Ştiri din zonă
S-au pus bazele colaborării economice dintre Cluj şi Chişinău – FOTO
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișVicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, împreună cu Rodica Gogonea, consilier al preşedintelui forului administrativ clujean, au făcut parte din delegaţia oficială românească ce a vizitat Republica Moldova în perioada 18-21 aprilie 2016. Scopul acestei vizite a fost acela de a pune bazele unei cooperări economice privilegiate între mediul de afaceri din Cluj, Sibiu, Arad şi Sălaj şi cel din Chişinău, Bălţi şi Purcari.
Din delegaţia românească organizată din iniţiativa Casei Regale a României au făcut parte, alături de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României, peste 20 de oameni de afaceri, reprezentanţi ai administrației publice şi ai societăţii civile din Transilvania. Delegaţia transilvăneană a fost organizată de Asociaţiile Cluj Today şi Transylvania Today iar din componența ei au făcut parte, alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, primarul comunei Săvârşin din judeţul Arad, domnul Ioan Vodicean, prorectorul USAMV Cluj, domnul deputat Adrian Oros, preşedintele Asociaţiei Veterinare Ecvine din România (AVER), domnul Iancu Morar, preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, domnul Florin Moroşanu, precum şi studenţi basarabeni din Cluj, Membri ai Grupului de Iniţiativă Basarabeană (GIB). La întâlnirile oficiale au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei României la Chişinău şi ai Consulatului general al României din Bălţi.
Componenţa delegaţiei economice a inclus companii din domenii precum: procesare de produse agricole, producători de filtre de apă şi sisteme pentru culturi hidroponice, consultanţă fiscală, turism, parcuri industriale, lucrări de infrastructură electrică, rutieră şi feroviară, audit, IT, infrastructură IT şi traduceri, proiecte europene şi internaţionale cu finanţare nerambursabilă.
Pe parcursul vizitei, membrii delegaţiei româneşti au avut întâlniri cu vicepremierul Republicii Moldova, Ministrul Economiei Octavian Calmâc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Eduard Grama, cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Nord din Bălţi şi ai Universităţii Alecu Russo din Bălţi, cu primarul comunei Regina Maria, Vasile Tăbârţă şi reprezentanţi ai Primăriei comunei Purcari.
Primele rezultate concrete au apărut chiar în timpul vizitei. Două companii din Transilvania, una din domeniul IT şi una din domeniul lucrărilor de infrastructură şi din cel al energiei, au anunţat că vor să investească în Chişinău şi în Bălţi, o companie din domeniul IT din Republica Moldova va investi în România, iar companiile din domeniul agricol din cele două ţări surori au convenit să coopereze în domeniul producţiei de alimente, procesării materiilor prime şi comerţului. La rândul lor, unele companii prospectează alte modalităţi concrete de cooperare. Vizita de la Chişinău va fi urmată de cel puţin două misiuni economice din Republica Moldova care vor avea loc la Cluj în următoarele săptămâni, una care va fi organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău şi alta de mediul privat din capitala Republicii Moldova, sub egida Băncii Mondiale.
Membrii delegaţiei transilvănene s-au declarat încântaţi de rezultatele acestei vizite. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, a afirmat în acest context că: „Avem de făcut foarte multe investiţii în infrastructură deoarece lung e drumul Chişinăului şi este destul de greu de ajuns acolo. Personal, îmi doresc să întreprind tot ce e posibil din funcţia pe care o deţin pentru a face lobby pentru o linie de transport aerian între Cluj şi Chişinău sau orice alt aeroport din Moldova. Pentru dezvoltarea de relaţii economice ai nevoie de rapiditate, iar sistemul de autostrăzi nu ne ajută nici pe ei nici pe noi, astfel că, în acest caz, calea aeriană ar fi cea mai potrivită”.
La rândul său, reprezentantul Grupului Romferovia – Electroenergetica din Cluj, Leonard Horvath, a afirmat că „dorim să fim prezenţi în viitor în Republica Moldova în domenii precum eficienţa energetică şi lucrările de infrastructură. Am avut contacte foarte utile cu reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, precum şi cu mediul privat. Ne vom întoarce în Chişinău, pentru a concretiza aceste proiecte. A fost un privilegiu faptul că am putut participa la această vizită oficială şi cred că aceste demersuri reprezintă cea mai bună modalitate de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”.
Fondatorul companiei StarNet, liderul pieţei IT din Republica Moldova, Alexandru Machedon, a declarat că „am fost deosebit de onorat de posibilitatea de a participa la Vizita Regală. Ea a reprezentat un demers foarte util, care a produs rezultate concrete. Intenţionăm să fondăm o companie în România şi să dezvoltăm multiple proiecte, care vizează domeniile economic, educaţional şi civic”.
Un alt rezultat al vizitei în Republica Moldova a fost înfrăţirea comunei Săvârşin din judeţul Arad cu comuna Regina Maria din raionul Soroca. Comuna Săvârşin a donat partenerilor basarabeni un bust al Reginei Maria a României, iar şcolile din cele două comune vor dezvolta proiecte educaţionale comune.