Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Polițiștii le-au explicat elevilor măsuri de autoprotecție în mediul virtual – FOTO

Publicat acum

pe

PREVENIRE IN SCOLI Ziua Sigurantei pe Internet

Astăzi, 10 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat activităţi în unităţile şcolare în scopul informării elevilor cu privire la măsurile de autoprotecție în mediul virtual.

Ziua siguranţei pe Internet este sărbătorită în peste 60 de ţări din întreaga lume, ajungând la ediţia cu numărul XII, ceea ce arată că peste tot în lume copii şi tinerii care folosesc internetul au nevoie de protecţie şi îndrumare din partea celor care au pregătirea necesară să le ofere modalităţi concrete de protecţie şi antivictimizare.

Un studiu în acest sens realizat de Poliţia Română în 2013, a relevat faptul că 70% dintre elevii de gimnaziu accesează internetul cel puţin o oră pe zi, 86% dintre aceştia frecventează site-uri de socializare, 70% dintre ei au întâlnit întâmplător mesaje cu caracter indecent sau pornografice, iar 25% au oferit datele personale ale lor sau ale membrilor de familie, inclusiv fotografii, celor cu care relaţionau pe internet. Aceste date, coroborate cu altele, obţinute din alte surse, au condus la concluzia că sunt necesare campanii de informare în acest sens a elevilor de gimnaziu şi nu numai a lor.

În acest context, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au desfăşurat şi vor continua să desfăşoare activităţi de informare în unităţile de învăţământ atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

*Poliţiştii aduc la cunoştinţa elevilor modalităţile prin care pot să-şi protejeze datele cu caracter personal şi ce măsuri de siguranţă trebuie să adopte atunci când utilizează internetul şi relaţionează cu persoane pe care nu le cunosc personal.

RECOMANDĂRI ADRESATE COPIILOR ŞI TINERILOR:

  • Nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră;
  • Nu spuneţi nimănui parola de la e-mail-ul vostru. Pot folosi adresa voastră şi pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru;
  • Nu postaţi pe internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente. Pot fi folosite pentru a vă face rău;
  • Dacă vreţi să vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet anunţaţi întotdeauna pe cineva apropiat – părinţi, fraţi mai mari, sau alte rude – şi întotdeauna mergeţi însoţiţi la întâlnire; OBLIGATORIU întâlnirea să fie într-un loc public;
  • Nu tot ceea ce vedeţi pe internet este adevărat;
  • Dacă cineva vă face să vă simţiţi inconfortabil, renunţaţi la comunicarea cu acea persoană.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:

  • Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
  • Instalaţi instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
  • Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.

Ştiri din zonă

CLUJ | Se fură ca-n codru! Infirmieră „specializată” în furt la locul de muncă. S-a servit din buzunarele pacienților

Publicat acum

pe

Polițiștii din Huedin au identificat o femeie, care, fiind infirmieră într-o unitatea spitalicească, ar fi sustras bani pacientelor. Prejudiciul, în valoare de peste 6.900 de lei, a fost recuperat.

La data de 10 august, în urma investigațiilor efectuate, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin – Formațiunea de Investigații Criminale au identificat o femeie, de 37 de ani, din Huedin, bănuită de comiterea unui furt.

Conform probatoriului administrat, la data de 30 iulie, cea în cauză, în calitate de infirmieră la o unitate medicală din Huedin, ar fi sustras peste 6.900 de lei, bani care ar fi aparținut unor paciente internate.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, fiind restituit celor două persoane vătămate.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută de Codul Penal.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Drumul județean paralel cu Autostrada Transilvania va fi reabilitat

Publicat acum

pe

Consiliul Județean Cluj anunță demararea lucrărilor de reabilitare a drumului județean 107M care leagă Luna de Sus de comuna Băişoara și care ajunge până la limita cu judeţul Alba.

Astfel, într-o primă etapă, lucrările care vizează întreaga cale de rulare, de la fundaţie şi până la aşternerea a două straturi de asfalt, au demarat de la km 0+500, în vecinătatea joncțiunii cu DN1 și continuă pe întreaga rază a localității Luna de Sus, respectiv pe un sector în lungime de 2,6 km.

Amintim în acest sens faptul că, pe sectorul de drum care străbate localitatea Luna de Sus, expertiza tehnică realizată de Consiliul Județean Cluj a relevat o degradare a suprafeței de rulare în proporție de aproape 50%, fiind astfel întâlnite numeroase gropi, fisuri transversale și longitudinale, faianțări, văluriri și plombări.

Lucrările, finanţate din creditul angajat de Consiliul Judeţean Cluj în baza HCJ nr. 100/2017, au un termen de execuţie de 24 de luni, ele fiind realizate de Asocierea SC Kiat Group Construct SRL – SC Tehnic Asist SRL – SC Damar Consult SRL.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

CRIMĂ în județul Cluj! Și-a găsit sfârșitul în apropierea unui local

Publicat acum

pe

La data de 12 august, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și cei din cadrul Poliției municipiului Turda – Biroul de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au identificat și depistat un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din Turda, bănuit de comiterea infracțiunii de omor.

Conform probatoriului administrat, la data de 11 august, în jurul orei 22:40, cel în cauză, aflându-se pe terasa unui local public de pe raza municipiului Turda, pe fondul unui conflict spontan ar fi agresat un bărbat. În urma loviturilor, victima – un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Turda, a rămas în stare de inconștiență la sol.

A doua zi, bărbatul agresat a fost găsit decedat în apropierea localului respectiv.

Trupul acestuia a fost transportat la IML Cluj pentru efectuarea necropsiei.

Agresorul a fost reținut 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de omor, iar în cursul zilei de ieri magistrații au dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea unității de parchet competente.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare