Conectează-te cu noi

Administraţie

Dej – ”Telenovela V03” capătă amploare. DISCUȚII APRINSE la ședință. Ce au decis consilierii? – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Bloc V03 Dej constructie demolare (4)

Consilierii locali din Dej s-au întrunit astăzi, de la ora 15, în cadrul unei ședințe de îndată, pentru a decide viitorul blocului V03. După două ore de discuții, varianta supermaket a căzut!

Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre care a vizat „aprobarea vânzării prin licitație publică cu strigare a imobilului situat în Municipiul Dej, Strada Crângului Nr. 1 (bloc V 0 3) și a terenului aferent in suprafața de 2.581 m.p.”. La ședința din această după-amiază au participat 14 consilieri locali: Kovrig, Varga, Butuza, Alexandru M., Buburuz, Hațegan, Bonta, Bob, Zanc, Muncelean, Anca, Mureșan Tr., Lazăr, viceprimarul Mureșan Aurelian și bineînțeles primarul Morar Costan.

Ședința a debutat cu prezentarea proiectului de către de primarul Morar Costan, cu ajutorul unui proiector. În cadrul acestei prezentări, edilul a expus din nou situația în care se află blocul V03 la acest moment, dar și datele finale ale chestionarului realizat de Primăria Dej. În expunerea sa, primarul a mărturisit că în zona respectivă și-ar dori să vină Lidl sau Kaufland, însă și-a dat seama, după discuțiile avute la Prefectură, că nu îi poate restricționa pe ceilalți investitori interesați. De asemenea, reprezentantul executivului a mai precizat că își dorește ca, în cazul ridicării unui supermarket în locul blocului V03, să se creeze 100 de locuri de parcare. ”Este o decizie nu ușoară, o decizie care trebuie să fie responsabilă”, așa și-a încheiat Morar expunerea făcută în fața consilierilor.

La categoria ”discuții”, primul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Aurelian Mureșan. ”Presiunea timpului, a anului electoral, a dus la o presiune anormală și nu este un lucru benefic”. Liberalul a mărturisit că a fost luat la întrebări de cetățeni, că ”din ce motive, în an electoral, într-o săptămână, ne zăpăciți cu acest bloc?”. Apoi, încă din ”capul” ședinței, Mureșan a declarat că propune întocmirea unui proiect de hotărâre pentru a se modifica hotărârea de Guvern, în sensul în care să se despăgubească MAI, spunând că ”mai apoi va trece presiunea electorală și stresul și apoi se va putea lua o decizie corectă”. Mureșan a fost urmat de un alt Mureșan, de data aceasta Traian: ”Nu aș vrea să îngrădiți participanții la licitație să realizeze un supermarket”, a explicat Traian Mureșan, cu referire la cele expuse de Morar în prezentarea proiectului.

Bonta a ”punctat” că întrebările din sondajul realizat de Primăria Dej sunt retorice și că duc doar într-o singură direcție: supermarket. ”Aceste întrebări scot în evidență seriozitate chestionarului”, a concluzionat, cumva ironic, Bonta. Hațegan l-a completat: ”ultimele trei întrebări sunt cu dedicație. Ele duc spre realizarea unui supermarket, clar. Un sociolog, Dâncu de exemplu, sunt convins că ar avea aceeași părere”. Butuza a luat și el cuvântul și a vorbit, oarecum, în numele celor care acum au mici afaceri în zonă. ”Foarte mulți dintre cei cu care am vorbit sunt mici întreprinzători. Aceștia reclamă că se tem de venirea unui supermarket. Este fals că se vor crea locuri de muncă, ele se vor crea prin distrugerea celor existente pentru că vor dispărea. Eu sunt de părerea că trebuie să protejăm investitorii locali. Protejarea acestora este o politică importantă din punct de vedere al dezvoltării comunității”, a punctat liberalul, mai arătând că ”nu trebuie să ne grăbim” și că ”trebuie făcută o analiză serioasă, de către specialiști, și ei să spună, în final, ce să se ridice în locul blocului V03”.

Dora Muncelean a subliniat și ea că nu se poate restricționa participarea la licitație, doar pentru Lidl și Kaufland, și a mai prezentat câteva aspecte tehnice din contract. La fel a procedat și Melinda Alexandru, aducând în atenție câteva aspecte din proiectul de hotărâre care vizau un studiu geo pentru parcarea subterană. Zanc a intervenit în scurt timp și a declarat că ”studiu geo există pentru că s-a construit un bloc acolo”. Butuza a revenit în prim-plan, cu o completare la ”categoria costuri”, explicând că în zona respectivă se află o conductă de canalizare care va trebui relocată, iar costurile sunt de luat în calcul.

Axinte Bob a zis, la rândul său, că ”aceste ruine au fost în atenția tuturor CL și primarilor, în trecut. Toți au zis că se va aduce Raiul în acel colț. Eu chiar am propus să se facă biserică acolo”, mărturisind, șocant, că timpul trece și nu mai are răbdare ”până moare”. După directorul CNAM, a venit rândul lui Buburuz. ”Toți suntem de acord că zona trebuie igienizată și curățată. Nu poți impune la proprietar un proiect urbanistic zonal, un proiect de mobilare, după ce acesta cumpără terenul”, a subliniat liberalul. Cu această ultimă idee în gând, Morar i-a spus că ”venim în fața dvs. cu trei variante de a mobila respectiva zonă”. Apoi, primarul s-a dezlănțuit. ”Respectăm ce au răspund cetățenii în sondaj sau nu?! Dvs. încercați să transferați problema într-o zonă a politicului. Până acum două săptămâni, PNL și viceprimarul nu au știut de V03. Acum se pozează acolo. Dejenii trebuie să știe că amestecați politicul cu administrativul!”, a răbufnit edilul.

La aceste acuze grave, viceprimarul Mureșan Aurelian a replicat. ”Am în față un document din iunie 2015 (foto 1), în care MAI anunța că este de acord cu despăgubirea. De ce nu am fost informați? De ce nu am știut despre acest document și l-ați păstrat până acum? Dacă în iunie 2015 eram informați toți despre această decizie era totul mai bine și poate luam mai repede o hotărâre. De ce nu s-a făcut nimic până acum?”. Apoi, președintele liberalilor a solicitat toate corespondențele dintre Primăria Dej și MAI, Any Prod Com și Loteria Română (ultimii având și ei pretenții de despăgubire) în încercarea de a afla tot adevărul, pentru a vedea ce s-a discutat cu aceste entități din 2013 și până în prezent. ”E un mod de lucru să ni se ascundă documente”?, s-a întrebat Melinda Alexandru.

Primarul s-a conformat și în scurt timp pe masa de ședință au apărut toate corespondențele dintre părți, ultima fiind de la sfârșitul lui 2015. Edilul s-a justificat că a făcut toate demersurile necesare pentru deblocarea situației blocului V03 (foto 2), arătând, prin documentele aduse, că a avut numeroase discuții cu cei implicați direct în ”telenovela V03”. ”Oricine se putea informa despre aceste documente, nu sunt secrete, eu sunt pe principiul transparenței. Nu am avut nimic de ascuns”, le-a transmis primarul consilierilor PNL.

Viceprimarul a intervenit iar și a declarat, susținut fiind de colegii săi de partid, că ”vrem demolarea blocului și igienizarea lui și terenul să rămână în proprietatea municipalității. Apoi să decidem dacă va fi scos sau nu la licitație. Dacă luăm o decizie pripită, atunci ne merităm soarta”, a menționat Mureșan. Buburuz l-a completat: ”vrem concurs de proiecte, de soluții, și apoi să identificăm soluția corectă”.

Probabil plictisit de cele discutate, Traian Mureșan a întrebat după o oră și jumătate de ședință: ”putem pleca?”, stârnind hohote de râs în sală. Într-adevăr, întrunirea nu a mai durat mult pentru că după o oră și 47 de minute, Aurelian Mureșan a spus ”facem proiect de hotărâre pentru ca respectiva hotărâre de Guvern să fie modificată, că vrem să îi despăgubim, iar apoi îl demolăm noi, facem concurs de proiecte și găsim soluția corectă”. Cu această încheiere, consilierii au trecut la vot, iar deznodământul a fost ușor de ghicit: 6 voturi ”pentru” aprobarea proiectului și 7 abțineri (grupul PNL + Lorand Varga – UDMR), situație în care, evident, proiectul NU a trecut.

”Telenovela” blocului V03 rămâne incertă cel puțin pentru moment. Primarul a promis o nouă ședință de îndată săptămâna viitoare, cel mai probabil marți, în care să se ajungă la un consens și să se decidă ce se va întâmpla mai departe.

Vezi în materialul video de mai jos prezentarea proiectului de hotărâre.

Vă reamintim, în ultimele zile, dejenii au fost ”invitați” să își spună cuvântul în cazul blocului V03. Fie că s-au exprimat prin chestionarele puse la dispoziție de Primăria Dej, fie că au participat la dezbaterea organizată de PNL, cetățenii din Dej au fost consultați, într-o măsură mai mică sau mai mare, cu privire la deznodământul acestui bloc atât de controversat.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Blocul V03 din Dej va fi ISTORIE. În locul lui se va construi un SUPERMARKET – FOTO/VIDEO

Demolarea blocului V03 din Dej, una dintre prioritățile municipalității în acest an

Viceprimarul municipiului Dej solicită consultare publică privind viitorul blocului V03

Blocul V03 rămâne în STAND-BY. Proiectul a fost amânat – FOTO/VIDEO

SONDAJ – Situația blocului V03 – ”Pentru dejeni și în folosul lor”

Locuitorii din Dej, invitați de PNL la dezbatere publică privind situația blocului V03

Blocul V03, în atenția dejeanului Marius Mânzat și a CJ Cluj

Dejenii, chestionați cu privire la viitorul blocului V03 – FOTO/VIDEO

Ședință de îndată, mâine, la Dej. Se discută doar despre blocul V03

Dejenii au participat la o dezbatere privind blocul V03, la sediul PNL – FOTO/VIDEO

REZULTATE SONDAJ: Supermarket cu parcări subterane în locul blocului V03

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER