Conectează-te cu noi

Administraţie

Dej | ”Primăriile de cartier” vor rămâne la stadiul de idee! Proiectul PNL-iștilor NU a trecut! – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Un nou proiect inițial de grupul PNL a fost blocat de majoritatea PSD din Consilul Local Dej! ”Primăriile de cartier” vor rămâne – cel puțin pentru moment – la stadiul de idee.

”Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării unor puncte de servicii de administrație publică, denumite generic ”Primării de cartier” – acesta este titlul proiectului de hotărâre inițiat de PNL Dej – subiect despre care Dej24.ro a scris AICI -, pus astăzi pe ordinea de zi în ședința ordinară pe luna mai.

În expunerea de motive, liberalii au motivat că aceste ”primării de cartier” ar fi benefice pentru creșterea calității vieții dejenilor, ar scuti oamenii în vârstă de deplasări lungi și ar ușura procesul de plată a impozitelor și taxelor.

”Numărul mare de persoane în vârstă, pensionari precum și persoane cu diverse dizabilități motorii, ne fac să susținem ca fiind oportună o asemenea inițiativă, care odată pusă în practică ar aduce o ridicare semnificativă a calității vieții comunităților din zonele respective și a societății dejene în general. Grupurile de pesoane vulnerabile din punctul de vedere al capacității de deplasare precum și din punct de vedere al securității vor fi principalele beneficiare ale acestei inițiative. (…) Preluarea petițiilor, plata taxelor și a impozitelor va fi mult mai facilă pentru cetățeni, prin faptul că aceștia nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze din cartierul lor până la primărie și să aștepte la cozi interminabile pentru a-și soluționa dolenațele, s-a arătat în expunerea proiectului.

De asemenea, liberalii s-au gândit și la înființarea unor posturi de poliție de cartier: ”Prin simpla prezență în mijlocul comunității a personalului de specialitate, a omului în uniformă, se impune ordine și respect iar acest fapt se va materializa prin diminuarea semnificativă a fenomenului infracțional, prin inhibarea lui încă din stadiul incipient”.

În proiectul gândit de PNL-iști s-a propus înființarea unor ”primării de cartier” pe Dealul Florilor, în Ocna Dej, în Viile Dejului și în Triaj, cu personal asigurat de către angajații actuali.

Primarul Morar Costan, primul care a luat cuvântul pe marginea acestui subiect, i-a acuzat pe PNL-iști că ”este un proiect de imagine, nu de făcut ceva concret”, însă – la câteva secunde distanță – a mărturisit că s-a gândit și el, în urmă cu 6-7 ani, la un astfel de proiect. Tot edilul a explicat apoi că municipiul Cluj-Napoca are câte o astfel de primărie la aproximativ 60.000 de locuitori, iar în Dej, în total, sunt 38.000 de cetățeni și nu prea se justifică…

Andrei Bradea a fost și mai dur: ”Este un proiect al grupului PNL care mi se pare că este pus aici doar să vă justifice activitatea politică. Îmi pare rău să spun lucrul acesta…”. Apoi, Lucian Husa și Jorgeta Mihăeștean s-au referit la aspecte economice și au adresat întrebări pertinente în această direcție (costul imobilelor, costul celor necesare pentru dotare, etc.).

Aurelian Mureșan a încercat să liniștească spiritele. ”Faptul că noi considerăm că poate fi îmbunătățită relația cu cetățeanul nu înseamnă că este o greșeală (…) Data viitoare este posibil să perfectăm acest proiect (…) nu trebuie să facem un capăt de lume”, a explicat președintele liberalilor dejeni.

”V-am invitat să faceți contrapropuneri, dar se pare că tot ceea ce știți să faceți dvs. este să demolați, mai puțin blocul V03. Pe acela nu știți să îl demolați…”, a fost replica tăioasă a consilierului Marius Butuza. Au urmat câteva schimburi de replici, unele destul de acide, și în final votul. Previzibil, la cum au decurs discuțiile, proiectul nu a trecut: zece voturi au fost ”împotrivă”, un ales s-a abținut, iar șase voturi au fost ”pentru”.

… A fost o ”victorie” a grupului PSD care avea să aibă parte de un mic șoc ceva mai târziu, în aceeași ședință: un proiect inițiat și susținut de primarul Morar Costan NU a trecut, în ciuda majorității social-democraților. Pentru a afla despre ce este vorba, cine și de ce a votat împotrivă, rămâneți pe Dej24.ro! Zilele acestea vor fi publicate mai multe materiale cel puțin interesante din ședința de azi…

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos declarațiile făcute pe marginea acestui proiect, explicațiile și motivele invocate de consilierilor locali PSD și PNL.

Vă reamintim, la sfârșitul lui martie, un alt proiect propus de grupul PNL a fost respins de majoritatea ”roșie” din CL. Deși au susținut timp de aproape o oră că sunt de-acord cu ideea de ”bugetare participativă”, ba chiar primarul a spus că o și aplică deja într-un mod asemănător, social-democrații din Consiliul Local Dej au votat ”împotriva” proiectului inițiat de PNL. Citește TOTUL despre ședința respectivă AICI.

Alte subiecte din ședință:

EXCLUSIV – Blocul V03 revine în atenție! Vezi în 3D cele șase IDEI ale executivului – VIDEO

EXCLUSIV – S-a semnat contractul cu Kaufland? ”Aceste detalii țin de secretul comercial…” – VIDEO

PREMIERĂ în CL Dej – Un conflict de muncă de la Toroc a divizat majoritatea PSD – VIDEO

Dej | Câinii cu stăpân, STERILIZAȚI GRATUIT. Află DISCUȚIILE de pe marginea subiectului – VIDEO

Ajutor financiar pentru o femeie din Dej. Casa ei a fost cuprinsă de flăcări – VIDEO

Administraţie

Personalul didactic din Dej va beneficia de reducere la transportul în comun!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Personalul didactic din învățământul preuniversitar din municipiul Dej urmează să beneficieze de o reducere de 50% la abonamentul lunar pentru transportul în comun.

Proiectul se va afla pe masa consilierilor locali din Dej, joi, 12 decembrie. Acesta prevede acordarea unei reduceri de 50% din tariful unui abonament 1 – 30 de zile pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar al Municipiului Dej, inclusiv salariații din unitățile conexe (Clubul copiilor).

Tot în cadrul ședinței ordinare de joi vor fi supuși aprobării indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și dotarea creșei de pe strada Regina Maria, dar și a grădinițelor cu program prelungit „Lumea Piticilor” și „Junior”.

CITEȘTE ȘI:

Continuă să citești

Administraţie

Polițiștii din Dej vor fi dotați cu camere video portabile la uniformă!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Mai multe camere de luat vederi de mici dimensiuni urmează să intre în dotarea oamenilor legii din Dej.

Consilierii locali din Dej vor avea pe ordinea de zi a următoarei ședințe ordinare, care va avea loc joi, 12 decembrie, de la ora 15, proiectul de hotărâre care prevede „aprobarea dării în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a 25 bucăți camere Body Worn SJ 10 Professional, către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj”.

Noile camere video portabile au două beneficii importante. În primul rând elimină sau diminuează potenţialul abuz de putere al poliţistului în raport cu cetăţeanul, dar îl protejează şi pe poliţist, care poate fi obiectul unei infracţiuni de ultraj.

Continuă să citești

Administraţie

Ultima ședință a CL Dej din acest an. Se discută despre indexarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2020

Publicat acum

pe

loading...

Consilierii locali din Dej se vor întruni joi, 12 decembrie, de la ora 15, într-o ședință ordinară pe luna decembrie, probabil ultima din acest an.

Pe ordinea de zi sunt 13 proiecte de hotărâre.

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării de stimulente financiare personalului medical și de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Dej.
 2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați în urma încheierii contractelor de achiziție publică aferente obiectivului de investiții “Reabilitarea și dotarea creșei din Municipiul Dej, Strada Regina Maria Nr. 19, județul Cluj” finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, conform Contract de finanțare Nr. 3462/11.05.2018.
 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați în urma încheierii contractelor de achiziție publică aferente obiectivului de investiții: “Reabilitarea, extinderea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Piticilor, Strada Aurora, Nr. 3 Municipiul Dej, județul Cluj”, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, Nr. 3463/11.05.2018.
 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați în urma încheierii contractelor de achiziție publică aferente obiectivului de investiții: ”Realizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Junior, Strada Înfrățirii Nr. 30, Municipiul Dej, Județul Cluj, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, conform Contract de finanțare Nr. 3464/11.05.2018.
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a 25 bucăți camere Body Worn SJ 10 Professional, către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
 6. Proiect de hotărâre privind prelungirea Contractelor de închiriere pentru ocuparea domeniului public și privat al Municipiului Dej, care expiră pe parcursul anului 2020.
 7. Proiect de hotărâre privind indexarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2020.
 8. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Art. 2 din Hotărârea Consiliului Local Nr. 70/2011 privind aprobarea criteriilor proprii de acordarea ajutoarelor de urgență în bani, conform Art. 28 din Legea Nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
 9. Proiect de hotărâre privind acordarea de reducere de 50% din tariful unui abonament 1 – 30 de zile pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar al Municipiului Dej, inclusiv salariații din unitățile conexe (Clubul copiilor).
 10. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului local al Municipiului Dej și al instituțiilor finanțate integral din venituri proprii și subvenții, Spital Municipal Dej.
 11. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a bazinului de înot didactic din Municipiul Dej și a unor măsuri de administrare acestuia.
 12. Proiect de hotărâre privind majorarea impozitului pe clădiri pe anul 2020 pentru imobilul din Dej, Strada Aurel Vlaicu, Nr. 8 proprietatea domnilor  Purdea Tiberiu și Purdea Adelina Gabriela.
 13. Privind majorarea impozitului pe clădiri pe anul 2020 pentru imobilul din Dej, Strada Nicolae Iorga, Nr. 1, proprietatea SC UNICARM SRL.
 14. Soluționarea unor probleme ale administrației publice locale.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare