Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Polițiștii le-au explicat elevilor măsuri de autoprotecție în mediul virtual – FOTO

Publicat acum

pe

PREVENIRE IN SCOLI Ziua Sigurantei pe Internet

Astăzi, 10 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat activităţi în unităţile şcolare în scopul informării elevilor cu privire la măsurile de autoprotecție în mediul virtual.

Ziua siguranţei pe Internet este sărbătorită în peste 60 de ţări din întreaga lume, ajungând la ediţia cu numărul XII, ceea ce arată că peste tot în lume copii şi tinerii care folosesc internetul au nevoie de protecţie şi îndrumare din partea celor care au pregătirea necesară să le ofere modalităţi concrete de protecţie şi antivictimizare.

Un studiu în acest sens realizat de Poliţia Română în 2013, a relevat faptul că 70% dintre elevii de gimnaziu accesează internetul cel puţin o oră pe zi, 86% dintre aceştia frecventează site-uri de socializare, 70% dintre ei au întâlnit întâmplător mesaje cu caracter indecent sau pornografice, iar 25% au oferit datele personale ale lor sau ale membrilor de familie, inclusiv fotografii, celor cu care relaţionau pe internet. Aceste date, coroborate cu altele, obţinute din alte surse, au condus la concluzia că sunt necesare campanii de informare în acest sens a elevilor de gimnaziu şi nu numai a lor.

În acest context, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au desfăşurat şi vor continua să desfăşoare activităţi de informare în unităţile de învăţământ atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

*Poliţiştii aduc la cunoştinţa elevilor modalităţile prin care pot să-şi protejeze datele cu caracter personal şi ce măsuri de siguranţă trebuie să adopte atunci când utilizează internetul şi relaţionează cu persoane pe care nu le cunosc personal.

RECOMANDĂRI ADRESATE COPIILOR ŞI TINERILOR:

  • Nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră;
  • Nu spuneţi nimănui parola de la e-mail-ul vostru. Pot folosi adresa voastră şi pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru;
  • Nu postaţi pe internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente. Pot fi folosite pentru a vă face rău;
  • Dacă vreţi să vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet anunţaţi întotdeauna pe cineva apropiat – părinţi, fraţi mai mari, sau alte rude – şi întotdeauna mergeţi însoţiţi la întâlnire; OBLIGATORIU întâlnirea să fie într-un loc public;
  • Nu tot ceea ce vedeţi pe internet este adevărat;
  • Dacă cineva vă face să vă simţiţi inconfortabil, renunţaţi la comunicarea cu acea persoană.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:

  • Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
  • Instalaţi instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
  • Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER