Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Muzeul din Dej va găzdui simpozionul ”Dejul și Marea Unire”. Vezi cine conferențiază

Publicat acum

pe

Sala de conferințe a Muzeului de Istorie Dej va găzdui vineri, 21 septembrie, de la ora 17, un simpozion intitulat ”Dejul și Marea Unire”.

În cadrul evenimentului organizat de Partidul Național Liberal (PNL) Dej – Comisia Națională de Cultură, Culte și Minorități vor conferenția:

  1. Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu – “Ideea de unitate națională în conștiința românească”
  2. Lector Univ. Dr. Av. Ionuț Vida-Simiti – “Contribuția Episcopului Greco-Catolic Iuliu Hossu la organizatea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”
  3. Cercetător Științific Dr. Liviu Brătescu – “Ion I.C. Brătianu, Diplomat si Reformator al României Mari (1914-1927)”
  4. Prof. Horațiu Moldovan – “Teodor Mihali și Marea Unire”
  5. Prof. Coordonator Cristina Albinetz cu sceneta “Satul Transilvănean în preajma Marii Uniri. Studiu de caz – Comuna Bobâlna”

”1 Decembrie 1918 a rămas în memoria colectivă a națiunii române ca una dintre zilele memorabile ale existenței sale. După realizarea Unirii Principatelor Române de la 1859, elita politică românească a înțeles ca fiind de datoria ei să sprijine lupta românilor din teritoriile aflate în componența statelor vecine. Contextul internațional creat de primul război mondial permitea manifestarea plenară a dorinței provinciilor istorice Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia de a se uni cu România. PNL, partid care a contribuit cu întreaga sa elită la realizarea Marii Uniri din 1918 consideră ca are o datorie de onoare să amintească astăzi efortul și sacrificiile celor care au dus la îndeplinire un vis: unirea tuturor românilor într-un singur stat.

Acesta este motivul pentru care PNL Dej dorește să marcheze în acest an prin organizarea unui simpozion cu invitați de marcă, împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire. Avem cu toții convingerea că rememorarea trecutului și meditația asupra lecțiilor pe care istoria ni le oferă periodic poate fi un prilej pentru înțelegerea prezentului dar și realizarea unei proiecții asupra viitorului.
Invitații noștri vă vor prezenta secvențe dintr-o istorie ce împletește viața unor personalități politice și religioase locale ale acelor timpuri cu cea a înaintașilor Partidului Național Liberal. 
Vă invităm pe toți la o veritabilă lecție despre eroii Marii Uniri! 
Ubi bene ibi patria!”, transmite Aurelian Mureșan, președintele PNL Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER