Conectează-te cu noi

Social-Cultură

PAMFLET | DEJ – Hai cu calu’ la plimbare, trotuaru’ e prea mare! – VIDEO

Publicat acum

pe

cal-pe-trotuar-dej

Că municipiul Dej devine, pe zi ce trece, un oraș preferat de necuvântătoarele de orice fel nu mai este o noutate pentru nimeni.

Dejenii au început deja să se obișnuiască cu fenomenul, iar prezența unor animale pe străzile municipiului, viețuitoare care de obicei puteau fi admirate doar în comunele situate în apropiere, nu mai surprinde pe nimeni. De fapt, chiar și necuvântătoarele au început să se obișnuiască cu habitatul dejean, mulți dintre partupezi putând fi observați folosind chiar și trecerile pentru pietoni, unii așteptând inclusiv culoarea verde a semaforului, în detrimentul comportamental al bipezilor autohtoni. Chiar și căruțașii au început să devină o prezență tot mai actuală, aceștia învățând „pe parcurs” tot mai multe reguli de circulație astfel încât să se descurce cât mai bine în traficul dejean, devenit între timp de-a dreptul sufocant.

În ciuda numeroaselor proiecte demarate de municipalitate pe bani grei de la Comisia Europeană, din fonduri guvernamentale sau din sursă proprie, în educație, cultură sau în infrastructură (implementate sau în curs de implementare), municipiul Dej „alunecă” tot mai mult spre granița zonei rurale.

Unde? La „Diej”!

Așa se face că și necuvântătoarele, începând de la câinii fără stăpân văzuți la fiecare pas, pisici care își fac mendrele în apropierea ghenelor de gunoi, ovinele care caută locuri mai bune de păscut și până la cai, toate au început să fie, rând pe rând, tot mai vizibile pe străzile orașului și, mai nou, au început să ocupe locul pietonilor aflați pe trotuare. Râdem și glumim, dar mâine, probabil, ne vor ocupa și locurile de parcare…

„Dă-te bă că vine io!”

Un cititor Dej24.ro a surprins zilele trecute, un cal, însoțit de stăpânul său, în timp ce se plimba nestingherit pe trotuarul de pe strada Ecaterina Teodoroiu din Dej, și care a intrat ulterior într-o curte.

Nu se știe de unde a apărut cabalina și nici ce avea de gând proprietarul acesteia, cert este că, potrivit martorului ocular, acesta a apărut în zona blocului UM și s-a deplasat, ”educat”, pe trotuar, alături de stăpânul său, pietonii care circulau pe trotuar fiind nevoiți să facă loc masivului animal.

Potrivit prevederilor articolului 71 din Codul Rutier, alin. 1, „sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole şi forestiere, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului”.

Vezi partea plină a paharului! Căruța era de fapt caleașcă…

Vă reamintim, în urmă cu puțin timp, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a anunțat că municipiul Dej va primi statut de stațiune turistică. Asta înseamnă că, în viitorul apropiat și cu puțin evident noroc, turiștii vor fi și ei prezenți pe străzile din Dej.

Nouă ne rămâne acum doar să privim în curtea vecinilor noștri dinspre vest, să luăm notițe, să gândim mereu pozitiv și dacă ne prind nepregătiți, să privim întodeauna partea plină a paharului. Ne vom putea scuza afirmând că de fapt noi ne-am dorit doar o reinterpretare a strategiilor turistice – pe străzile orașului nu circulă căruțe, ci calești care deservesc turiștii, calești din lemn, ca să fie totul mai tradițional. Că doar vest-europenii ăștia spun că susțin valorile autohtone și tradițiile.

Idee pentru o afacere de succes

Cei cu idei antreprenoriale dezvolate, dar și cu puțini bani în buzunar ar putea să construiască în Dej o iesle sau mai multe, de ce nu, de tipul „FILL&GO” pentru cei care folosesc mijloacele de transport „ecologice”. Vine omu’ cu vehiculul tras de cal, alimentează cu nutreț proaspăt EURO 5 și pleacă mai departe. Și ca să fie traba „oblă și tomnită”, într-o astfel de „benzinărie” s-ar putea înființa și un bufet pentru căruțașii mai însetați din fire.

Transportul ecologic, cheia spre viitor

Că RCA-ul e scump o știm deja de multă vreme, la fel și taxa de primă înmatriculare sau impozitele. Un astfel de mijloc de transport ar putea fi cheia spre viitor. Ce atâtea automobile hibrid, electrice sau cu emisii poluante reduse cu fel și fel de filtre care sunt scumpe? Căruța trasă de cal este cel mai ieftin și ecologic mijloc de transport. Nu trebuie să plătești RCA, nu trebuie înmatriculată (doar înregistrată la primărie), drept urmare nu trebuie plătită nici taxă de poluare (cred că așa se numește acum), nu trebuie să-i faci inspecție tehnică periodică și, cel mai important, nu trebuie să porți centură.

P.S. Las-o bă că merge așa… Se întâmplă și la case mai mari! Ce!? În Cluj n-au apărut porci mistreți?

Nota redacției – Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu persoane sau fapte reale este pur întâmplătoare.


CITEȘTE ȘI:

INCONȘTIENȚĂ în Mica – Cai lăsați liberi pe șosea. Șoferii, ÎN PERICOL – VIDEO

HAZ DE NECAZ. Vestul Sălbatic e în estul Europei, la Dej – FOTO

IMAGINI INEDITE în Dej. Transhumanță de vară pe o arteră intens circulată – VIDEO

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER