Conectează-te cu noi

Naţional

Stai în chirie? Cât trebuie să economisești pentru o casă a ta

Publicat acum

pe

prima casa

Chiar dacă locuiești momentan în chirie, cu siguranță visezi ca, într-o zi, să te poți muta „la casa ta”. La fel ca majoritatea românilor, probabil că va trebui, pentru aceasta, să apelezi la un credit bancar. Până atunci însă, ar trebui să începi să economisești, potrivit site-ului imobiliare.ro.

Avansul solicitat de către bănci crește ca urmare a adoptării legii dării în plată.

După promulgarea legii dării în plată de către președintele Klaus Iohannis, bănci importante din piață au luat decizia de a majora avansul minim solicitat pentru un împrumut ipotecar sau imobiliar standard. Ofertele actuale ale acestora ajung la o cotă de 30-40% din valoarea imobilului adus drept garanție, atât pentru lei, cât și pentru euro.

Unele instituții financiare precizează că noile condiții se aplică doar împrumuturilor de până la 250.000 de euro (echivalent lei), acesta fiind plafonul maxim acceptat pentru cei care vor să beneficieze de prevederile legii dării în plată.

14.000 de euro pentru o casă de 40.000

Potrivit sursei citate, noile condiții de creditare vor restricționa în mod vizibil accesul potențialilor cumpărători la finanțare. Potrivit Raportului asupra Stabilității Financiare publicat recent de Banca Națională a României (BNR), perioada necesară pentru economisirea a 35% din valoarea unei locuințe va crește de la 3,8 ani în prezent (pentru un avans de 15% la lei) la circa opt ani. Asta înseamnă că, dacă vrei să cumperi, spre exemplu, un apartament de 40.000 de euro, va trebui să vii cu 14.000 de euro pentru avans (sumă pe care o poți strânge într-un ritm de câte 145 de euro de euro pe lună, timp de opt ani). Până acum, pentru un credit ipotecar/imobiliar standard, aveai nevoie de doar 6.000 de euro la aceeași valoare a locuinței.

În 1,3 ani poți strânge avansul pentru Prima Casă

Dacă ești eligibil pentru un credit Prima Casă însă, poți răsufla ușurat. Asta pentru că programul guvernamental a fost exceptat de la legea dării în plată, astfel încât ar trebui să funcționeze nestingherit și de acum încolo – cu condiția, desigur, ca statul să suplimenteze fondurile alocate pentru acestea. În condițiile în care avansul minim solicitat pentru un împrumut co-garantat de către stat este de 5% din valoarea imobilului, timpul necesar pentru economisirea acestuia este de circa 1,3 ani – ceea ce înseamnă că, pentru un credit de 40.000 de euro, va trebui să pui deoparte câte 125 de euro pe lună, până la atingerea sumei de 2.000 de euro.

 

Sursa – imobiliare.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER