Conectează-te cu noi

Administraţie

S-a dat startul votului pentru proiectele ”Implică-te pentru Dej”. Vezi cele TREI PROIECTE!

Publicat acum

pe

loading...

Propunerile de proiecte înscrise pe platforma online au fost analizate de către comisia de evaluare din cadrul Primăriei Dej, iar în urma procesului de validare a fost aprobat un număr de trei proiecte din cele 10 trimise de către locuitorii municipiului Dej în cadrul procesului de bugetare participativă.

Cele trei proiecte declarate eligibile care sunt publicate spre a fi votate pe platforma ”Implică-te pentru Dej” sunt următoarele:

  • Implementarea sistemului de semaforizare cu buton la trecerile pentru pietoni semaforizate din municipiul Dej.
  • Toalete ecologice automate potrivite și persoanelor cu dizabilități
  • Dog Park Dealul Florilor

Proiectele care vor obține cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de serviciile de specialitate din cadrul Primăria Municipiului Dej.

Procesul de vot are loc exclusiv online, prin intermediul platformei Implică-te pentru Dej/ secțiune a site-ului www.primariadej.ro, în perioada 𝟐𝟖 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞-𝟏𝟓 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞. Pentru a putea vota, fiecare dintre cetățeni trebuie să aibă un cont activ pe platformă, să aibă vârsta de minim 18 ani și domiciliul în municipiul Dej. Doar persoanele care se află fizic în aria teritorială a municipiului Dej pot vota.

Fiecare cetățean înscris pe platforma Implică-te pentru Dej/ secțiune a site-ului www.primariadej.ro poate vota două proiecte – câte unul pentru fiecare dintre cele două linii de proiecte stabilite.

Pentru eventuale dificultăți pe care cetățenii le întâmpină în etapa de votare sau alte informații suplimentare cu privire la bugetarea participativă, aceștia au la dispoziție adresa de e-mail implicatepentrudej@dej.ro sau numărul de telefon 0264 211 790, interior 139.

Administraţie

Studiu de fezabilitate pentru autostrada care ar urma să treacă și prin Dej!

Publicat acum

pe

loading...

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că urmează să fie publicată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) documentaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Nordului, ofertele urmând să poată fi depuse până în ianuarie 2020.

Cuc spune că autostrada ar fi inclusă în Masterplanul de transport după 2020, însă proiectul autostrăzii de la Satu Mare la Suceava nu există deloc în MPGT, documentul strategic aprobat cu Comisia Europeană.

Am fost informat de către domnul director Scarlat (Sorin Scarlat, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) în cursul zilei de ieri că a semnat raportul de publicare pentru Autostrada Nordului Petea – Suceava. A fost un proiect care a fost trimis către ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.) la sfârşitul lunii august. Luni va fi ridicat pe SEAP pentru depunerea ofertelor în ianuarie 2020. Vorbim de documentaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Nordului”, a declarat Cuc, relatează Agerpres.

Este un obiectiv care era în Masterplan ca perioadă de implementare după 2020, dar noi am tras foarte mult de proiect în această fază de implementare pentru proiect, care, de altfel, ca viitorii guvernanţi, dacă vor trece testul în Parlament de mâine, să îl ducă la bun sfârşit şi nu să vină cu scuze, pentru că ar fi cel mai uşor să vii cu scuze ca să-ţi maschezi incompetenţa. Să le ducă mai departe, să asigure finanţare, să se plimbe pe şantiere, pentru că dacă nu umbli, nu te implici pe infrastructură, acestea nu vor fi finalizate”, a mai spus Cuc.

Autostrada Nordului ar urma să facă legătura între vama Petea din judeţul Satu Mare şi Suceava și ar urma să lege Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava.

Autostrada Nordului nu există în Masterplanul de Transport

Deși ministrul Cuc vorbește despre autostrada Nordului că ar fi inclusă în MasterPlan, acest proiect nu există deloc în documentul strategic, nici acum, nici după 2020, nici după 2030.

În varianta Masterplanului aprobat de Guvern în 2016 și convenit cu Comisia Europeană, în zona de nord între Satu Mare și Suceava nu există planificat nicio autostradă și nici vreun drum expres.

Ce există, însă, este un drum expres de la Satu Mare la Bistrița care va trece prin Dej. Iar de la Bistrița la Suceava există planificată modernizarea actualului drum sub denumirea de „Trans Regio”.

Informațiile oficiale despre proiectele rutiere din Master Plan pot fi consultate și pe harta oficială realizată de Compania de Drumuri.

Continuă să citești

Administraţie

DEJ | 215 străzi din municipiu vor beneficia de iluminat public cu LED!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primarul municipiului Dej s-a aflat vineri la București, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public al Municipiului Dej”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional.

Potrivit edilului Morar Costan, valoarea acestui proiect este de 9.900.000 lei iar contribuția de la bugetul local este de doar 2% din valoarea proiectului.

Conform sursei citate, investiția pentru creșterea eficientei energetice a sistemului de iluminat public al Municipiului Dej se va realiza prin montarea de corpuri de iluminat cu surse LED, care prmit reglarea fluzului luminos prin sistemul de gestiune nou implementat pe un număr de 215 străzi din municipiul Dej.

Proiectul are ca obiective eficientizarea sistemul de iluminat public, reducerea cheltuielilor anuale datorate consumului de energie electrică cu cel puțin 49% față de situația actuală, cu respectarea normelor și standardelor în vigoare din sectorul iluminatului public stradal, scăderea emisiilor de carbon datorate consumului redus de energie electrica, înfrumusețarea ambientului urban, precum și creșterea gradului de siguranță a persoanelor și a bunurilor.

Continuă să citești

Administraţie

PREMIERĂ. Aproape 50 de străzi din Dej, MODERNIZATE! Proiectul se ridică la peste 20 de milioane de lei – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Nu mai puțin de 46 de străzi din Dej ar urma să fie modernizate, valoarea proiectului fiind de peste 20 de milioane de lei. Municipalitatea va achita în jur de 9 milioane, suma urmând să fie rambursată, fără dobânzi și comisioane, în următorii 20 de ani.

Consilierii locali din Dej, întruniți în această după-amiază în ședință ordinară, au aprobat un proiect de hotărâre privind ”contractatarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 9.860.000 lei”. Deși în titlul proiectului s-a regăsit suma ”21.817.964,77 lei”, primarul Morar Costan a explicat că aceasta este valoarea totală a contractului, nu suma pe care o va plăti municipalitatea, fiind așadar vorba despre o eroare.

Contractul – care a fost semnat pe 24 octombrie, la București – prevede modernizarea a 46 de străzi din Dej care nu au fost eligibile pentru fonduri europene. Astfel, pentru modernizarea lor, Guvernul României va contribui cu aproximativ 11 milioane de lei – nerambursabile, în timp ce municipalitatea va achita în jur de 9 milioane de lei, sumă care trebuie rambursată în următorii 20 de ani. Pe an, municipalitatea va scoate din buzunare aproximativ 490.000 de lei.

Primarul Morar Costan a explicat și din ce bani plănuiește să achite ”rata”, anuală, către Guvern: ”Noi suntem în construcție cu zona Kaufland și încă două magazine în zonă, pe urmă discutăm și de zona Crângului care într-o perioadă de o lună, două, o concesionăm. Toate aceste valori de concesiune, de impozit pe aceste clădiri sunt mai mari decât valoarea anuală pe care noi trebuie să o distribuim. Am și găsit sursa de finanțare, astfel încât cetățenii din Dej, cei care locuiesc pe cele 46 de străzi, într-un an și jumătate, să aibă această investiție în poartă (…) În contextul dat, se face o investiție de 21 de milioane, 9 milioane din bugetul local pe o perioadă de 20 de ani, fără dobânzi, fără comisioane și suma de aproximativ 11 milioane să o primim de la Guvern”, a explicat edilul.

Ce urmează în perioada următoare a punctat tot Morar Costan. ”În data de 24 am semnat contractul, în 25 octombrie s-a declarat licitația pentru toate aceste lucrări. În data de 5 noiembrie se va deschide ofertarea și undeva până la finalul anului sau în ianuarie vom ști câștigătorul. Avem un contract ferm, nu vom da înapoi!”.

Proiectul a trecut cu 15 voturi ”pentru”. Spre finalul întrunirii, consilierii locali din Dej au aprobat și un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico – economice și a indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul: ”Modernizare Străzi în Municipiul Dej, Județul Cluj, 46 străzi, L=14.249 m”.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos toate declarațiile făcute pe marginea acestui proiect de hotărâre. La minutul 03:20 sunt enumerate cele 46 de străzi:

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare