Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Polițiștii le-au explicat elevilor măsuri de autoprotecție în mediul virtual – FOTO

Publicat acum

pe

PREVENIRE IN SCOLI Ziua Sigurantei pe Internet

Astăzi, 10 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat activităţi în unităţile şcolare în scopul informării elevilor cu privire la măsurile de autoprotecție în mediul virtual.

Ziua siguranţei pe Internet este sărbătorită în peste 60 de ţări din întreaga lume, ajungând la ediţia cu numărul XII, ceea ce arată că peste tot în lume copii şi tinerii care folosesc internetul au nevoie de protecţie şi îndrumare din partea celor care au pregătirea necesară să le ofere modalităţi concrete de protecţie şi antivictimizare.

Un studiu în acest sens realizat de Poliţia Română în 2013, a relevat faptul că 70% dintre elevii de gimnaziu accesează internetul cel puţin o oră pe zi, 86% dintre aceştia frecventează site-uri de socializare, 70% dintre ei au întâlnit întâmplător mesaje cu caracter indecent sau pornografice, iar 25% au oferit datele personale ale lor sau ale membrilor de familie, inclusiv fotografii, celor cu care relaţionau pe internet. Aceste date, coroborate cu altele, obţinute din alte surse, au condus la concluzia că sunt necesare campanii de informare în acest sens a elevilor de gimnaziu şi nu numai a lor.

În acest context, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au desfăşurat şi vor continua să desfăşoare activităţi de informare în unităţile de învăţământ atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

*Poliţiştii aduc la cunoştinţa elevilor modalităţile prin care pot să-şi protejeze datele cu caracter personal şi ce măsuri de siguranţă trebuie să adopte atunci când utilizează internetul şi relaţionează cu persoane pe care nu le cunosc personal.

RECOMANDĂRI ADRESATE COPIILOR ŞI TINERILOR:

  • Nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră;
  • Nu spuneţi nimănui parola de la e-mail-ul vostru. Pot folosi adresa voastră şi pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru;
  • Nu postaţi pe internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente. Pot fi folosite pentru a vă face rău;
  • Dacă vreţi să vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet anunţaţi întotdeauna pe cineva apropiat – părinţi, fraţi mai mari, sau alte rude – şi întotdeauna mergeţi însoţiţi la întâlnire; OBLIGATORIU întâlnirea să fie într-un loc public;
  • Nu tot ceea ce vedeţi pe internet este adevărat;
  • Dacă cineva vă face să vă simţiţi inconfortabil, renunţaţi la comunicarea cu acea persoană.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:

  • Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
  • Instalaţi instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
  • Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.

Ştiri din zonă

PROIECT | Autostrada Nordului va trece și prin Dej! Aceasta va lega Satu Mare de Suceava

Publicat acum

pe

Peste 2 milioane și jumătate de cetățeni în Ardeal au șanse să ajungă mai repede în Ungaria, în Austria sau în Germania, grație unui proiect legislativ care va obliga Guvernul să construiască o autostradă în 4 ani, scrie Bistriteanul.

Nemulțumit de faptul că Guvernul nu vrea sau nu reușește nicicum să construiască autostrăzi, deputatul PMP Ionuț Simionca a decis să facă un proiect legislativ referitor la Autostrada Nordului – deja desenată în Master Planul pentru transporturi al României.

Deputatul a anunțat că autostrada va porni de la vama Petea, traversând apoi Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava.

Este un proiect legislativ care, dacă va trece până în ianuarie 2019, va trebui să fie terminat în 4 ani. Am propus ca prevederile acestei legi să intre în vigoare în patru ani… Sunt peste 2 milioane și jumătate de cetățeni în Ardeal pe care noi vrem să-i conectăm cu Occidentul, să poată să ajungă mai repede în Ungaria, în Austria, în Germania… Avem nevoie de autostrăzi în România, avem nevoie de infrastructură și doar așa se poate dezvolta țara noastră. Nu pot să stau cu mâinile în sân și să văd cum Guvernul stă nepăsător și nu face nimic”, a mai spus Ionuț Simionca.

Deputatul este conștient că are de-a face cu un proiect îndrăzneț despre care multă lume va crede că e imposibil sau irealizabil, însă mizează pe sprijinul colegilor săi și are de gând să ceară ajutorul tuturor colegilor din Transilvania, indiferent de partid.

Ne dorim ca românii să circule în siguranță, să le scurtăm perioada de timp când călătoresc, să nu facă de la Bistrița la București 8-9 ore, să poți să ajungi – ar fi ideal – în 3-4 ore, sau de la Bistrița la Petea să nu faci 5 ore, ci 2 ore… Am speranțe că și ceilalți colegi parlamentari din toate partidele politice o să susțină proiectul și am încredere că dacă va fi susținut și votat, legea se va aplica și vom avea în sfârșit autostradă. Este un proiect important… Este coordonat de Ministerul Transporturilor, iar dacă nu poate fi susținut doar de Guvernul României, se poate face pe fonduri europene sau împrumut de la Banca Mondială”, a mai spus Ionuț Simionca.

Cu cât lăsăm mai mult timp să treacă, cu atât România va ajunge mai rapid codașa Europei”, a conchis deputatul.

Sursa – Bistriteanul.ro

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Încă 13 cazuri de RUJEOLĂ. Unul dintre ele a fost înregistrat în județul vecin

Publicat acum

pe

Alte 13 cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a depăşit 15.400, din care 59 de decese, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Conform CNSCBT, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 19 octombrie este 15.408, din care 59 de decese.

Astfel, în perioada 15-19 octombrie au fost raportate încă 13 cazuri nou confirmate în 7 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Dintre acestea, trei cazuri au fost în Dolj, câte două în Bucureşti, Călăraşi şi Giurgiu, iar câte un caz a fost înregistrat în judeţele Argeş, Buzău, Sălaj şi Teleorman.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

INCENDIU pe centura Apahida-Vâlcele. Un autocar s-a făcut scrum – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Un incendiu a izbucnit aseară, în jurul orei 23, pe centura Apahida-Vâlcele. Un autocar a fost cuprins de flăcări. 

Alarma s-a dat în jurul orei 23. La fața locului au fost trimise de urgență două autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Avram Iancu” Cluj, însă incendiul la sosirea pompierilor cuprinsese aproape în întregime autocarul. Deși autovehiculul a fost distrus în totalitate, limitarea extinderii flăcărilor a durat aproximativ o oră.

Se pare că în autovehiculul cuprins de flăcări nu se aflau pasageri. Cauza probabilă stabilită de pompieri a fost o defecțiune de natură electrică la compartimentul motor.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare