Conectează-te cu noi

Administraţie

Locuiești în Dej? O SĂ PLĂTEȘTI mai mulți bani pentru salubrizare! RĂMÂNEM, totuși, CU GUNOIUL ÎN STRADĂ? – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Consilierii locali din Dej s-au întrunit astăzi, cu începere de la ora 15, în cadrul unei ședințe ordinare pe luna martie și au decis majorarea tarifelor la salubrizare. Chiar și așa, municipiul nostru riscă să rămână cu gunoaiele în stradă, la fel cum s-a întâmplat și la sfârșitul anului trecut.

Probabil cel mai important proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a fost cel privind aprobarea majorării tarifelor de salubrizare ca urmare a influenței diferenței de transport pentru deșeurile menajere din Municipiul Dej la rampa din Odorheiul Secuiesc, a taxei de mediu și a creșterii salariului minim pe economie.

În prezent, tarifele pentru salubrizare în municipiul Dej sunt de 7,42 lei/lună pentru persoanele fizice și 83,30 pentru persoanele juridice. În propunerea prezentată de executiv, tarifele urmau să crească până la 12,25 pentru persoanele fizice, respectiv 148,07 pentru persoanele juridice, TVA inclus. Asta înseamna o creștere efectivă de 4,84 lei în cazul persoanelor fizice (casnice) și de 64,76 lei în cazul celor juridice.

Justificările pentru care s-a solicitat majorarea tarifelor de salubrizare sunt reprezentate de faptul că salariul minim brut pe economie s-a majorat cu 16% de la 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, dar și din cauză că firma de salubrizare Brantner Vereș dorește să acorde salariaților tichete de masă. Încă un motiv expus în prezentare a fost acela că s-a introdus taxa de mediu de la 1 ianuarie 2017, în valoare de 80 de lei/tonă.

Solicităm această majorare datorită dorinței de a restabili echilibrul contractual”, a declarat Francisc Mureșan, reprezentantul companiei Brantner Vereș, în expunerea făcută în fața aleșilor locali.

Marius Butuza a fost primul consilier local care a luat cuvântul și a declarat că, în opinia sa, această creștere a tarifelor nu este o soluție. „Este o creștere substanțială, dar consider că suntem în continuare pe un drum greșit. Nu în acest fel trebuie gestionată această problemă. Suntem în fața unui fapt împlinit acum (…). Există tehnologii care transformă gunoaiele în resurse… noi suntem în urmă cu ani lumină. Acum discutăm despre ceea ce trebuia să facem în urmă cu mulți ani (…) ar fi trebuit să luăm măsuri de multă vreme, dar nu am făcut nimic. Creșterea de taxe nu este o soluție… nu o să aveți ce face, decât să o trageți în jos (n.r – sumele) într-un mod populist”, a declarat Butuza. După acesta, Cupșa a subliniat că vor crește tarifele, dar calitatea serviciilor va rămâne la fel.

Andrei Bradea a venit cu o altă propunere, aceea de majorare la 11 lei, nu la 12.  „Nu ar trebui să căutam scuze, cum fac alți colegi, ar trebui să venim cu propuneri clare. Problema cea mai mare este că nu există concurență; e o problemă generală, nu doar în acest municipiu. Din punctul de vedere al unui cetățean, consider că este mare creșterea. Ca și economist, propunerea mea este de 11 lei”, a specificat social-democratul.

Nu cred că acum ar trebui să ne gândim ce să facem cu gunoaiele, cum să facem sau să găsim altă firmă. Acum trebuie să ne raportăm la aceste calcule din fața noastră, la aceste cifre. Se poate discuta între 11 și 12 lei, dar mai mult de atât nu putem negocia”, a menționat Traian Mureșan. Acesta a fost urmat apoi de Jorgeta Mihăeștean, cea care a vorbit despre tichetele de masă și despre cheltuielile privind angajații, spunând că acolo s-ar putea modifica sumele astfel încât prețul final să fie mai mic.

Laura Boian a declarat în plen că „susțin propunerea colegului Bradea, de 11 lei, mi se pare rezonabilă. Aceste cheltuieli cu salariile sunt cam mari, va rog să reconsiderați”, a adăugat PSD-ista, legându-se totodată și de calitatea serviciilor oferite de către companie.

Trebuie să ne uităm aplicat pe ce avem în dosar. Susțin analiza fiecărei poziții, dacă nu s-a făcut în comisiile de specialitate. Să facem asta împreună, acum. În 12,25 lei (n. r – prețul solicitat de Bratner-Vereș)… 3,45 sunt cheltuielile cu munca vie, practic cheltuielile cu salariații sunt cele mai mari„, a afirmat Aurelian Mureșan, liberalul cerând totodată detalii suplimentare despre costurile privind transportul, dar și justificări privind prețul cerut persoanelor juridice.

După lămuririle aduse de Francisc Mureșan privind transportul (nu și despre prețul cerut persoanelor juridice, invocând aici doar că să s-a pornit de la prețul stabilit în 2006), Giurgiu a simțit nevoia să spună și el că susține propunerea lui Bradea, iar apoi Lorand Varga l-a întrebat pe tânărul social-democrat cum fundamentează micirea prețului cu un leu (11, în loc de 12).

Concluzia a fost trasă de primarul Morar Costan: ”La persoane juridice mi se pare foarte mare suma. La Turda, spre exemplu, se cere mult mai puțin persoanelor juridice”, și a cerut și el lămuriri privind acest aspect. Să spunem aici că în Turda persoanele fizice plătesc 12,53 lei/persoană/lună, iar persoanele juridice achită 57,88 lei/mc/lună. Ulterior, tot edilul a specificat că ar vrea ca Transurbul, societate a municipalității care activează în domeniul transportului în comun, să se ocupe pe viitor și de salubritate.

O întrebare pertinentă a fost pusă de Lorand Varga. ”Aflăm că 21.000 de persoane au contract de salubritate. Noi avem 30.000 de locuitori. Unde sunt ceilalți 9000?”, arătând că această diferență de cetățeni ar putea rezolva problema tarifelor. ”Domnule primar, dvs. ar trebui să negociați cu Bratner-Vereș. Noi, dacă greșim acum, rămânem cu gunoiul pe străzi”, i-a transmis Mureșan Traian primarului, chiar înainte de a fi solicitată o pauză pentru discuții și lămuriri.

În timpul pauzei, primarul Morar Costan și reprezentantul companiei Bratner Vereș au purtat mai multe discuții și negocieri cu patronul firmei, însă nu s-a ajuns la un consens. Au apărut imediat și grijile: ”o să rămânem iar cu gunoaiele în stradă… cum au făcut data trecută când nu am mărit tarifele cu cât au vrut ei…”, au șușotit aleșii locali.

După reluarea ședinței, edilul a propus 11,25 lei în cazul persoanelor fizice și 138,07 în cazul celor juridice, sume care au fost ”consfințite” de cele 13 voturi ”pentru”. Traian Mureșan s-a abținut, în timp ce toți PNL-iștii prezenți la întrunire au votat ”împotrivă”.

Rămâne să vedem care va fi reacția Bratner-Vereș, marele nemulțumit al acestei zile. De ce? Vă dăm un exemplu. În noiembrie 2016, compania de salubrizare a solicitat o majorare a tarifelor. Pentru că aceasta nu a fost aprobată de consilierii locali exact în modul în care a fost solicitată de reprezentanții companiei (detalii AICI), la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, Brantner Vereș a decis să se răzbune pe locuitorii municipiului Dej prin neridicarea gunoiului. Timp de mai multe zile, ghenele din oraș au fost pur și simplu ”sufocate” de resturile menajere. (detalii și imagini AICI!)

Cum situația a devenit una critică, munții de gunoaie fiind tot mai mari, după convocarea Comisiei pentru Situații de Urgență, a avut loc o ședință de îndată a Consiliului Local Dej pentru a se găsi o soluție. Așa s-a ajuns ca din bugetul municipiului Dej să fie alocați 36.000 de lei pentru a acoperi transportul gunoaielor de la Dej la rampa de la Odorheiu Secuiesc.

Pe lângă faptul că dejenii vor plăti mai mult pentru salubrizare… riscăm să rămânem și cu străzile pline de gunoaie? Aceasta este marea întrebare…

Administraţie

Acțiune comună a autorităților privind comerțul ambulant stradal pe raza municipiului Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Acțiunea comună din ultimele zile privind comerțul ambulant de legume și fructe pe raza municipiului Dej a fost derulată de Poliția Municipiului Dej, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj și al Poliției Locale Dej.

”Acțiunea a vizat cartierul Dealul Florilor (strada Dobrogeanu Gherea) și cartierul 1 Mai (strada Mircea cel Bătrân) și vine ca urmare a numeroaselor sesizări făcute de cetățenii municipiului Dej de-a lungul timpului cu privire la modul în care unii comercianți aleg să deruleze acest tip de activitate pe domeniul public și privat al municipiului Dej.

În urma verificărilor efectuate de autorități în cazul acestor comercianți s-au constat următoarele:

 • Lipsa documentelor de proveniență a mărfii sau fără termen de valabilitate
 • Persoanele care efectuau acte de comerț, nu aveau analizele medicale efectuate în ultimele 6 luni sau expirate
 • Ocuparea neautorizată a domeniului public, vânzarea bunurilor fiind efectuată în zona carosabilului sau trotuarelor în construcții amplasate ilegal, fără niciun fel de autorizații.
 • Practicarea comerțului în zone neautorizate de DSVSA, Primăria Dej, Prefectura sau Consiliul Județean Cluj

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale la Legea 12/1990 (R) și la HG.984/2005, au fost ridicate în vederea confiscării peste 2000 kg fructe, legume și alte produse, inclusiv produse de origine animală, respectiv lapte și derivate ale acestuia, fără acte de proveniență și au fost desființate construcțiile neautorizate de pe domeniul public.

Precizăm faptul că încă din luna iunie a anului trecut comercianților în cauză li s-au pus în vedere alternativele pe care le au la dispoziție pentru a-și desface marfa, inclusiv cea sezonieră, în municipiul Dej în condiții care respectă normele și prevederile legale în vigoare precum și sancțiunile pe care le riscă în caz contrar.  În anul 2018 comercianții în cauză au fost amendați pentru nerespectarea prevederilor legale privind activitatea de comerț ambulant, stradal și în spații fixe. Cu toate acestea începând cu luna martie a anului curent aceștia au început să își amplaseze pe domeniul public și privat al municipiului Dej punctele de vânzare neautorizate și au preferat să ignore avertizările repetate ale autorităților.

Precizăm, de asemenea, că în sesizările înaintate autorităților, cetățenii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la pericolul de accidente pe care îl reprezintă instalarea pe domeniul public a punctelor de vânzare improvizate prin ocuparea trotuarelor din cartierul Dealul Florilor, pe strada Dobrogeanu Gherea. De asemenea, sesizările vizează și disconfortul creat de condițiile de depozitare a resturilor rezultate din activitatea de comerț sezonier cu legume și fructe precum și a nerespectării normelor sanitare.

Ieri 11.06.2019, comercianților de legume și fructe din zona Dealul Florilor care s-au adresat administrației Pieței Agroalimentare Dej pentru a li se atribui spațiu de desfacere a mărfii, li s-au atribuit la cerere amplasamente pentru comerț legume și fructe la Piața Agroalimentară Dej din zona centrală. De asemenea, pentru a veni în sprijinul producătorilor și consumatorilor aceștia își pot comercializa produsele în aceste amplasamente în fiecare zi de luni până vineri cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Această acțiune comună a Poliției Municipiului Dej cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj și al  Poliției Locale Dej din această perioadă a avut ca scop protejarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor în raport cu respectarea  normelor sanitare, sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și a celorlalte prevederi legale privind activitatea de comercializare a produselor și a serviciilor de piață”, transmite Primăria Municipiului Dej.

Continuă să citești

Administraţie

Primăria Dej scoate la vânzare un teren din oraș! Când va avea loc LICITAȚIA

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej organizează licitație publică de vânzare a unui teren în suprafață de 132mp.

Potrivit anunțului făcut de Primăria Municipiului Dej, terenul este situat pe strada Traian nr. 16.

Documentaţia pentru licitaţie poate fi studiată la sediul Primăriei Dej, camera 25. Persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei începând de joi, 13 iunie 2019.

Actele doveditoare privind calităţile şi capacităţile cerute ofertanţilor

Pentru persoane juridice:

 • Copie xerox după Certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului, Certificat de înregistrare fiscală;
 • Ultimul bilanţ contabil vizat de Administraţia Finanţelor Publice Dej, raportarea semestrială şi ultima balanţă de verificare;
 • Certificate fiscale prin care să se ateste că nu are datorii bugetare faţă de A.F.P. Dej şi faţă de Primăria mun. Dej (în original);
 • Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al societăţii comerciale, din care să rezulte că aceasta nu se află în reorganizare judiciară sau faliment;
 • Chitanţele care atestă plata Caietului de sarcini şi a garanţiei de participare la licitaţie.

Pentru persoane fizice:

 • Copie xerox după actul de identitate;
 • Adeverinţă de salarizare;
 • Chitanţele care atestă plata Caietului de sarcini şi a garanţiei de participare la licitaţie;
 • Certificat fiscal prin care să ateste faptul că nu are datorii bugetare faţă de Primăria Mun. Dej (în original).

Ofertele se primesc până la data de 01 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Primăriei Municipiului Dej, camera 25.

Durata în care ofertanţii rămân angajaţi prin termenii ofertelor lor – 3 luni.

Licitaţia publică deschisă va avea loc luni, 1 iulie 2019, ora 11:00, la sediul Primăriei Dej, camera 25.

Continuă să citești

Administraţie

Se modernizează Gara CFR Dej Călători. Ce lucrări vor fi efectuate

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Compania Naţională de Cai Ferate „CFR” SA a demarat proiectul ”Modernizarea a 47 de staţii de cale ferată”, inclus în Programul Operaţional Infrastructură Mare, prin lansarea licitaţiilor în vederea elaborării studiilor de fezabilitate pentru primele 24 staţii de cale ferată, aflate pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Olt, Dolj, Teleorman, Buzău, Bacău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa şi Călăraşi.

Sucursalele Regionale de Căi Ferate Cluj, Craiova, Constanţa şi Galaţi au lansat procedurile de licitaţie pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru următoarele 24 staţii de cale ferată: Satu Mare, Baia Mare, Jibou, Dej Călători, Beclean pe Someş, Valea lui Mihai, Carei, Salonta, Târgu Jiu, Alexandria, Caracal, Filiaşi, Roşiori Nord, Piatra Olt, Mangalia, Neptun (Hc), Costineşti Tabără, Ciulniţa, Râmnicu Sărat, Adjud, Comăneşti, Făurei, Tecuci şi Mărăşeşti.

Obiectivele prevăzute în elaborarea studiilor de fezabilitate au drept scop asigurarea unor servicii de calitate într-un spaţiu modern, adaptat cerinţelor pieţei şi nevoilor călătorilor, cu accent deosebit pe:

 • modernizarea şi repararea clădirilor de călători, inclusiv facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă;
 • înălţarea peroanelor în conformitate cu standardele europene, modernizarea copertinelor, a liniilor din staţii, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare;
 • asigurarea sistemelor de ventilaţie şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante
  modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător;
 • înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice şi refacerea sistemului de drenaj;
 • asigurarea elementelor de siguranţă în staţii, prin construirea unor rampe speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, balustrare, garduri de siguranţă între liniile din staţii etc.

Valoarea costurilor estimate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate aferente celor 24 staţii CF este de 9.711.250 RON fără TVA, iar sursa de finanţare este inclusă în bugetul CFR SA, la capitolul fonduri externe nerambursabile.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare