Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Trei vești bune pentru județul Cluj de la Ministerul Sănătății

Publicat acum

pe

34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale au fost semnate ieri, 9 ianuarie, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose. La ceremonia de semnare au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, președinți de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate.

Sănătatea este o prioritate a Guvernului, alături de educație și infrastructură. Dotarea cu echipamente medicale performante este un pas important în asigurarea serviciilor medicale de calitate. Pe de altă parte, este normal ca fiecare român să beneficieze de sprijin atunci când are o problemă de sănătate”, a afirmat premierul Mihai Tudose.

Șeful Executivului i-a asigurat pe reprezentanții autorităților locale și pe managerii de spital prezenți la ceremonie că au un partener în Guvern în responsabilitatea lor de a aduce îmbunătățiri sistemului medical.

Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017. Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

Ministrul Sănătății a prezentat stadiul proiectelor derulate în cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială:

Contracte finalizate:

Dotarea secțiilor UPU din spitalele universitare și județene — achiziționare un număr de 5472 echipamente pentru 78 spitale, în anul 2017

Dotarea secțiilor ATI din spitalele universitare și județene — achiziționare un număr de 277 echipamente pentru 56 spitale, în anul 2017

Contracte în derulare:

Dotarea cu echipamente de radioterapie a 5 centre din țară ( Spitalului Județean Constanta, Spitalului Județean Galați, Spitalului Județean Maramureș, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.

Dotarea laboratorului ANMDM cu 14 echipamente de laborator, în anul 2017

Lucrări de reabilitare la secția de radioterapie din Spitalul Universitar de Urgență Elias

Contracte în curs de semnare:

Semnarea contractului pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a altor trei centre din țară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.

Semnarea contractului pentru achiziția a opt unități mobile de screening de cancer de col uterin.

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente medicale pentru UPU 90 echipamente pentru 71 spitale (faza 2).

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de 2400 de echipamente medicale pentru 51 de secții ATI și 4 secții de Mari Arși ( Timișoara, Iași, Gr. Alexandrescu, Bagdasar Arseni )( faza 2) .

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente de laborator pentru ANMDM — 8 buc ( faza 2).

Achiziții care sunt în proces de evaluare:

Servicii de consultanță pentru expertizare tehnica și proiectare pentru realizarea a 4 obiective de investiții: Tg Mureș, Timișoara, Bagdasar Arseni și Grigore Alexandrescu

Servicii de consultanță pentru expertizare tehnica și proiectare pentru realizarea extinderii și modernizării secției ATI — Institutul Clinic Fundeni

Servicii de consultanță de verificare tehnică a proiectelor

Achiziții care se vor lansa in ianuarie 2018:

Achiziționarea de echipamente medicale pentru secțiile de chirurgie generală și mari arși.

Achiziția de echipamente medicale pentru sistem de telemedicina pentru UPU, pentru un număr de 102 spitale.

Achiziții în pregătire pentru Trimestrul I 2018:

Reabilitare buncăr pentru secția de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca

Extindere și modernizare a secțiilor UPU din spitalele județene Brașov și Oradea

Achiziția serviciului de asistență tehnică privind supervizarea lucrărilor de construcții pentru toate investițiile în infrastructura de sănătate incluse în proiect finanțat de către BIRD

Achiziția a 100 de autovehicole de transport pacienți

De asemenea, în cursul lunii ianuarie, printr-o finanțare acordată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD, vor fi efectuate recepțiile finale la lucrările efectuate la două secții de neonatologie din maternitățile din Sibiu și Spitalul Universitar de Urgență București, precum și recepția lucrărilor la secția de neonatologie din maternitatea Brașov. Tot în cadrul acestui proiect a fost lansată procedura de achiziție pentru 76 de mese de nașteri care vor dota 15 maternități, iar în luna martie 2018 va fi efectuată recepția finală a lucrărilor efectuate la secția de neonatologie din maternitatea Cluj.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER