Conectează-te cu noi

Administraţie

Locuiești în Dej? O SĂ PLĂTEȘTI mai mulți bani pentru salubrizare! RĂMÂNEM, totuși, CU GUNOIUL ÎN STRADĂ? – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej s-au întrunit astăzi, cu începere de la ora 15, în cadrul unei ședințe ordinare pe luna martie și au decis majorarea tarifelor la salubrizare. Chiar și așa, municipiul nostru riscă să rămână cu gunoaiele în stradă, la fel cum s-a întâmplat și la sfârșitul anului trecut.

Probabil cel mai important proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a fost cel privind aprobarea majorării tarifelor de salubrizare ca urmare a influenței diferenței de transport pentru deșeurile menajere din Municipiul Dej la rampa din Odorheiul Secuiesc, a taxei de mediu și a creșterii salariului minim pe economie.

În prezent, tarifele pentru salubrizare în municipiul Dej sunt de 7,42 lei/lună pentru persoanele fizice și 83,30 pentru persoanele juridice. În propunerea prezentată de executiv, tarifele urmau să crească până la 12,25 pentru persoanele fizice, respectiv 148,07 pentru persoanele juridice, TVA inclus. Asta înseamna o creștere efectivă de 4,84 lei în cazul persoanelor fizice (casnice) și de 64,76 lei în cazul celor juridice.

Justificările pentru care s-a solicitat majorarea tarifelor de salubrizare sunt reprezentate de faptul că salariul minim brut pe economie s-a majorat cu 16% de la 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, dar și din cauză că firma de salubrizare Brantner Vereș dorește să acorde salariaților tichete de masă. Încă un motiv expus în prezentare a fost acela că s-a introdus taxa de mediu de la 1 ianuarie 2017, în valoare de 80 de lei/tonă.

Solicităm această majorare datorită dorinței de a restabili echilibrul contractual”, a declarat Francisc Mureșan, reprezentantul companiei Brantner Vereș, în expunerea făcută în fața aleșilor locali.

Marius Butuza a fost primul consilier local care a luat cuvântul și a declarat că, în opinia sa, această creștere a tarifelor nu este o soluție. „Este o creștere substanțială, dar consider că suntem în continuare pe un drum greșit. Nu în acest fel trebuie gestionată această problemă. Suntem în fața unui fapt împlinit acum (…). Există tehnologii care transformă gunoaiele în resurse… noi suntem în urmă cu ani lumină. Acum discutăm despre ceea ce trebuia să facem în urmă cu mulți ani (…) ar fi trebuit să luăm măsuri de multă vreme, dar nu am făcut nimic. Creșterea de taxe nu este o soluție… nu o să aveți ce face, decât să o trageți în jos (n.r – sumele) într-un mod populist”, a declarat Butuza. După acesta, Cupșa a subliniat că vor crește tarifele, dar calitatea serviciilor va rămâne la fel.

Andrei Bradea a venit cu o altă propunere, aceea de majorare la 11 lei, nu la 12.  „Nu ar trebui să căutam scuze, cum fac alți colegi, ar trebui să venim cu propuneri clare. Problema cea mai mare este că nu există concurență; e o problemă generală, nu doar în acest municipiu. Din punctul de vedere al unui cetățean, consider că este mare creșterea. Ca și economist, propunerea mea este de 11 lei”, a specificat social-democratul.

Nu cred că acum ar trebui să ne gândim ce să facem cu gunoaiele, cum să facem sau să găsim altă firmă. Acum trebuie să ne raportăm la aceste calcule din fața noastră, la aceste cifre. Se poate discuta între 11 și 12 lei, dar mai mult de atât nu putem negocia”, a menționat Traian Mureșan. Acesta a fost urmat apoi de Jorgeta Mihăeștean, cea care a vorbit despre tichetele de masă și despre cheltuielile privind angajații, spunând că acolo s-ar putea modifica sumele astfel încât prețul final să fie mai mic.

Laura Boian a declarat în plen că „susțin propunerea colegului Bradea, de 11 lei, mi se pare rezonabilă. Aceste cheltuieli cu salariile sunt cam mari, va rog să reconsiderați”, a adăugat PSD-ista, legându-se totodată și de calitatea serviciilor oferite de către companie.

Trebuie să ne uităm aplicat pe ce avem în dosar. Susțin analiza fiecărei poziții, dacă nu s-a făcut în comisiile de specialitate. Să facem asta împreună, acum. În 12,25 lei (n. r – prețul solicitat de Bratner-Vereș)… 3,45 sunt cheltuielile cu munca vie, practic cheltuielile cu salariații sunt cele mai mari„, a afirmat Aurelian Mureșan, liberalul cerând totodată detalii suplimentare despre costurile privind transportul, dar și justificări privind prețul cerut persoanelor juridice.

După lămuririle aduse de Francisc Mureșan privind transportul (nu și despre prețul cerut persoanelor juridice, invocând aici doar că să s-a pornit de la prețul stabilit în 2006), Giurgiu a simțit nevoia să spună și el că susține propunerea lui Bradea, iar apoi Lorand Varga l-a întrebat pe tânărul social-democrat cum fundamentează micirea prețului cu un leu (11, în loc de 12).

Concluzia a fost trasă de primarul Morar Costan: ”La persoane juridice mi se pare foarte mare suma. La Turda, spre exemplu, se cere mult mai puțin persoanelor juridice”, și a cerut și el lămuriri privind acest aspect. Să spunem aici că în Turda persoanele fizice plătesc 12,53 lei/persoană/lună, iar persoanele juridice achită 57,88 lei/mc/lună. Ulterior, tot edilul a specificat că ar vrea ca Transurbul, societate a municipalității care activează în domeniul transportului în comun, să se ocupe pe viitor și de salubritate.

O întrebare pertinentă a fost pusă de Lorand Varga. ”Aflăm că 21.000 de persoane au contract de salubritate. Noi avem 30.000 de locuitori. Unde sunt ceilalți 9000?”, arătând că această diferență de cetățeni ar putea rezolva problema tarifelor. ”Domnule primar, dvs. ar trebui să negociați cu Bratner-Vereș. Noi, dacă greșim acum, rămânem cu gunoiul pe străzi”, i-a transmis Mureșan Traian primarului, chiar înainte de a fi solicitată o pauză pentru discuții și lămuriri.

În timpul pauzei, primarul Morar Costan și reprezentantul companiei Bratner Vereș au purtat mai multe discuții și negocieri cu patronul firmei, însă nu s-a ajuns la un consens. Au apărut imediat și grijile: ”o să rămânem iar cu gunoaiele în stradă… cum au făcut data trecută când nu am mărit tarifele cu cât au vrut ei…”, au șușotit aleșii locali.

După reluarea ședinței, edilul a propus 11,25 lei în cazul persoanelor fizice și 138,07 în cazul celor juridice, sume care au fost ”consfințite” de cele 13 voturi ”pentru”. Traian Mureșan s-a abținut, în timp ce toți PNL-iștii prezenți la întrunire au votat ”împotrivă”.

Rămâne să vedem care va fi reacția Bratner-Vereș, marele nemulțumit al acestei zile. De ce? Vă dăm un exemplu. În noiembrie 2016, compania de salubrizare a solicitat o majorare a tarifelor. Pentru că aceasta nu a fost aprobată de consilierii locali exact în modul în care a fost solicitată de reprezentanții companiei (detalii AICI), la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, Brantner Vereș a decis să se răzbune pe locuitorii municipiului Dej prin neridicarea gunoiului. Timp de mai multe zile, ghenele din oraș au fost pur și simplu ”sufocate” de resturile menajere. (detalii și imagini AICI!)

Cum situația a devenit una critică, munții de gunoaie fiind tot mai mari, după convocarea Comisiei pentru Situații de Urgență, a avut loc o ședință de îndată a Consiliului Local Dej pentru a se găsi o soluție. Așa s-a ajuns ca din bugetul municipiului Dej să fie alocați 36.000 de lei pentru a acoperi transportul gunoaielor de la Dej la rampa de la Odorheiu Secuiesc.

Pe lângă faptul că dejenii vor plăti mai mult pentru salubrizare… riscăm să rămânem și cu străzile pline de gunoaie? Aceasta este marea întrebare…

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER