Conectează-te cu noi

....

Eveniment

OFICIAL. Când va fi reluat traficul greu pe podul peste Someș din Dej

Publicat acum

pe

....

Veste bună! Primarul municipiului Dej, Morar Costan a anunțat că din data de 16 februarie se va putea circula din nou pe podul peste Someș fără restricții de tonaj.

”Am afirmat în nenumărate rânduri și am tras numeroase semnale de alarmă privind situația podului peste Someș datorită traficului foarte aglomerat de mare tonaj, din păcate am ajuns în situația nedorită de restricție a tonajului pe pod, fiind nevoie de lucrări de consolidare și reparație, din cauza identificării unor fisuri la structura de rezistență, identificate în timpul lucrărilor la pod în cadrul proiectului cu fonduri europene ,,Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană reprezentat de str. 1 Mai (tronson 1 Mai 182 intersecție str. I.P. Reteganu, -Pod Someș- str. Libertății, -str. Bistriței până la limita administrativ teritorială a municipiului Dej, inclusiv acces către Autobaza Transurb Dej și modernizare Autobază Transurb SA.”

....

Situația apărută în data de 12.11.2021 a necesitat responsabilitate și analiză a specialiștilor privind modul de intervenție și soluțiile tehnice.

Astfel în prima fază, pentru ca lucrările de remediere să poată fi executate în condiții de siguranță și exploatare, în urma consultării cu specialiști, constructorul a transmis Primăriei Municipiului Dej, o adresă privind necesitatea restricționării tonajului peste 7,5 t. Ca urmare a acestei adrese s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, instituirea de restricții de circulație în zona podului și pe pod și a măsurilor necesare pentru devierea traficului greu cu tonaj peste 7,5 t pe rute ocolitoare, în scopul evitării unor situații catastrofale care se puteau solda cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieți omenești.

În paralel evident a fost solicitată o expertiză tehnică pentru evaluarea situației concrete și a modului de intervenție. Conform expertizei, emisă în data de 24 noiembrie, lucrările de consolidare trebuiau realizate etapizat, având în vedere complexitatea, materialele și tipul intervențiilor, precum și faptul că unele lucrări pot fi executate doar în anumite condiții meteo.

Expertiza întocmită la obiectivul Pod peste râul Someș, pe DN1C, km 60+654 a apreciat că durata lucrărilor pentru ridicarea totală sau parțială a restricțiilor instituite este de 50 de zile lucrătoare.

În acest moment intervențiile la pod sunt în perioada estimată în expertiză iar dacă anterior s-a realizat betonarea blocurilor de ancorare și a cămășuielii antretoazei la pila 2 cu menținerea temperaturii optime prin utilizarea de aeroterme, în aceste zile este în curs de desfășurare faza finală, cea mai importanta, a lucrărilor de consolidare, precomprimarea barelor de rezistență și executarea lucrărilor de reparații la rosturile de dilatație de la ciocurile gerber, necesare pentru reducerea solicitărilor dinamice( șocuri).

Toate această fază finală este estimată a fi finalizată până în data de 15 februarie, astfel încât restricțiile de tonaj pe pod să fie ridicate de miercuri, 16 februarie.

Din păcate am ajuns în această situație de a restricționa circulația de mare tonaj pe podul peste Someș, însă această decizie a fost una asumată având în vedere vechimea de peste 50 de ani a podului, traficul intens pe traseele de drumuri naționale DN1C și DN17, ce îl traversează. În caz contrar se putea ajunge la situații la căderea podului cu implicații dezastruoase, pierderea de vieți omenești și blocarea totală a circulației pe un timp mai îndelungat către Maramureș, Moldova și Cluj Napoca.

Situația existentă la nivelul municipiului nostru a fost și motivul pentru care am solicitat în numeroase adrese construirea unei centuri ocolitoare, fiind dispuși chiar noi să o realizăm pe fonduri europene, pentru că toți știm ce blocaje și ce trafic intens există pe acest traseu ce blochează de foarte multe ori în trafic cetățenii municipiului și nu numai.

Acest lucru de-a lungul anilor nu s-a realizat și ca urmare ce am anticipat s-a întâmplat. Siguranța circulației pe pod și a participanților la trafic, a fost o prioritate în asumarea deciziei de a restricționa traficul greu pe pod, producând disconfortul care s-a creat pe traseele adiacente, pe care s-a deviat acest trafic.

Refuz să cred că cineva consideră că puteam să lăsăm lucrurile la voia întâmplării și să nu intervenim la consolidarea structurii de rezistență a podului, așa cum au concluzionat specialiștii care sunt în măsură să emită opinii în această direcție.

Etapele au fost parcurse cu responsabilitate, lucrările așa cum am afirmat sunt în fazele finale, iar din data de 16 februarie se va putea circula din nou pe podul peste Someș fără restricții de tonaj”, a explicat primarul municipiului Dej, Morar Costan.

Citește și:

Fisuri în podul peste Someș din Dej, traficul greu DEVIAT. Hotărârea a intrat deja în vigoare

Dej | Când ar putea fi reluat traficul greu pe podul peste Someș – FOTO

Primarul comunei Mica, NEMULȚUMIT de decizia CJSU Cluj: ”Îmi doresc din suflet ca aceste măsuri să nu afecteze rezistența caselor”

Traficul greu NU se va relua pe podul din Dej. Restricțiile de circulație vor fi prelungite

Fisuri și crăpături la podul din Mănăstirea, după ce traficul greu a fost deviat prin Mica – FOTO

Starea drumurilor care tranzitează comuna Mica se agravează. S-au format adevărate CRATERE- FOTO

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER