Social-Cultură
Spitalul Municipal Dej, încadrat în categoria a III-a de ANMCS, cel mai bun rezultat din județ!
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), a publicat situația la zi în ciclul al II-lea de acreditare din țară, scrie Ro Health Review.
În ciclul al II-lea de acreditare au fost evaluate în vederea acreditării 180 de spitale, dintre cele 635 planificate a fi evaluate până la mijlocul anului 2021.
Dintre cele 180 de spitale evaluate, 145 au fost încadrate în categorii de acreditare, diferența de 36 fiind reprezentată de spitalele pentru care ANMCS elaborează rapoartele de acreditare, transmite ANMCS.
În ceea ce privește Spitalul Municipal Dej, acesta a fost încadrat în categoria a III-a, alături de alte 9 spitale din România, cu un punctaj total de 85,85%. Rezultatul poate fi interpretat ca fiind unul foarte bun, mai ales că în categoria I nu a fost încadrat niciun spital din România, iar în categoria a II-a au fost încadrate doar 29 de unități.
Realizarea se datorează managerului Spitalului Municipal Dej, dr. Mihai Pandrea și a echipei conduse de acesta.
„S-a muncit foarte mult, s-a muncit în echipă! Au fost cinci evaluatori de la ANMCS, au stat timp de cinci zile, am avut simulare de incendiu, am avut simulare de stop cardio-respirator și s-au verificat foarte mulți indicatori de calitate și practic a fost luată fiecare secție, fiecare compartiment și fiecare departament în parte”, a declarat pentru Dej24.ro dr. Mihai Pandrea, managerul Spitalului Municipal Dej.
Întrebat ce semnifică pentru Spitalul Municipal Dej un asemenea rezultat, acesta a spus că „înseamnă că pacienții pot să vină cu încredere la Spitalul Muncipal Dej, înseamnă actualmente cel mai bun rezultat din județul Cluj, nu pot să spun celelalte (n.r. spitale) care au fost acreditate ce rezultate au luat, înseamnă că aici lucrează o echipă serioasă, înseamnă că s-au găsit condiții bune și că pacientul poate să vină în siguranță la Spitalul Muncipal Dej”, a conchis dr. Mihai Pandrea.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2018, în România au funcționat 524 spitale (inclusiv institute, centre de sănătate, centre medicale și clinici asimilate spitalelor care oferă servicii de spitalizare cu internare continuă sau servicii de internare continuă și de zi). De asemenea, au fost înregistrate 162 unități asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii și internare de zi (centre medicale, centre de diagnostic, centre de sănătate și alte unități medicale asimilate spitalelor care oferă numai servicii cu internare de zi; nu sunt incluse în unitățile asimilate spitalelor centrele multifuncționale și centrele de dializă care oferă și servicii de internare de zi).
ANMCS vrea ca spitalele să fie obligate să afișeze informațiile referitoare la acreditare
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS ) vrea ca spitalele să fie obligate să afișeze la intrare informațiile referitoare la acreditare. În acest sens, ANMCS a lansat săptămâna aceasta, în dezbatere publică, un ordin.
Dacă ordinul va intra în vigoare, unitățile sanitare acreditate vor fi obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare în care sunt încadrate de către ANMCS.
Totodată, ordinul prevede că „spitalele înscrise în procesul de acreditare în al II -lea ciclu, care nu au primit vizita de evaluare, cele cărora, deși au primit vizita de evaluare, nu le-a fost emis raportul de acreditare, precum și cele pentru care procesul de acreditare a fost prelungit, sunt obligate să informeze pacienții cu privire la faptul că se află în proces de acreditare în acest ciclu”.
Potrivit ordinului aflat în dezbatere, pacienții ar urma să fie informați prin afișarea unor însemne și informații atât la intrarea în incinta unității sanitare, cât și prin intermediul paginii de internet și a corespondenței unității sanitare.