreg interiorul cât şi exteriorul Bisericii.

Pictura deosebită este realizată în tehnica tempera de către pictorul Ivăncuş Ioan cu soţia Aurica, din localitatea Ciceu-Mihăieşti.

Iconostasul a fost sculptat din lemn de stejar de meşterul Moldovan Vasile din Gherla, totodată s-a dotat biserica cu tot ce este necesar fiind gata pentru resfinţire.

Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul săvârşeşte slujba de resfinţire, la data de 11 mai 2003.

În prezent, Parohia Ortodoxă Sărata numără 170 de credincioşi adulţi, dintre care peste 50 de persoane sunt de etnie rromă, 25 de copii români şi peste 100 de copii rromi.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER