Social-Cultură
Oina – joc tradițional românesc – din nou în actualitate, la Chiuiești – FOTO
Publicat acum
2 anipe
Joi, 14 aprilie, la Chiuiești a avut loc o activitate metodică la nivelul județului Cluj, dedicată promovării jocului de oină, joc cu puternice tradiții la nivelul acestei localități din județul Cluj.
Profesori de educație fizică și sport din județul Cluj, în frunte cu inspectorul școlar de specialitate Cristian Simion Potora au asistat la un meci demonstrativ de oină între echipele Școlii Gimnaziale Chiuiești și Liceului Tehnologic ” Constantin Brâncuși” Dej (formată din jucători care s-au format la școala din Chiuiești).
Jocul de oină a fost declarat sport național prin Legea 96/2014, pentru completarea Legii educației fizice și sportului. Denumirea de ”sport național” este justificată, așa cum vom arăta în cele ce urmează.
Oina este atestată documentar pentru prima dată în 1364, în vremea lui Vlaicu Vodă. Apoi, în 1596, jocul de oină este menționat de un cosmograf italian în lucrarea ”Sistemul Universal al Lumii”, la capitolul descrierii Valahiei Superioare. În 1762 se scrie din nou despre oină în lucrarea ”Diaetetica ” a lui Ștefan Matyus, iar în 1763 preotul Nicolae Stoica din Hațeg vorbesște și el despre jocul cu ”lopta mică” la Timișoara, în curtea bisericii.
Jocul de oină provine dintr-o veche îndeletnicire a strămoșilor noștri daco-romani: păstoritul. Denumirea jocului de oină este în legătură cu transhumanța (coborârea oilor de la munte la șes, toamna).
Spiru Haret (1851-1912) este considerat, absolut meritat, părintele oinei. El a introdus practicarea obligatorie a oinei în școlile românești de toate gradele. ”Oina poate aduce o viață nouă în școala română, fiind un admirabil mijloc de educație fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc ”, afirma Spiru Haret, cel care a realizat ”Reforma învățământului ” din 1898.
La 9 mai 1899 are loc primul campionat național de oină, la București, iar jocul de oină este recunoscut oficial din 1912, an în care este înființată și Comisia de Oină din cadrul Federației Societăților Sportive din România. Federația Română de Oină este înființată în 1932.
Oina este singurul sport de performanță care nu este importat: își are originea într-un joc tradițional românesc și a devenit joc sportiv exclusiv prin profesorii și specialiștii români. Dintre cele 77 de federații sportive din România, Federația Română de Oină este singura care organizează competițional un sport sută la sută românesc.
În ședința din 6 octombrie 2020, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat dosarul de înscriere a jocului de oină în inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, lucru realizat efectiv la 23 octombrie 2020. La cercetarea, documentarea și inventarierea tradiției jocului de oină au contribuit: Muzeul Etnografic al Transilkvaniei (director, Tudor Sălăgean), Federația Română de Oină (președinte, Nicolae Dobre, vicepreședinte, dr. Cristian Văduva), prof. Mihaela-Elena Hango de la C.S. ” Izvoruyl”, Chiuiești, ș.a.
La Chiuiești se pare că jocul de oină a fost adus în 1956 de către un învățător venit aici de la Rohia. Acesta era pasionat de oină, și-a format o echipă și a participat cu ea la diferite competiții naționale. Oina a fost îndrgită la Chiuiești, așa încât, prin anii 80 chiuieștenii au alcătuit, împreună cu vecinii lor din localitatea bistrițeană Negrilești, echipa ”Vulturul”, Dej, care a devenit apoi echipa ”Victoria”, Dej. Această echipă ținea de armată și a câștigat de mai multe ori campionatul național>.
Urmează o perioadă de stagnare, până când primarul comunei Chiuiești, Gavril Mihuț, un fost jucător de oină și pasionat al acestui sport, reînvie oina la Chiuiești. Primarul comunei Chiuiești, Gavril Mihuț a jucat în 1972, la numai 14 ani, în Cupa României, la Timișoara (a și fost declarat cel mai tânăr jucător al competiției). A jucat și în Cupa Satelor, în 1984, când a avut un rol decisiv în obținerea victoriei cu 9-8 și calificarea în finală.
Tradiția a fost preluată de elevii Școlii Gimnaziale Chiuiești, îndrumați de profesorii Mihaela-Elena Hango și Ovidiu-Mihai Marian și antrenați de experimentatul, Vasile Frențiu.
Rezultatele nu au întârziat să apară. La 7 aprilie 2017, la Dragu, județul Sălaj, echipa de oină-băieți a Școlii Gimnaziale Chiuiești a obținut locul I la faza regională a Olimpiadei Gimnaziilor și s-a calificat la etapa națională de la Bârlad, din 19-21 mai 2017. Cu un an înainte, la 18 septembrie 2016, la Cupa ” Zorile Voivodeni”, echipa ”Izvorul”Chiuiești a obținut locul al II-lea laseniori și locul I la juniori.
Jocul de oină asigură o dezvoltare fizică complexă, echilibrată și durabilă a tinerilor, dar are și un important rol educativ. Mihail Sadoveanu, care a fost în tinerețe un jucător al acestui sport și care a îndrăgit oina spunea:”Orice om vrednic trebuie să învețe întâi și întâi oina. Fără aceasta nu-i bun de nimic și nu face două parale!”.
Sperăm că activitatea metodică de la Chiuiești și meciul demonstrativ de oină vor contribui la extinderea practicării acestui sport tradițional românesc la nivelul județului Cluj.
Prof. Mihaela Elena Hango