Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Mesajul deputatului Cornel Itu de Ziua Națională a României

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Deputatul Cornel Itu a dorit să transmită, prin intermediul Dej24.ro, un o declarație politică cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Astăzi sărbătorim 101 ani de la Marea Unire! Ziua de 1 Decembrie 1918 rămâne cea mai prețioasă lecție pentru noi, generațiile care au urmat actului de înfăptuire a unirii tuturor românilor prin constituirea României moderne. România întregită a devenit o realitate într-un context istoric special, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin organizarea de adunări cu caracter reprezentativ: Unirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei cu ţara mamă. Un rol fundamental în înfăptuirea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului, la 1 decembrie 1918, cu Regatul României, 1-a avut elita politică a românilor din aceste ţinuturi româneşti istorice. Ca locuitor al municipiului Dej, sunt mândru că între fruntaşii memorandişti unionişti, amintiţi drept „corifeii Marii Uniri”, s-au aflat Alexandru Vaida-Voevod , Ştefan Cicio-Pop, Teodor Mihali, nume cu rezonanţă istorică pentru contribuţia la înfăptuirea idealului romanesc. Aceştia, alături de alte nume memorabile – precum Vasile Goldiş, poetul Octavian Goga, episcopul ortodox Miron Cristea şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu – au împlinit idealul măreț al Marii Unirii.

În prezent, în aceste vremuri învolburate în care dezbinarea dintre diverse categorii de vârstă și între diferite categorii sociale pare să fi cuprins țara noastră mai mult ca oricând, ca urmare a tonului greșit dat de unii politicieni în spațiul public doar de dragul de a acumula capital electoral, cei care într-adevăr iubim România ar trebui să reflectăm la lecția pe care 1 Decembrie 1918 ne-a dat-o cu privire la unitate și importanța acesteia. Fără unitate, nici România de astăzi nu ar fi existat.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, de Ziua Națională!”, a transmis deputatul dejean Cornel Itu.


Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER