Conectează-te cu noi

Administraţie

Dej | ”Primăriile de cartier” vor rămâne la stadiul de idee! Proiectul PNL-iștilor NU a trecut! – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Un nou proiect inițial de grupul PNL a fost blocat de majoritatea PSD din Consilul Local Dej! ”Primăriile de cartier” vor rămâne – cel puțin pentru moment – la stadiul de idee.

”Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării unor puncte de servicii de administrație publică, denumite generic ”Primării de cartier” – acesta este titlul proiectului de hotărâre inițiat de PNL Dej – subiect despre care Dej24.ro a scris AICI -, pus astăzi pe ordinea de zi în ședința ordinară pe luna mai.

În expunerea de motive, liberalii au motivat că aceste ”primării de cartier” ar fi benefice pentru creșterea calității vieții dejenilor, ar scuti oamenii în vârstă de deplasări lungi și ar ușura procesul de plată a impozitelor și taxelor.

”Numărul mare de persoane în vârstă, pensionari precum și persoane cu diverse dizabilități motorii, ne fac să susținem ca fiind oportună o asemenea inițiativă, care odată pusă în practică ar aduce o ridicare semnificativă a calității vieții comunităților din zonele respective și a societății dejene în general. Grupurile de pesoane vulnerabile din punctul de vedere al capacității de deplasare precum și din punct de vedere al securității vor fi principalele beneficiare ale acestei inițiative. (…) Preluarea petițiilor, plata taxelor și a impozitelor va fi mult mai facilă pentru cetățeni, prin faptul că aceștia nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze din cartierul lor până la primărie și să aștepte la cozi interminabile pentru a-și soluționa dolenațele, s-a arătat în expunerea proiectului.

De asemenea, liberalii s-au gândit și la înființarea unor posturi de poliție de cartier: ”Prin simpla prezență în mijlocul comunității a personalului de specialitate, a omului în uniformă, se impune ordine și respect iar acest fapt se va materializa prin diminuarea semnificativă a fenomenului infracțional, prin inhibarea lui încă din stadiul incipient”.

În proiectul gândit de PNL-iști s-a propus înființarea unor ”primării de cartier” pe Dealul Florilor, în Ocna Dej, în Viile Dejului și în Triaj, cu personal asigurat de către angajații actuali.

Primarul Morar Costan, primul care a luat cuvântul pe marginea acestui subiect, i-a acuzat pe PNL-iști că ”este un proiect de imagine, nu de făcut ceva concret”, însă – la câteva secunde distanță – a mărturisit că s-a gândit și el, în urmă cu 6-7 ani, la un astfel de proiect. Tot edilul a explicat apoi că municipiul Cluj-Napoca are câte o astfel de primărie la aproximativ 60.000 de locuitori, iar în Dej, în total, sunt 38.000 de cetățeni și nu prea se justifică…

Andrei Bradea a fost și mai dur: ”Este un proiect al grupului PNL care mi se pare că este pus aici doar să vă justifice activitatea politică. Îmi pare rău să spun lucrul acesta…”. Apoi, Lucian Husa și Jorgeta Mihăeștean s-au referit la aspecte economice și au adresat întrebări pertinente în această direcție (costul imobilelor, costul celor necesare pentru dotare, etc.).

Aurelian Mureșan a încercat să liniștească spiritele. ”Faptul că noi considerăm că poate fi îmbunătățită relația cu cetățeanul nu înseamnă că este o greșeală (…) Data viitoare este posibil să perfectăm acest proiect (…) nu trebuie să facem un capăt de lume”, a explicat președintele liberalilor dejeni.

”V-am invitat să faceți contrapropuneri, dar se pare că tot ceea ce știți să faceți dvs. este să demolați, mai puțin blocul V03. Pe acela nu știți să îl demolați…”, a fost replica tăioasă a consilierului Marius Butuza. Au urmat câteva schimburi de replici, unele destul de acide, și în final votul. Previzibil, la cum au decurs discuțiile, proiectul nu a trecut: zece voturi au fost ”împotrivă”, un ales s-a abținut, iar șase voturi au fost ”pentru”.

… A fost o ”victorie” a grupului PSD care avea să aibă parte de un mic șoc ceva mai târziu, în aceeași ședință: un proiect inițiat și susținut de primarul Morar Costan NU a trecut, în ciuda majorității social-democraților. Pentru a afla despre ce este vorba, cine și de ce a votat împotrivă, rămâneți pe Dej24.ro! Zilele acestea vor fi publicate mai multe materiale cel puțin interesante din ședința de azi…

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos declarațiile făcute pe marginea acestui proiect, explicațiile și motivele invocate de consilierilor locali PSD și PNL.

Vă reamintim, la sfârșitul lui martie, un alt proiect propus de grupul PNL a fost respins de majoritatea ”roșie” din CL. Deși au susținut timp de aproape o oră că sunt de-acord cu ideea de ”bugetare participativă”, ba chiar primarul a spus că o și aplică deja într-un mod asemănător, social-democrații din Consiliul Local Dej au votat ”împotriva” proiectului inițiat de PNL. Citește TOTUL despre ședința respectivă AICI.

Alte subiecte din ședință:

EXCLUSIV – Blocul V03 revine în atenție! Vezi în 3D cele șase IDEI ale executivului – VIDEO

EXCLUSIV – S-a semnat contractul cu Kaufland? ”Aceste detalii țin de secretul comercial…” – VIDEO

PREMIERĂ în CL Dej – Un conflict de muncă de la Toroc a divizat majoritatea PSD – VIDEO

Dej | Câinii cu stăpân, STERILIZAȚI GRATUIT. Află DISCUȚIILE de pe marginea subiectului – VIDEO

Ajutor financiar pentru o femeie din Dej. Casa ei a fost cuprinsă de flăcări – VIDEO

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER