Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Locuitorii din Dej au aprins lumânări în memoria tinerilor morţi în clubul Colectiv – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Comemorare Dej victime Club Colectiv Bucuresti (9)

Locuitorii din Dej nu au rămas indiferenți la tragedia produsă vineri într-un club din București și în această seară au aprins lumânări în memoria celor decedați.

Peste 200 de dejeni – tineri, copilași și chiar persoane trecute de prima tinerețe – s-au strâns în această după-amiază, începând cu ora 18:30, în Parcul Mic din Piața Bobâlna, unde au aprins lumânări și candele în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv, din Capitală, soldat cu 31 de morţi şi peste 150 de răniţi.

Cei care au răspuns ”prezent” acestui eveniment comemorativ s-au rugat atât pentru cei care și-au pierdut viața în urma incendiului, cât și pentru cei care se zbat între viață și moarte.

”Azi suntem un poem trist”, ”Împreună dăruim speranță”, ”Îngeri cu aripile arse sunt prinși între viață și moarte”, ”Împreună putem repara răni”, ”În memoria victimelor” – au fost câteva dintre mesajele lăsate de dejeni în apropierea lumânărilor aprinse și florilor așezate la baza statuii, alături de un steag tricolor cu bandă neagră.

Manifestarea din ultima zi de doliu național a fost anunțată pe Facebook, inițiator fiind Filip Tănasie, un adolescent în vârstă de 17 ani din Dej.

Elevii de la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, prin Clubul Impact Phoenix Dej și SNAC LAPI Dej, au desfășurat o acțiune de strângere de fonduri pentru victimele tragediei din București, acțiune care a debutat în această seară, în Parcul Mic din Dej, și care va continua de mâine în liceul dejean. „Fondurile strânse vor fi depuse de elevi în conturile deschise de familiile victimelor”, a subliniat prof. Cornelia Platon.

Primarul Morar Costan, viceprimarul Aurelian Mureșan, dar și mai mulți consilieri locali ai municipiului Dej au aprins lumânări la statuia Corifeilor din Parcul Mic.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos ce au declarat Filip Tănasie, organizatorul evenimentului de azi, dar și reprezentanții Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej.

#Colectiv Mai multe detalii, în link-ul următor: http://dej24.ro/locuitorii-din-dej-au-aprins-lumanari-in-memoria-tinerilor-morti-in-clubul-colectiv-fotovideo/

Posted by Dej24.ro on 2 Noiembrie 2015

Citește pe aceeași temă:

HALUCINANT: 27 de persoane decedate și sute de răniți după un INCENDIU izbucnit într-un club din capitală – FOTO

Încă două persoane au decedat la spital. Bilanț: 29 morți, în urma incendiului din capitală

Oficialitățile din Dej, alături de familiile celor decedați în Capitală – FOTO

Tricolor coborât în bernă, în Afganistan. Citește mesajul militarilor din Dej – FOTO

Locuitorii din Dej, așteptați să APRINDĂ O LUMÂNARE în memoria celor decedați în Capitală

Militarii din Dej s-au rugat, de Luminație, din Afganistan, pentru cei decedați în București – FOTO

Social-Cultură

Parohia Rugășești, în straie de sărbătoare! Părintele Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom – FOTO

Publicat acum

pe

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 17 iunie, Sfânta Liturghie în parohia Rugășești.

Slujba a fost săvârșită după ce ierarhul a binecuvântat lucrările ce s-au făcut în ultimii ani la lăcaşul de cult. Din soborul de slujitori au facut parte consilierii eparhiali pr. Cristian Baciu și arhid. Claudiu Ioan Grama, protopopul Dejului, pr. Ioan Buftea și alți preoți, fii ai satului sau invitați din localitățile învecinate.

ÎPS Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură „Casă în ceruri”, făcând referire la valorile eterne în comparație cu lumea în care trăim, lume în care bunurile materiale primează.

Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul împărtășirii, copiii din localitate, alaturi de interpreți de folclor din zona Dejului, au interpretat pricesne.

Ca o recunoaștere pentru activitatea pastorală şi misionară desfășurată în parohia Rugășești, parohul comunităţii, Pr. Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

De asemenea, primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, a primit din partea ÎPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului pentru mireni.

Ordinul Sf. Pahomie de la Gledin a fost oferit de către ÎPS Andrei epitropului bisericii, Petru Bujiță, iar diplome de aleasă cinstire au fost oferite consisiului și comitetului parohial, cântăreților bisericești, paraclisierului și celorlalți ctitori.

Continuă să citești

Social-Cultură

Paparudele, sărbătorite azi în Nireș, au adus ploaia în comuna Mica – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Astăzi s-a desfășurat în localitatea Nireș o nouă ediție a sărbătorii tradiționale „Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori ai comunei Mica și nu numai.

Sărbătoarea – organizată în fiecare an de Primăria Comunei Mica, Consiliul Local Mica și Centrul de Informare Turistică Mica – a început imediat după terminarea slujbei de la biserică, la ora 12:30, în centrul localității Nireș.

Conform tradiției, mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Alaiul umblă prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în „raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine. O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț, iar localnicii o răsplătesc cu bani, pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

”Paparudele e de când am fost noi copii. Am 81 de ani și tot așa a fost… Înainte a fost la Ispas, român cu ungur laolaltă. Mai de mult hotarul era plin cu bucate, acum niciun pământ nu mai e lucrat…”, ne-a spus un bărbat din sat.

”Tradiția e din moși-strămoși. E o tradiție frumoasă, mie îmi place. Când am venit prima dată aici și am văzut m-a cam întristat așa un picuț, când am văzut cum îi udă… Am pățit-o și eu! Și pe mine m-a prins, eram îmbrăcată frumos și m-a aruncat în vale, peste pod… În vale m-au aruncat, în apă, îmbrăcată gata… Zice că dacă plouă de Paparude atunci vin, dacă nu plouă de Paparude înseamnă că nu, că se udă ei… Îmi place foarte mult, e mai frumoasă că <<Împănatul boului>>”, ne-a explicat o altă femeie.

”Această tradiție este foarte veche. Eu mă bucur că împreună cu tinerii din sat, inclusiv cu oameni de alte vârste, ducem tradiția mai departe. Este un lucru foarte bun, îmbucurător pentru că nu trebuie să ne uităm tradițiile și locurile unde ne-am născut. După cum vedeți, deja picură…. înseamnă că vom avea roade bune”, a declarat pentru Dej24.ro primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Dacă ți-a plăcut acest MATERIAL VIDEO nu uita să te abonezi la canalul de Youtube Dej24.ro pentru a vedea și alte știri din Dej și împrejurimi!

Continuă să citești

Social-Cultură

Municipiul Dej, capitala dansului sportiv pentru a 11-a oară, grație Cupei Latino Angels – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Municipiul Dej a devenit, pentru a 11-a oară, capitala dansului sportiv pentru o zi. În Sala Sporturilor a avut loc astăzi Cupa Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție.

Peste 200 de perechi de dansatori din țară – care au concurat la 32 de categorii, în funcție de vârstă și nivel de pregătire – au răspuns ”prezent” invitației de a participa la cea de-a XI-a ediție a Cupei Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție. Vals, quickstep, slowfox, tango, chacha, samba, rumba și passo doble – au fost cele opt stiluri de dans (standard și latino-americane) care au făcut spectatorii din Sala Sporturilor să se bucure de un adevărat spectacol de grație și culoare.

Concursul Național de Dans Sportiv s-a întins pe parcursul a 13 ore, iar dansatorii veniți din întreaga țara (cu vârste cuprinsă între 4 și 50 de ani) au dat tot ce au avut mai bun, pe parchet, pentru a se clasa pe podium și pentru a primi cupele, medaliile și diplomele pregătite de organizatori. Dacă până acum sportivii dejeni și-au demonstrat măiestria la alte concursuri naționale și internaționale, de data aceasta ei au evoluat în fața propriilor susținători, iar dejenii au venit în număr mare pentru a-i vedea și încuraja.

Competiția de dans a fost organizată de Clubul de Dans Sportiv Latino Angels, amfitrionul acestui spectacol fiind – de la prima ediție și până acum – profesorul Alexandru Miheștean, ”secondat” de Vlad Pîslariu – campion mondial în anul 2013. Întrecerea din Sala Sporturilor – ajunsă la cea de-a XI-a ediție – s-a desfășurat sub egida Federației Române de Dans Sportiv (F.R.D.S.).

Preşedintele clubului Latino Angels şi organizatorul competiţiei, Alexandru Miheştean s-a declarat mulţumit de buna desfăşurare a concursului și a anunțat deja că se gândește la ediția din 2019. De asemenea, acesta a mulțumit pentru implicare Primăriei Municipiului Dej și Consiliului Local Dej (reprezentante de primarul Morar Costan și consilierul Gheorghe Giurgiu), precum și sponsorilor și tuturor părinților copiilor care fac parte din clubul său.

Nota bene: Pe cât de frumoasă a fost competiția în sine, pe atât de suburban a fost comportamentul unui ”oficial”, care – deranjat că jurnalistul Dej24.ro filmează sportivii, din apropierea sa -, a oprit efectiv una dintre finale și a întrerupt munca talentaților dansatori. Întrebat care este motivul pentru care nu se poate filma din respectiva zonă (deși i s-a menționat că e vorba de un partener media), pe un ton lipsit de bun-simț, oficialul s-a rezumat să spună că ”nu ai voie să filmezi de aici pentru că așa spun eu”, fără să explice care este într-adevăr ”problema” și din ce postură vorbește (cu mențiunea că în jur erau oricum și alți oameni care pozau sau filmau nestingheriți). Ulterior, un arbitru bine-voitor ne-a explicat de unde a venit ”frica” oficialului zelos: ”să nu cumva să fie filmate notele arbitrilor și puse pe internet…” (de parcă din tribune sau orice alt colț al sălii, cu zoom, nu s-ar putea face asta!). Poate că în alte părți se procedează așa, însă ”domnul oficial” (care nu este pentru prima dată la Dej) ar trebui să știe că jurnaliștii imortalizează doar prestațiile sportivilor – aflați, de altfel, în centrul atenției – și nu sunt nicidecum interesați de activitatea celor care notează sportivii…

Revenim cu rezultatele obținute de sportivii dejeni!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare