Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Polițiștii le-au explicat elevilor măsuri de autoprotecție în mediul virtual – FOTO

Publicat acum

pe

PREVENIRE IN SCOLI Ziua Sigurantei pe Internet

Astăzi, 10 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat activităţi în unităţile şcolare în scopul informării elevilor cu privire la măsurile de autoprotecție în mediul virtual.

Ziua siguranţei pe Internet este sărbătorită în peste 60 de ţări din întreaga lume, ajungând la ediţia cu numărul XII, ceea ce arată că peste tot în lume copii şi tinerii care folosesc internetul au nevoie de protecţie şi îndrumare din partea celor care au pregătirea necesară să le ofere modalităţi concrete de protecţie şi antivictimizare.

Un studiu în acest sens realizat de Poliţia Română în 2013, a relevat faptul că 70% dintre elevii de gimnaziu accesează internetul cel puţin o oră pe zi, 86% dintre aceştia frecventează site-uri de socializare, 70% dintre ei au întâlnit întâmplător mesaje cu caracter indecent sau pornografice, iar 25% au oferit datele personale ale lor sau ale membrilor de familie, inclusiv fotografii, celor cu care relaţionau pe internet. Aceste date, coroborate cu altele, obţinute din alte surse, au condus la concluzia că sunt necesare campanii de informare în acest sens a elevilor de gimnaziu şi nu numai a lor.

În acest context, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au desfăşurat şi vor continua să desfăşoare activităţi de informare în unităţile de învăţământ atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

*Poliţiştii aduc la cunoştinţa elevilor modalităţile prin care pot să-şi protejeze datele cu caracter personal şi ce măsuri de siguranţă trebuie să adopte atunci când utilizează internetul şi relaţionează cu persoane pe care nu le cunosc personal.

RECOMANDĂRI ADRESATE COPIILOR ŞI TINERILOR:

  • Nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră;
  • Nu spuneţi nimănui parola de la e-mail-ul vostru. Pot folosi adresa voastră şi pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru;
  • Nu postaţi pe internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente. Pot fi folosite pentru a vă face rău;
  • Dacă vreţi să vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet anunţaţi întotdeauna pe cineva apropiat – părinţi, fraţi mai mari, sau alte rude – şi întotdeauna mergeţi însoţiţi la întâlnire; OBLIGATORIU întâlnirea să fie într-un loc public;
  • Nu tot ceea ce vedeţi pe internet este adevărat;
  • Dacă cineva vă face să vă simţiţi inconfortabil, renunţaţi la comunicarea cu acea persoană.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:

  • Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
  • Instalaţi instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
  • Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.

Ştiri din zonă

Patru hoți minori, identificați de polițiști! Au dat lovitura la Sinagoga din Gherla și la un alt imobil

Publicat acum

pe

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Gherla au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, din Gherla, bănuiți de comiterea unor furturi.

Conform probatoriului administrat, la data de 10 ianuarie, în jurul orei 22:00, cei în cauză ar fi pătruns prin efracție în Sinagoga din Gherla și ar fi sustras un televizor, în valoare de circa 700 de lei.

De asemenea, doi dintre cei identificați sunt bănuiți de comiterea unui furt comis la sfârșitul lunii decembrie 2017. Aceștia ar fi pătruns prin efracție, pe timp de noapte, într-un imobil din Gherla, de unde ar fi sustras 2 boxe audio și un mixer de amplificare sunete, cauzând un prejudiciu de circa 500 de euro. În acest caz prejudiciul a fost recuperat în întregime.

În ambele cazuri se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută de Codul Penal.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

CNAIR reia montarea separatoarelor din beton în județul Cluj

Publicat acum

pe

Miercuri, 21 februarie 2018, vor demara lucrările de montare a parapetelor de beton, pentru separarea fluxurilor de trafic, pe zona mediană a DN39, între km 32+700 — 33+700. Se estimează că aceste lucrări vor fi finalizate în maxim 5 zile de la data începerii lor, în funcție de condițiile meteorologice.

Acest tip de parapet rigid prefabricat din beton a fost montat până în prezent pe aproximativ 80.000 ml, în baza unui Acord Cadru încheiat pe o durata de 2 ani ce are ca obiect furnizarea, transportul si montarea în amplasament a acestor prefabricate.

Parapetul de beton a fost montat pe sectoarele de drumuri naționale și autostrăzi unde s-au înregistrat în ultimii ani mai multe accidente rutiere grave, precum DN 1, DN 2, DN 3, DN 6, DN 7, DN 11, DN 59, DN 65, DN 66, DN 69 și Centura București.

Valoarea totală a produselor furnizate și a lucrărilor executate până în prezent este de aproximativ 24.000.000 lei.

Până la încheierea acordului cadru, respectiv 18.05.2018, CNAIR SA urmează să mai monteze pe drumurile din administrare aproximativ 17.500 ml parapet rigid prefabricat din beton, în valoare de 7.000.000 lei.

În ultima parte a acestui proiect va mai fi montat parapet de beton pe raza DRDP Constanța (DN 39), DRDP București (DN 1), DRDP Craiova (DN 65), DRDP Brașov (DN 1 și VO Brașov) și DRDP Cluj (DN 1F, DN 75 și Centura Oradea).

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Proiectul spitalului regional de urgență Cluj are mari întârzieri! Îngrijorare la Bruxelles

Publicat acum

pe

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat marţi, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă la Bruxelles, că este îngrijorată în privinţa evoluţiei proiectelor privind spitalele regionale, deoarece acesta înregistrează mari întârzieri, scrie Mediafax.

Comisarul european a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent.

Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale (Iaşi, Craiova, Cluj – n.r) este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, a declarat Creţu, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisie Europene în România.

Comisarul european a agreat cu premierul Dăncilă crearea unui grup de lucru pentru simplificare, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene.

Sunt încântată de eforturile depuse de doamna prim-ministru, ce indică o preocupare reală din partea autorităţilor naţionale privind utilizarea deplină a fondurilor europene. Pentru a beneficia de acelaşi nivel de finanţare în anii ce vor urma, România trebuie să arate că poate utiliza în mod eficient şi pe deplin aceste resurse. Anul 2018 este de o importanţă crucială pentru viitorul politicii de coeziune. Am încredere că România va accelera implementarea şi va susţine propunerea Comisiei pentru o politică de coeziune mai puternică şi mai modernă”, a susţinut Creţu, se arată în documentul citat.

Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire dintre cei doi înalţi oficiali, de la preluarea mandatului de către actualul prim-ministru al României.

 

Sursa – Mediafax

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare