Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Tradiția „Împănatul boului” continuă la Mănăstirea! Spectacol folcloric cu Cristian Pomohaci și Angela Rusu cap de afiș

Publicat acum

pe

La fel ca în fiecare an, în duminica de Rusalii, în localitățile din zona Dejului, și nu numai, fetele nemăritate participă la „împănatul boului”. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să potolească boul se va mărita anul viitor.

Tradiţia „împănatului boului” se păstrează de zeci de ani şi se transmite din generaţie în generaţie. Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. Aceștia împodobesc boul cu flori, în timp ce tinerele fete, îmbrăcate în straie populare, așteaptă începerea manifestărilor.

Apoi, boul este lăsat liber pe drum, iar fetele se „luptă” să îl țină în frâu. Potrivit tradiției, fata care reușește să facă acest lucru se vă mărita în următorul an.

În unele localități, tinerii din sat sunt costumați în diferite personaje și sunt udați de săteni cu găleți cu apă. Obiceiul are o semnficaţie agrară cu scopul de a aduce ploile şi de a asigura fertilitatea solului, dar şi prosperitatea recoltelor.

Tradiția „împănatul boului” se ține în fiecare an în satele Mănăstirea, Batin, Fizeşu Gherlii şi Mintiu Gherlii. Astfel, duminică, 16 iunie, imediat după încheierea slujbei de la biserică, în jurul orei 12:30, curioșii sunt așteptați să ia parte la aceste tradiții în satele de pe Valea Someșului.

În localitatea Mănăstirea, comuna Mica, Primăria și Consiliul Local al Comunei Mica, alături de Centrul de Informare Turistică Mica, în colaborare cu Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului” a pregătit și un spectacol folcloric, cu începere de la ora 14:00, în localitatea Mănăstirea. Pe scenă vor urca soliștii Cristian Pomohaci, Angela Rusu, Claudiu Moldovan, Cristina Peter, Vlad Georgiu, Dan Casiu și formația, Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului” și Ansamblul Folcloric „Unirea”, coregraf Antal Alexandru.

Evenimentul va fi prezentat de Mariana Reman.

Totodată, Sâmbătă, 15 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, între orele 15:00 și 20:00, Primăria Comunei Mica organizează și prima ediție a competiției sportive Cupa „Împănatul Boului” la fotbal. Vor participa echipele AS Energia Mănăstirea, ACS Măgura Strâmbu, AS Speranța Petrești și AS Progresul Nireș.

Dej24.ro este partener media al acestui eveniment.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER