Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Tânără din Dej bătută, violată şi aruncată în lac. Fata a trăit, dar a rămas fără nicio amintire

Publicat acum

pe

viol

Unul dintre cazurile colonelului Argir Berciu, un fost ofiţer la Judiciar pe vremea Miliţiei, s-a dovedit a fi parcă inspirat de cruzimea dintr-un film horror. O tânără de 21 de ani a scăpat ca prin minune după ce a fost bătută, violată şi aruncată în lacul de  acumulare de la Firiza, lângă Baia Mare, dar şi-a pierdut memoria după acest şoc, potrivit adevarul.ro.

Colonelul Arghir Berciu a primit, în primăvara anului 1979, sarcina să dea de urma unor indivizi bănuiţi de comiterea unei fapte greu de descris în cuvinte. Scopul lor a fost, se pare, să o omoare pe fată după ce a violat-o şi jefuit-o.

Tânăra, pe atunci de 21 de ani, a venit în Baia Mare la mătuşa ei, dar pentru că nu cunoştea bine oraşul, s-a adresat unor indivizi, pe care i-a întrebat unde se află strada Pădurarilor. Aşa îşi începe relatarea Arghir Berciu, colonel (r), care şi-a expus într-un volum cele mai interesante cazuri. ”Cei doi şi-au oferit serviciile pe un ton amabil. I-au spus că o duc ei cu maşina, deoarece chiar în direcţia aceea aveau şi ei de mers. Tânăra, credulă, a urcat în maşina IMS. A fost dusă spre Barajul Firiza”, spune el. Acolo, cotinuă povestea, au dat-o jos din maşină şi au dus-o la marginea apei, în pădure. ”M-am deplasat acolo. Am început să examinez zona. Căutam eventuale urme, corpuri delicte sau indicii pentru a identifica victima sau autorii. În acelaşi tip, cu o barcă, doi tineri examinau lacul”, continuă el apoi. De altfel, în acel moment nu se ştia dacă tânăra a fost înecată în lac sau nu.

Într-un tufiş i-am găsit fusta şi o parte din lenjeria intimă. Asta m-a făcut să cred că putea fi vorba de un omor prin înec. Nu am mai găst alte urme, cu excepţia unei sticle de vin goale”, mai spune el în relatarea sa.

Găsită de un şofer ce transporta lemne

Asta era tot ce se ştia atunci, însă în acest caz s-a dovedit utilitatea unui informator, care a spuscă un şofer a adus un transport de lemne de foc de la Izvoare, iar de aici şi până la identificarea lui nu a mai fost decât un pas. După ce a fost abordat, şoferul a început să povestească ce a găsit venind pe drumul de la baraj spre Baia Mare. ”În lumina farurilor a observat o pesoană întinsă pe jos pe mijlocul asfaltului. A oprit maşina, a coborât şi s-a dus la ea. Era o femeie, toată udă şi îmbrcată numai în combinezon. A mişcat-o şi ea a deschis ochii. Tremura de frig, aşa că a învelit-o în pătura lui şi a încercat să-i acorde primul ajutor”, relatează colonelu Berciu. Şoferul i-a mai spus cu lux de amănunte ce a făcut cu tânăra, cum a adus-o acasă şi i-a spus soţiei cum a găsit-o şi cum s-au temut să nu aibă probleme cu miliţia din cauza ei. Cei doi soţi au încercat să afle cum o cheamă şi ce i s-a întâmpat, dar tânăa nu spunea nimic, doar plângea. Era plină de vînătăi, lovituri, muşcături, pe tot corpul. Au lăsat-o să facă o baie, i-au dat o cană cu lapte şi s-a culcat. A doua zi, singurul lucru pe care l-a rostit tânăra a fos ”gară”, aşa că cei doi soţi au dus-o la gară. ”Le era frică să nu fie purtaţi pe drumuri din cauza ei, aşa că aveau rezerve să anunţe Miliţia. Au dus-o la gară, la rapidul de Bucureşti, au pus-o într-un compartiment de tren, pe locul de la geam, sperând că îşi va recunoaşt gara de unde a urcat, iar ei s-au întors acasă”. Aceasta era povestea şoferului care a salvat-o pe tânără.

Familia tinerei, descoperită în Dej

Devenea tot mai dificil să afle identitatea tinerei, mai relatează Arghir Berciu. ”După mai multe zile de căutări şi investigaţii n-am reuşit să stablim absolut nimic. Aşa că am luat hotărârea de a cerceta toate gările în care staţionează rapidul de Bucureşti. Mă gândeam că poate voi afla un indiciu. Am ajuns la Dej şi acolo, rapidul stătea circa o jumătate de oră. Am pus câteva întebări, în special în rândul ceferiştilor. Un acar mi-a spus că că a observat cu câteva săptămâni în urmă o tânără care era chiar fiica unui coleg de-al lui. O ştia de mică şi când a văzut-o i-a bătut cu degetul în geam. Dar când i-a bătut în geam nu a avut nicio reacţie. Atunci a coborât-o din vagon şi şi-a dat seama că ceva se întâmplase”, mai povesteşte el.

Aşa a fost descoperită identitatea fetei. O chema Pop Iuliana şi astfel i-au aflat şi adresa. Când a căutat-o acasă, mama tinerei i-a spus, plângând, că e foarte bolnavă şi e internată la Spitalul de Psihiatire din Cluj. Aşa a aflat detalii, a aflat despre bijuteriile pe care le purta fata în Baia Mare, mizând pe faptul că aceste indicii vor duce la identificarea autorilor.

Iuliana, internată la Psihiatrie cu şanse minime de recuperare

Următorul drum a fost spre Cluj, la Spitalul de Psihiatrie, unde a aflat de la medici că starea tinerei este foarte gravă şi că şansele să-şi revină sunt foarte mici. Nu răspundea la nicio întrebare, aşa că nevăzând ce alteva să mai facă, colonelul s-a întors acasă.

Dar cazul nu era nici pe departe încheiat. ”Nu puteam să dorm de câteva zile. Tot timpul aveam imaginea fetei în faţa ochilor”, îşi mai aminteşte acum el. Acum, ştiind ce bijuterii purta fata, era un indiciu de la care puteau porni şi în scurt timp au aflat că o bucătăreasă de la un resturant cumpărase o garnitură de bijuterii de la un individ, pe o sumă foarte mică. ”Am mers la femeie acasă. Era sâmbătă seara. Femeia mă cunoştea. Le-am spus că nu sunt acuzaţi de nimic, dar le-am cerut să-mi prezinte bijuteriile cumpărate recent. Erau exact bijuteriile Iulianei. Aveau însă şi un ghiul mare bărbătesc, ceea ce m-a făcut să cred că mai făcuseră o tâlhărie între timp”, mai spune el. Bucătăreasa i-a spus cum îl cheamă pe individul de la care cupărare bijuteriile. Era poreclit Florin Piersic şi nu era străin miliţienilor de la acea vreme. Era primul pas spre prinderea lui.

Imaginea infractorului, momentul adevărului

Colonelul a mai mers la Iuliana şi i-a arătat bijuteriile, dar fără vreun rezultat notabil. Cum veştile erau tot mai proaste din partea medicilor care o tratau, s-a gândit să forţeze nota şi i-a făcut violatorului o poză.

Continuarea articolului – adevarul.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER