Conectează-te cu noi

Recomandări

În timp ce România fierbe, în Nireș se invocă ploile: Paparudele, tradiție de sute de ani – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

În timp ce România fierbe din cauza temperaturilor extrem de mari, într-o localitate din județul Cluj sătenii invoca ploaia printr-o tradiție care se păstrează de sute de ani.

Paparudele – căci acesta este numele tradiției – are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Sărbătoarea, veche de sute de ani, începe în localitatea Nireș imediat după ce se încheie slujba de la biserică, iar localnicii ies pe ulița satului.

Mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Cortegiul umbla prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în ”raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine.

”E din moș strămoși, de mult, din veci. Sărbătoare tradițională de mulți ani… Se udă, se îmbracă în mascați și după aceea se face un festival, cântec, joc și voie bună. Așa se zice din bătrâni că vin ploile… așa se spune… Eu particip de când eram tânăr, de 55 de ani de când sunt aici la Nireș”, a povestit un bătrânel.

”Eu am 72 de ani, dar asta a fost înainte cu mult… Din moș strămoși e venită. E o tradiție frumoasă a românilor… Să aducă ploile, dar nu cu necazuri… Îi ajut cu găleți cu apă, da, vin și își duc…”, a povestit o altă femeie.

Pentru o scurtă perioada, sărbătoarea Paparudelor a fost întreruptă. ”Este o sărbătoare veche, s-a organizat până aproape de anii 90, anii ’86-’87, după care a fost oprită de vechea dictatură. S-a reluat după ’93, ’94 și de atunci tradiția continuă. Este un obicei aducător de ploaie. Se invocă ploaia. Mai demult se organiza de Ispas, acum s-a ales o dată care să fie mai călduroasă. Practic se trece peste toate apele din localitate sperând astfel că cerul va fi darnic cu ploaia. Se udă frunzarul de către fete și soldații sunt cei care apără frunzarul. Este o luptă între cele două tabere. M-au udat, da, e plăcut, că e cald…”, a povestit o localnică care nu a scăpat neudată.

Un domn și-a amintit că și el s-a costumat în tinerețe și a participat la Paparude. ”Sigur, m-am îmbrăcat, dar atunci erau grupuri de fete, câte 5, 6, 7 și aveau apă pregătită. Când mergea frunzarul îl udau… îl spălau bine.. Noi fugeam după ele și le duceam la vale.. Le scăladam bine… Era frumos atunci”.

O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț pentru a impresiona localnicii. Astfel, dacă pe vremuri dansul era răsplătit cu ouă, mălai, lapte sau fructe, mai nou capra primește bani pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea este organizată, an de an, de Primăria Comunei Mica. ”Această tradiție este de cam 80 de ani, din Primul Război Mondial. An de an, tradiția merge mai departe și ne dorim în fiecare an să fie cât mai reușită. Tradiția semnifică invocarea ploilor, cu siguranță și zilele următoare o să ploaie și toate roadele vor fi mult mai bune în acest an, mai ales că se anunță un an secetos. Sunt sigur că ploaia o să vină în zona noastră”, a declarat primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER