Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Ştefan Cicio-Pop, născut lângă Dej, participant activ la Marea Unire

Publicat acum

pe

loading...

Ştefan Cicio-Pop, avocat, diplomat, publicist şi om politic, s-a născut la 1 aprilie 1865, în satul Şigău, comuna Jichişu de Jos, din judeţul Cluj, scrie Agerpres.

A urmat cursurile liceale la Gherla şi la Sibiu, iar studiile universitare la Viena, apoi la Budapesta, unde obţine şi doctoratul în drept, în 1891. S-a înscris încă din anii studenţiei în Partidul Naţional Român din Transilvania.

A fost un apărător al fruntaşilor politici români în procesul memorandiştilor de la Cluj, din 1894, iar un an mai târziu a fost reprezentantul românilor, alături de Gheorghe Pop de Băseşti, la Congresul naţiunilor şi naţionalităţilor asuprite din Austro-Ungaria şi Transilvania desfăşurat la Budapesta, la 10/22 august 1895, se menţionează în lucrarea ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, Bucureşti, 2008).

Ştefan Cicio-Pop s-a afirmat ca un om politic extrem de activ. După adoptarea tacticii activiste de către Partidul Naţional Român, a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta (1905-1918). De asemenea, a fost membru în Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român şi a fost ales în ”Comitetul de acţiune” cu sediul la Arad, constituit la Congresul partidului desfăşurat la Oradea (29 septembrie/12 octombrie 1918), unde s-a adoptat Declaraţia de autodeterminare a românilor.

„Partidul Naţional Român, al cărui Comitet Executiv îşi afirmase încă de la 12 octombrie intenţia de a asigura românilor transilvăneni statutul unei ”naţiuni libere” şi de a-şi asuma conducerea Transilvaniei, ca organ de putere, a învestit pe Alexandru Vaida-Voevod să prezinte în parlamentul de la Budapesta poziţia partidului şi a constituit o delegaţie permanentă – o adevărată conducere operativă – alcătuită din Iuliu Maniu, Ştefan Cicio-Pop, Vasile Goldiş, Theodor Mihali, Al. Vaida-Voevod şi Aurel Vlad”, scrie istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa ”O istorie sinceră a poporului român” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002).

În paralel cu activitatea unionistă, a colaborat la diferite publicaţii, printre care cotidienele ”Lupta”, apărut la Budapesta, şi ”Românul” din Arad.

Preşedinte al Consiliului Naţional Român Central constituit la 18/30 octombrie 1918, care preia conducerea centrală a Transilvaniei autonome, a condus în această calitate Consfătuirea fruntaşilor politici ai Partidului Naţional Român şi ai Partidului Social Democrat (”Dicţionar biografic de istorie a României”). De asemenea, organizează gărzile naţionale româneşti, se menţionează în volumul ”Guverne şi guvernanţi (1916-1938)”, autori Ion Mamina şi Ioan Scurtu (Bucureşti, 1996).

La 7/20 noiembrie 1918, pentru a proceda în conformitate cu voinţa întregului popor român, Consiliul Naţional a hotărât convocarea unei adunări la Alba Iulia, la data de 18 noiembrie/1 decembrie. ”Convocarea, redactată – ca şi comunicatele şi manifestele anterioare – de Vasile Goldiş, directorul ziarului ”Românul”, era semnată de Ştefan Cicio-Pop, în calitate de preşedinte al Marelui Sfat al Naţiunii Române din Ungaria şi Transilvania şi de Gheorghe Crişan, ca secretar”, aminteşte istoricul Vasile Netea în lucrarea sa ”Conştiinţa originii comune şi a unităţii naţionale în istoria poporului român” (Editura Albatros, 1980). Cu două zile înainte de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, potrivit relatărilor ziarului ”Alba-Iulia”, au fost primiţi aici primii reprezentanţi ai Consiliului Naţional – Ştefan Cicio-Pop, Vasile Goldiş, Ioan Suciu – care aveau misiunea de a definitiva programul şi modalităţile de desfăşurare a adunării, se menţionează în lucrarea amintită.

Ştefan Cicio-Pop a condus la 18 noiembrie/1 Decembrie 1918, în calitate de vicepreşedinte, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în care a fost adoptată Rezoluţia Unirii Transilvaniei şi tuturor teritoriilor locuite de români cu România. În Consiliul Dirigent, creat la 2 decembrie 1918, instituţie cu rol executiv, a deţinut funcţia de vicepreşedinte şi de şef al departamentului Armatei şi Siguranţei Publice. În această calitate a depus la Parlamentul României proiectul de lege privind unirea Transilvaniei cu România, alături de cele privind unirea Basarabiei şi Bucovinei cu Vechiul Regat, prezentate de Ion Inculeţ şi Ion Nistor.

Ulterior a făcut parte din guvernele care s-au succedat la conducerea României în perioada interbelică, ca ministru ad-int. la Justiţie (9 decembrie 1919-13 martie 1920) şi ministru fără portofoliu la Externe (15 ianuarie – 13 martie 1920). Totodată, după fuziunea Partidului Naţional Român cu Partidul Ţărănesc, în octombrie 1926, a fost ales vicepreşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. A fost, de asemenea, preşedinte al Adunării Deputaţilor (23 decembrie 1928 – 30 aprilie 1931; 10 august 1932 – 18 noiembrie 1933).

A desfăşurat şi o intensă activitate diplomatică. Astfel, a condus delegaţia României la prima Conferinţă Balcanică, desfăşurată la Atena în 1930, la cea de-a doua Conferinţă Balcanică din 1931 de la Istanbul, iar sub preşedinţia sa a avut loc la Bucureşti cea de-a treia Conferinţă Balcanică, din 1932.

Ştefan Cicio-Pop a fost desemnat membru onorific al societăţii ”Ateneul Român”, în 1919. A încetat din viaţă la 16 februarie 1934, la Arad.

Social-Cultură

Echipa de bucătari condusă de dejeanul Emanuel Mocan, MEDALIE DE ARGINT la Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Echipa Națională de Bucătari Juniori a României, aflată sub conducerea chef-ului dejean Emanuel Mocan, a reușit să câștige argintul la Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart, Germania, (IKA Culinary Olympics) desfășurată în perioada 14-19 februarie 2020.

Echipa a concurat la categoria „JUNIOR NATIONAL TEAMS”, proba „Restaurantul Națiunilor” și a fost formată din Mocan Emanuel (căpitan), Dadiana Munteanu, Vadean Alin, Mihai Dragomir, Alexandru Stefan și Antohi Paul. Team manager: Siserman Paul.

De cealaltă parte, Echipa Națională de Bucătari a României a obținut medalia de bronz la proba Restaurantul Națiunilor.

Echipele, în aceasta formula, sunt la prima participare Olimpica și așa cum au spus și juratii, au lasat o impresie foarte bună tuturor. Urmează alte competitii internationale unde aceștia se vor perfecționa și vor acumula experiență competițională necesară pentru atingerea visului suprem, câștigarea aurului olimpic.

Pentru această ediție ne-am realizat obiectivul de a fi pe podium, la cele două probe, iar acum ne uităm către viitor cu mai mult curaj stiind că avem alături de noi o nouă generație de bucătari și cofetari cu experiență si mentalitate de învingători!”, a transmis Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism.

Continuă să citești

Social-Cultură

Localități de lângă Dej, fără niciun medic de familie?

Publicat acum

pe

loading...

Mai multe localități de lângă Dej nu au medic de familie, cel puțin asta arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Conform FNPFM, citată de Ziar de Cluj, în zona municipiului Dej s-ar găsi trei localități care nu au medic de familie. Este vorba despre Jichișu de Jos (1127 populație), Bobâlna (1393 populație) și Vad (1953 populație). Totuși, contrar informațiilor FNPFM, la Vad există medic de familie din anul 2015 și este posibil ca și în celelalte două localități situația să fie la fel!

La nivel național, nu mai puțin de 328 de localități (comune) din România nu au niciun medic de familie, potrivit FNPMF. De asemenea, 1.414 localități (comune și orașe) au deficit de medici de familie.

În ceea ce privește municipiul Dej, există 16 medici de familie, însă necesarul ar fi de 21. În Gherla sunt 12 și ar mai fi nevoie de unul singur.

Continuă să citești

Social-Cultură

Trei străzi din Dej au rămas în această dimineață FĂRĂ APĂ POTABILĂ!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Trei străzi din municipiul Dej au rămas în această dimineață fără apă potabilă.

Potrivit Companiei de Apă Someș SA, în vederea efectuării unor lucrări de reparații datorate unor avarii la rețeaua de alimentare cu apă, lucrări pentru care nu se pot asigura modalități alternative de alimentare, s-a întrerupt furnizarea apei potabile pe străzile Ceferiștilor, Triajului și Traian (parțial)

Potrivit companiei, apa potabilă va fi întreruptă până în jurul orei 14:00.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare