Conectează-te cu noi

Eveniment

VIDEO – PRĂPĂD după INUNDAȚII, în Dej și împrejurimi: culturi agricole distruse, drumuri sub ape

Publicat acum

pe

loading...

Râul Someș a ieșit din matcă în mai multe zone din Dej și în câteva localități limitrofe, iar veștile nu sunt deloc bune: INHGA a instituit COD PORTOCALIU de inundaţii pe Someș în zona municipiului Dej, iar meteorologii anunță averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.

Încă de ieri după-amiază, autoritățile din Dej au fost în alertă. Debitul râului Someș a crescut îngrijorător de la o oră la alta și s-a instituit permanență pentru a fi monitorizată situația. Aseară, mai multe culturi agricole și gospodării au fost inundate, iar azi-dimineață pompierii din Dej au fost solicitați să intervină pentru a salva două persoane înconjurate de ape, pe strada Sărata de Jos. În același timp, la Cetan (comuna Vad), râul Someș s-a revărsat pe DJ109E și a acoperit șoseaua.

Veștile proaste au continuat să apară la orele prânzului: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit COD PORTOCALIU de inundaţii pe Someș, în zona municipiului Dej. La rândul lor, meteorologii au anunțat averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord, cantități însemnate de apă se vor semnala în județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Satu Mare.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Avram Iancu” Cluj a desfășurat pe parcursul întregii zile activități de monitorizare privind zonele inundate din municipiul Dej și comunele din apropiere. Militarii au anunțat că în comuna Câțcău un teren arabil a fost inundat, aproximativ 4 kilometri de drum de exploatare agricolă se află sub ape și trei podețe sunt colmatate. De asemenea, în comuna Mica au fost afectate câteva sute de hectare de teren arabil și patru gospodării au fost inundate.

Cele mai grave probleme s-au înregistrat în comuna Vad: numeroase culturi agricole au fost distruse de ape, iar drumul județean DJ109E s-a fisurat în zona fostei groape de gunoi a Dejului și a fost inundat aproximativ 100 de metri la intrare în localitatea Cetan. În jurul orei 14:30, cetățenii din zonă au fost avertizați prin RO-ALERT despre situația drumului: „ATENȚIE CETĂȚENI! Drumul Judetean DJ109E dintre localitățile VIILE DEJULUI și VAD are instituită limitare de tonaj (3,5T). Drumul este inundat la intrare în localitatea CETAN pe o distanță de 100 de metri. Pentru asigurarea protecției populației se recomandă respectarea indicațiilor autorităților!

Autoritățile din Dej rămân în continuare în alertă, chiar dacă cota Someșului este în scădere. ”Din păcate, în ultimele zile a plouat foarte mult. De aseară, nivelul Someșului s-a ridicat foarte mult, la cota de inundație – respectiv 5,5 metri. Azi-noapte, în jurul orei 2, a avut aproape 6 metri și s-a inundat în special zona Weekend (n.r. – terasa), pe urmă terenurile din zona gării, Viile Dejului… Aseară, am fost împreună cu reprezenții SADP, cu cei de la Detașamentul de Pompieri Dej și am intervenit cu motopompe la curți, la grădini, proprietăți private și cu saci de nisip pentru a proteja atât cât am putut proteja. Mă bucur că acum a scăzut nivelul Someșului – undeva la 5,38 – și e în continuare în scădere. Vom face atât cât depinde de noi să ajutăm acolo unde este nevoie. Intervențiile sunt dificile (…) a fost o creștere foarte mare (n.r. – a Someșului), aproape la 6 metri și în ultimii ani nu a mai fost o astfel de creștere…”, a declarat pentru Dej24.ro primarul Morar Costan.

În MATERIALUL VIDEO de mai jos poate fi văzut dezastrul provocat de inundații (în comuna Vad și municipiul Dej) și întreaga declarație a primarului Morar Costan:

DEJ24.RO a scris pe parcursul întregii zile despre acest subiect:
INUNDAȚII în DEJ și comunele arondate! Oamenii, avertizați prin RO-ALERT – FOTO
INUNDAȚII în Dej, Câțcău, Vad și Mica | SITUAȚIA din teren – GALERIE FOTO
COD PORTOCALIU de INUNDAȚII la DEJ! Someșul a ieșit din matcă – FOTO
INFORMARE METEOROLOGICĂ! Sunt anunțate precipitații însemnate în județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș
INUNDAȚII la Dej! Mai multe persoane au fost înconjurate de ape. Au intervenit pompierii dejeni – FOTO
INUNDAȚII lângă Dej! Someșul a ieșit din matcă, la Cetan! DJ109E, acoperit de ape – FOTO
Autoritățile din Dej, ÎN ALERTĂ. Someșul, gata să iasă din matcă – VIDEO
Pozitia primarului municipiului Dej referitor la situația gospodariilor inundate

Eveniment

Aparat de testare COVID-19 la Spitalul Municipal Dej? ANUNȚUL omului de afaceri Ioan Tecar

Publicat acum

pe

loading...

Omul de afaceri Ioan Tecar a declarat astăzi, în cadrul emisiunii ”Cu cărțile pe față” de la Radio Fir, că este în tratative pentru achiziționarea unui aparat de testare COVID-19 pentru Spitalul Municipal Dej.

Întrebat de un ascultător, prin intermediul unui mesaj, ”de ce nu donează cei bogați? Ar putea să ne facă o informare cu ceea ce a donat”, omul de afaceri Ioan Tecar a dezvăluit: ”Suntem în discuții pentru un aparat de testare COVID-19, în valoare de aproximativ 70.000 de euro. Pe calea aceasta o să avem o discuție și cu Primăria, să vedem dacă nu pot participa și dânșii cu ceva în acest sens. Am vorbit cu domnul Pandrea (n.r. – managerul Spitalului Municipal Dej), avem ofertele, am avut o discuție telefonică cu dânsul și deja am reușit să adun 20.000 de euro. Ce este de știut este că ne ocupăm de acest aparat”, a declarat omul de afaceri Ioan Tecar, în cadrul emisiunii de la Radio Fir.

Continuă să citești

Eveniment

ACTUALIZARE! Un bărbat din Dej și-a găsit mașina avariată în fața casei, iar șoferul vinovat dispăruse – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un bărbat din municipiul Dej și-a găsit, joi dimineață, mașina avariată chiar în fața casei în care locuiește.

Incidentul a avut loc pe strada Florilor din municipiul Dej, în jurul orei 6:00 – 6:10. Proprietarul autoturismului a fost trezit de o bubuitură puternică, iar în scurt timp a ieșit afară și și-a găsit autoturismul serios avariat.

Potrivit acestuia, în urma impactului, șoferul vinovat a dispărut de la fața locului.

Pentru că nimeni nu a văzut ce s-a întâmplat, bărbatul a solicitat ajutorul Dej24.ro în speranța că vinovatul va fi găsit și tras la răspundere.

Cel păgubit a anunțat între timp și polițiștii, care au acum misiunea de a-l găsi pe conducătorul auto iresponsabil.

ACTUALIZARE! În cele din urmă, conducătorul auto vinovat de producerea accidentului s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Dej, iar cei doi conducători auto s-au înțeles amiabil. Potrivit legislației în vigoare, conducătorii auto implicați într-un accident de circulație soldat doar cu pagube materiale au obligația de a se prezenta la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Continuă să citești

Eveniment

Managerul spitalului din Dej: ”Din ce știu eu, în momentul acesta, Dejul nu a depășit Cetanul ca număr de cazuri COVID-19”

Publicat acum

pe

loading...

Invitat la emisiunea ”Cu cărțile pe față” de la Radio Fir, medicul Mihai Pandrea – managerul Spitalului Municipal Dej – a confirmat că sunt cazuri de COVID-19 în municipiul Dej și în localitățile Cetan și Reteag, ”însă nu așa multe”.

Întrebat dacă sunt persoane din Dej confirmate cu coronavirus, medicul Mihai Pandrea a spus: ”Sigur că sunt pacienți confirmați. Sunt din Dej, Cetan și din Reteag. Nu sunt așa mulți. De joi, de vineri, de când am început să trimitem cazurile la Cluj, cam tot ce am suspicionat că ar putea fi infectat, s-a confirmat pozitiv. Nu avem voie să dăm cifre oficiale, nume, nimic, singurul îndreptățit este domnul prefect. Sunt câteva persoane în Dej care sunt pozitive (…) Nu toate cazurile trec pe la noi, prin la spital. Sunt cazuri duse direct la Cluj, de către ambulanță. Alții folosesc mijloace proprii de deplasare și se duc singuri la Cluj, fără să treacă prin spital. Noi despre aceste persoane – care nu trec prin spital – nu știm nimic”, a spus Pandrea, care ulterior a revenit asupra răspunsului și a mai menționat ”din ce știu eu, în momentul acesta, Dejul nu a depășit Cetanul (n.r. – ca număr de cazuri COVID-19), dar asta nu înseamnă nu se poate întâmpla oricând”.

Anterior, în aceeași emisiune, managerul Spitalului Municipal Dej a vorbit și despre situația din localitatea Cetan, comuna Vad: ”Din momentul în care s-a confirmat primul pacient suspect din localitate, am constatat că din acea localitate avem și noi internate două paciente. În localitatea Cetan sunt cele mai multe cazuri pozitive în momentul acesta. Absolut toate cazurile care au avut legătură cu persoanele respective (n.r. – cele infectate deja) s-au pozitivat, așa că există nouă persoane pozitive în Cetan. Două dintre ele erau internate anterior la noi în spital, s-au confirmat și cele două – având legătură cu familia respectivă, plus încă una dintre angajatele noastre, în total trei persoane care au fost trimise la Clinica de Boli Infecțioase Cluj”.

foto: arhivă Dej24.ro

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare