Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Sărbătoarea tradițională ”Paparudele” a avut loc astăzi, la Nireș – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

paparude Nires (26)

Astăzi s-a desfășurat în localitatea Nireș, comuna Mica, sărbătoarea tradițională ”Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori, dar și oficialități locale.

Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Mica, a debutat imediat după terminarea slujbei de la biserică, cu începere de la ora 12:00, în centrul localității Nireș.

Tradiția paparudelor de la Nireș are ca scop aducerea ploii, precum și aducerea prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă. Alaiul care participă la această tradiție, readusă în Nireș de aproape un deceniu, e alcătuit din mai multe personaje, dintre care cel puțin una-două trebuie să fie mascate. Acestea sunt dezbrăcate și apoi înfășurate în frunze si ghirlande de boz (brusture, fag, stejar, alun).

Cortegiul umbla apoi prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în ”raza lor de acțiune” fiind prinși și spectatorii. Totodată, o capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț. Astfel, dacă pe vremuri dansul era răsplătit cu ouă, mălai, lapte sau fructe, mai nou capra primește bani. De la săteni și mai ales de la oficialități. Primarul Pavel Goron și Horea Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, au fost cuceriți de jocul caprei și au răsplătit dansul acesteia.

Atmosfera a fost întreținută de soliști de muzică populară și dansatori ai Ansamblului Folcloric ”Someșana” ai Casei de Cultură Dej.

Click AICI pentru a vedea o GALERIE FOTO pe pagina de facebook Dej24.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER