Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Ştefan Cicio-Pop, născut lângă Dej, participant activ la Marea Unire

Publicat acum

pe

loading...

Ştefan Cicio-Pop, avocat, diplomat, publicist şi om politic, s-a născut la 1 aprilie 1865, în satul Şigău, comuna Jichişu de Jos, din judeţul Cluj, scrie Agerpres.

A urmat cursurile liceale la Gherla şi la Sibiu, iar studiile universitare la Viena, apoi la Budapesta, unde obţine şi doctoratul în drept, în 1891. S-a înscris încă din anii studenţiei în Partidul Naţional Român din Transilvania.

A fost un apărător al fruntaşilor politici români în procesul memorandiştilor de la Cluj, din 1894, iar un an mai târziu a fost reprezentantul românilor, alături de Gheorghe Pop de Băseşti, la Congresul naţiunilor şi naţionalităţilor asuprite din Austro-Ungaria şi Transilvania desfăşurat la Budapesta, la 10/22 august 1895, se menţionează în lucrarea ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, Bucureşti, 2008).

Ştefan Cicio-Pop s-a afirmat ca un om politic extrem de activ. După adoptarea tacticii activiste de către Partidul Naţional Român, a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta (1905-1918). De asemenea, a fost membru în Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român şi a fost ales în ”Comitetul de acţiune” cu sediul la Arad, constituit la Congresul partidului desfăşurat la Oradea (29 septembrie/12 octombrie 1918), unde s-a adoptat Declaraţia de autodeterminare a românilor.

„Partidul Naţional Român, al cărui Comitet Executiv îşi afirmase încă de la 12 octombrie intenţia de a asigura românilor transilvăneni statutul unei ”naţiuni libere” şi de a-şi asuma conducerea Transilvaniei, ca organ de putere, a învestit pe Alexandru Vaida-Voevod să prezinte în parlamentul de la Budapesta poziţia partidului şi a constituit o delegaţie permanentă – o adevărată conducere operativă – alcătuită din Iuliu Maniu, Ştefan Cicio-Pop, Vasile Goldiş, Theodor Mihali, Al. Vaida-Voevod şi Aurel Vlad”, scrie istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa ”O istorie sinceră a poporului român” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002).

În paralel cu activitatea unionistă, a colaborat la diferite publicaţii, printre care cotidienele ”Lupta”, apărut la Budapesta, şi ”Românul” din Arad.

Preşedinte al Consiliului Naţional Român Central constituit la 18/30 octombrie 1918, care preia conducerea centrală a Transilvaniei autonome, a condus în această calitate Consfătuirea fruntaşilor politici ai Partidului Naţional Român şi ai Partidului Social Democrat (”Dicţionar biografic de istorie a României”). De asemenea, organizează gărzile naţionale româneşti, se menţionează în volumul ”Guverne şi guvernanţi (1916-1938)”, autori Ion Mamina şi Ioan Scurtu (Bucureşti, 1996).

La 7/20 noiembrie 1918, pentru a proceda în conformitate cu voinţa întregului popor român, Consiliul Naţional a hotărât convocarea unei adunări la Alba Iulia, la data de 18 noiembrie/1 decembrie. ”Convocarea, redactată – ca şi comunicatele şi manifestele anterioare – de Vasile Goldiş, directorul ziarului ”Românul”, era semnată de Ştefan Cicio-Pop, în calitate de preşedinte al Marelui Sfat al Naţiunii Române din Ungaria şi Transilvania şi de Gheorghe Crişan, ca secretar”, aminteşte istoricul Vasile Netea în lucrarea sa ”Conştiinţa originii comune şi a unităţii naţionale în istoria poporului român” (Editura Albatros, 1980). Cu două zile înainte de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, potrivit relatărilor ziarului ”Alba-Iulia”, au fost primiţi aici primii reprezentanţi ai Consiliului Naţional – Ştefan Cicio-Pop, Vasile Goldiş, Ioan Suciu – care aveau misiunea de a definitiva programul şi modalităţile de desfăşurare a adunării, se menţionează în lucrarea amintită.

Ştefan Cicio-Pop a condus la 18 noiembrie/1 Decembrie 1918, în calitate de vicepreşedinte, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în care a fost adoptată Rezoluţia Unirii Transilvaniei şi tuturor teritoriilor locuite de români cu România. În Consiliul Dirigent, creat la 2 decembrie 1918, instituţie cu rol executiv, a deţinut funcţia de vicepreşedinte şi de şef al departamentului Armatei şi Siguranţei Publice. În această calitate a depus la Parlamentul României proiectul de lege privind unirea Transilvaniei cu România, alături de cele privind unirea Basarabiei şi Bucovinei cu Vechiul Regat, prezentate de Ion Inculeţ şi Ion Nistor.

Ulterior a făcut parte din guvernele care s-au succedat la conducerea României în perioada interbelică, ca ministru ad-int. la Justiţie (9 decembrie 1919-13 martie 1920) şi ministru fără portofoliu la Externe (15 ianuarie – 13 martie 1920). Totodată, după fuziunea Partidului Naţional Român cu Partidul Ţărănesc, în octombrie 1926, a fost ales vicepreşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. A fost, de asemenea, preşedinte al Adunării Deputaţilor (23 decembrie 1928 – 30 aprilie 1931; 10 august 1932 – 18 noiembrie 1933).

A desfăşurat şi o intensă activitate diplomatică. Astfel, a condus delegaţia României la prima Conferinţă Balcanică, desfăşurată la Atena în 1930, la cea de-a doua Conferinţă Balcanică din 1931 de la Istanbul, iar sub preşedinţia sa a avut loc la Bucureşti cea de-a treia Conferinţă Balcanică, din 1932.

Ştefan Cicio-Pop a fost desemnat membru onorific al societăţii ”Ateneul Român”, în 1919. A încetat din viaţă la 16 februarie 1934, la Arad.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social-Cultură

Copiii din Pintic, beneficiarii proiectului ”Zâmbet de copil”. Și TU poți ajuta!

Publicat acum

pe

loading...

Fundatia Somes in parteneriat cu Asociatia Sfintii Apostoli Luca si Andrei, ca furnizori acreditati de servicii sociale vin, in contextul actual al pandemiei care a cuprins lumea, cu un program social de anvergura ”Alege viata!”. Programul are mai multe componente: sociale, educationale si culturale adresate tuturor categoriilor de varsta.

”Astazi lansam proiectul „Zambet de copil!”

Copiii sunt viitorul noastru, ei intruchipeaza sperantele, dorintele noaste. Viitorul copiilor nostri este o mare responsabilitate pentru fiecare dintre noi si trebuie sa facem tot posibilul ca ei sa se dezvolte armonios, sa fie sanatosi, sa beneficieze de o educatie de calitate, sa traiasca intr-un mediu propice dezvoltarii fizice, spirituale si morale pentru a deveni puncte de referinta ale societatii. Totodata trebuie sa fim alaturi de ei atunci cand, firavi in descoperirea vietii, le este dificil sau intampina probleme.

 „Nu exista o revelatie mai profunda a sufletului unei societati decat felul in care isi trateaza copiii”, spune Nelson Mandela.

Noi, astazi, ne gandim la copiii din Pintic. Putini la numar, in jur de 20, traiesc si iau parte la actul educational in conditii speciale. Copiii pe care ii ajutam nu sunt simple statistici. Fiecare are un nume si o poveste. Fiecare are anumite nevoi si asteptari. Cu totii vor sa creasca mari si sa ajunga departe. De aceea, primul pas pe care il facem este acela de a-i asculta cu atentie, de a le raspunde la intrebari si de a ne uni eforturile, pentru ca lumea in care ei traiesc sa fie cat mai aproape de idealurile lor. In spatele fiecarui copil se afla o poveste de viata plina de incercari.

Astfel, pentru inceput, vrem sa le oferim „painea cea de toate zilele”! Asa cum spune Arhim. Teofil Paraian prin „pâinea noastră cea de toate zilele”, sau „pâinea spre ființă”, se deduc trei semnificații și anume: pâinea ca hrană pentru existența pământească, pâinea ca hrană sufletească, deci cuvântul lui Dumnezeu, și după aceea, pâinea Euharistică, ceea ce înseamnă pâinea spre viața veșnică, pe care o au cei care cred în Dumnezeu, în Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Fiecare copil va primi painea necesara traiului zilnic si cate un pachet de alimente pentru confortul familiei in care traieste. Sarbatorile pascale vor fi luminoase si cu bucurie pentru ca fiecare va primi cate un pachet care va consta in imbracaminte, alimente si dulciuri. Iar cand activitatile economice vor fi reluate, fiecare dintre acesti copii va primi o masa calda si va beneficia de asistenta la efectuarea temelor zilnice. Copiii care sunt in clasele a XII-a si a VIII-a vor beneficia de consiliere vocationala. Poate este o picatura intr-un ocean, dar este o picatura care conteaza si sustine viata!

Avem alaturi firme partenere si oameni de bine, iar de crezi ca te poti implica si tu, te asteptam sa vii alaturi de noi!

Suna si vezi cu ce poti sa ajuti acesti copii …pentru o viata cu demnitate!

***

Pachete alimentare „Zambet de copil”


1.Pachet alimente baza: 35 Ron

                            – ulei, zahar, orez, faina,punga vegeta

2.Pachet igienico-sanitar: 25 Ron

                                    – pasta de dinti, sapun,sampon, h. igienica

3.Pachet de criza: 45 Ron

                           -conserva fasole, pate, paste fainoase, margarina, conserva carne, conserva peste

4. Pachet „Zambet”: 45 Ron

                           – fructe,ciocolata, biscuiti, napolitane, drajeuri, turta dulce, croissant, bomboane.

Sunt pachetele propuse. 150 Ron ar fi toate 4. Se pot cumpara sau se pot dona bani pentru a le cumpara noi!

CONTACT: alegeviatadej@gmail.com”, transmit initiatorii campaniei.

Continuă să citești

Social-Cultură

Bannere cu mesajul ”STAȚI ACASĂ!”, puse prin Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Mai multe bannere cu mesajul ”STAȚI ACASĂ!” au fost puse astăzi în diferite zone ale municipiului Dej.

Autoritățile anunță în fiecare zi: cea mai eficientă măsură pentru a încetini răspândirea virusului este ca oamenii să rămână acasă! Mai mulți dejeni – cel mai probabil membri ai unei galerii – s-au gândit să transmită, la rândul lor, același gen de mesaj, cu ajutorul unor bannere.

Trecătorii care astăzi au avut drum în zona Parcului Mic din Piața Bobâlna sau pe lângă podul de peste râul Someș au putut să vadă mai multe bannere pe care scrie ”STAȚI ACASĂ!”.

Mesajul este adresat dejenilor care trebuie să înțeleagă și să respecte măsurile de prevenție anunțate de autorități, să evite locurile aglomerate și, pe cât posibil, să stea acasă.

Vă reamintim, în urmă cu trei zile, un mesaj de susținere pentru personalul medical a fost agățat pe gardul Spitalului Municipal Dej. ”Personalul din spitale/ Eroi pentru fiecare” – a fost mesajul scris pe banner pentru cei care sunt în linia întâi în lupta cu coronavirusul.

Continuă să citești

Social-Cultură

În sfârșit? CJ Cluj anunță lucrări de întreținere pe un drum ”bombardat” din Bobâlna – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Consiliul Județean (CJ) Cluj anunță că a demarat lucrări de întreținere pe drumul județean 109B Cornești – Tiocu de Jos – Tiocu de Sus – Igriția – Vâlcelele – Oșorhel – DJ 108B.

”Acestea vizează un sector în lungime de 12,9 kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 17+100 și 30+000. Lucrările vor consta în plombări, tratarea burdușirilor, realizarea de casete în vederea lărgirii căii de rulare pe anumite sectoare și reprofilarea drumului, cu cilindrare, cu adaos de balast. Totodată, vor fi  realizate șanțuri și acostamente, curățarea șanțurilor și a rigolelor, desfundarea podețelor, tăierea lăstărișului din vecinătatea căii de rulare, montarea de parapeți în zonele unde situația impune acest lucru precum și așternerea stratului de balast stabilizat.

De asemenea, pe sectorul de drum cuprins între pozițiile kilometrice 19+200 și 30+000 lucrările vor fi finalizate prin așternerea de covor asfaltic.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Importanța lucrărilor pe care le-am demarat e dată de faptul că acest drum județean tranzitează o zonă importantă a județului. Legătura directă cu drumul național DN 1C va genera efecte pozitive în ceea ce privește dezvoltarea economico-socială a întregii zone”.

În această etapă se execută casete în vederea lărgirii căii de rulare, pe anumite sectoare, și tăieri de lăstăriș și vegetație în vederea asigurării frontului de lucru. Nu în ultimul rând, pentru completa finalizare a lucrărilor vor fi realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutieră”, transmite Consiliul Județean Cluj printr-un comunicat de presă.

Vă reamintim, în urmă cu un an, Dej24.ro a scris despre starea execrabilă a drumului județean 109B (detalii AICI). La scurt timp, CJ Cluj a anunțat demararea lucrărilor pe acest drum (vezi AICI comunicatul).

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare